• Veilig betalen
  • Ster WebwinkelkeurSter WebwinkelkeurSter WebwinkelkeurSter WebwinkelkeurSter Webwinkelkeur
    9,8/10
  • Altijd vers van de kwekerij
  • 1 Maand aangroeigarantie
Ster WebwinkelkeurSter WebwinkelkeurSter WebwinkelkeurSter WebwinkelkeurSter Webwinkelkeur
9,8/10
Haagplanten Gratis bezorgd vanaf €250
Altijd vers van de kwekerij
1 Maand aangroeigarantie

Zelf graszoden leggen

Gaat u zelf graszoden leggen? Wij leggen in deze blog uit hoe u het best de graszoden kunt leggen! Mocht u de graszoden liever laten leggen raadpleeg dan onze pagina 'graszoden laten leggen' u kunt dan gebruik maken van onze legservice.

Graszoden zijn makkelijk te bestellen via onze graszodencalculator!

graszoden

Stap 1 verwijderen oude grasmat:

Wanneer de graszoden worden gelegd ter vervanging van een bestaande grasmat is het belangrijk deze eerst volledig te verwijderen; dit kunt u doen met een spade. Steek rechte stukken en steek goed onder de bestaande zoden . Bij gazons groter dan 60 m2 adviseren wij om een graszodensnijder te huren; deze steekt de zoden los en de banen die achterblijven kunt u gemakkelijk oprollen en afvoeren.

Voer de oude graszoden af en verwijder de overgebleven resten onkruid en stenen.

Stap 2 bodem omspitten:

Spit de bodem tot 20 cm diepte om, dit kunt u doen met een spade, maar vooral bij grotere oppervlaken het is aan te raden om een frees te huren.

Stap 3  bodemanalyse:

Om er zeker van te zijn dat de graszoden een goede start hebben wanneer ze worden gelegd, kunt u een bodemanalyse laten uitvoeren. Hiermee wordt duidelijk welke bemesting eventueel nog nodig is. Deze kunt u door ons laten uitvoeren. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@grasenhaag.nl.

Een bodemverbeteraar zoals Vosca VitaTerra Gazon kunt u mee omspitten.

Stap 4 grond egaliseren:

Een van de belangrijkste stappen is het egaliseren van de grond.

Gebruik hier bij een waterpas of een plank. Zorg er voor dat u twee centimeter onder eventuele bestrating blijft. Hierna gaat u drie keer met de wals over het grondvlak. Als u nog inzakkingen ziet vul deze dan aan en egaliseer opnieuw.

Om een snelle groei van de wortels te stimuleren, kunt u er voor kiezen om na de egalisatie te bemesten met DCM aanleg gazon. Daarna kunt u de grond lichtjes los harken.

Stap 5 graszoden leggen:

Voor een strak resultaat is het handig om touwtjes te spannen waarlangs u de gaszoden kunt gaan leggen. Leg eerst een baan aan de kopse kant en leg de andere graszoden hier haaks op. Zorg er voor dat de naden van de graszoden goed tegen elkaar aansluiten.

Begin achter in uw tuin, zodat u niet over de graszoden die reeds gelegd zijn, gaat lopen.

 

Stap 6 graszoden aandrukken:

Wanneer alle graszoden zijn gelegd, moet u de graszoden nog aandrukken met een wals. Rij 1 keer met de wals over alle zoden om er voor te zorgen dat de wortels contact maken met de bodem.

Zelf graszoden leggen in 8 stappen

Stap 7 beregenen:

Om ervoor te zorgen dat de graszoden zich gaan hechten en groeien is het belangrijk om na het walsen gelijk te beregenen; de eerste keer 15 mm water.

Bij heel droog weer dient u twee keer per dag te sproeien twee weken lang. De beste tijd om dit te doen is in de ochtend en in de avond. Dus 7,5 mm in de ochtend en 7,5 mm in de avond.

Stap 8 groeien:

Laat de graszoden ongeveer 2 weken met rust en beloop de grasmat niet. Het gras krijgt om die manier de kans om zijn wortels uit te breiden en zich te hechten aan de grond.

Bekijk onze graszoden
Kies zelf de leverweek
Veilig betalen
Gratis aanplant advies
Altijd vers van de kwekerij
  • Veilig betalen
  • Altijd vers van de kwekerij
  • Kies zelf de leverweek
  • Gratis aanplant advies

Hulp nodig?

Thierry helpt je graag verder!
Sier Vroegrijkstraat 2a
4735 CN  Zegge
Ma t/m vr: 9:00 - 17:00
Za: 9:00 - 13:00
IdealApplepayKlarnaVisaMastercardAmerican ExpressMaestro
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen
© 2023 Gras & Haag B.V. | KvK 82795061 | BTW NL862607541B01
leafcrossmenuarrow-down