Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Winterharde haagplanten voor het Nederlandse klimaat

In Nederland genieten we van een mild zeeklimaat, wat betekent dat onze winters niet zo streng zijn als in sommige andere Europese landen. Hierdoor zijn de meeste haagplanten goed bestand tegen de winter. Toch zijn er ook soorten die wat extra bescherming nodig hebben tijdens de koudste periodes. In dit artikel bespreken we welke haagplanten goed winterhard zijn, zodat je het hele jaar door kunt genieten van een mooie tuinafscheiding.

 

Wintergroene haagplanten altijd winterhard?

Wintergroene haagplanten, ook wel bladhoudend genoemd, verliezen hun bladeren niet in de winter. Dit betekent dat ze het hele jaar door privacy en beschutting bieden. Echter, niet alle wintergroene haagplanten zijn even winterhard. Enkele voorbeelden van wintergroene haagplanten die ook goed winterhard zijn, zijn de levensboom (Thuja), de Taxus en bepaalde soorten laurierkers. Ook de Fijnspar, Leylandcipres en de Hulst staan erom bekend behoorlijk goed tegen koude winters te kunnen.

 

Hoe herken je winterharde haagplanten?

In onze webshop kan je eenvoudig zien welke haagplanten winterhard zijn. Bij elke plant staat duidelijk vermeld hoe goed deze bestand is tegen de winter. Zo weet je precies of de plant die je op het oog hebt geschikt is voor jouw tuin. Bij zeer winterharde planten, zoals de Laurierkers ‘Zabeliana’, staat dit expliciet aangegeven. Bij planten die minder winterhard zijn, zoals sommige Laurierplanten, wordt vermeld dat extra bescherming nodig is tijdens strenge winters.

Het is belangrijk om je haag goed te verzorgen tijdens de winter. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om bevriezing van de wortels te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om de haag niet te snoeien wanneer het vriest, omdat dit de planten kan beschadigen.

 

Laurierhaag

 

Populaire winterharde haagplanten

Bij het kiezen van een haagplant voor uw tuin is het belangrijk om te weten welke soorten goed bestand zijn tegen de koude winters in Nederland. Hieronder vindt u uitgebreide informatie over enkele populaire winterharde haagplanten die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Taxus (Taxus Baccata)

De Taxus is een zeer winterharde Conifeer die bekend staat om zijn duurzaamheid en dichte groei. Deze plant kan goed tegen kou en is uitstekend geschikt voor zowel formele als informele hagen. De Taxus is zeer winterhard en kan extreme kou weerstaan. Hij groeit langzaam, wat betekent dat hij minder vaak gesnoeid hoeft te worden, en vergt weinig onderhoud. Met zijn diep donkergroene naalden behoudt de Taxus het hele jaar door zijn kleur, waardoor hij een elegante uitstraling heeft. De Taxus is ideaal voor hoge hagen en vormsnoei, waardoor hij veelzijdig inzetbaar is in verschillende tuinstijlen.

Thuja (Thuja Occidentalis)

De Thuja, ook wel bekend als levensboom, is een andere populaire keuze voor winterharde hagen. Deze plant is ideaal voor tuinen die een dichte, groenblijvende afscheiding nodig hebben. De Thuja is zeer winterhard en bestand tegen strenge vorst. Hij groeit snel, wat betekent dat hij regelmatig gesnoeid moet worden om de gewenste vorm te behouden. Ondanks de noodzaak van regelmatig snoeien, vergt de Thuja verder weinig onderhoud. Met zijn smalle, dichte takken en schubvormige bladeren die een rijke, groene kleur hebben, biedt de thuja een aantrekkelijke uitstraling. Deze plant is uitstekend geschikt voor hoge, dichte hagen die veel privacy bieden.

Laurier (Prunus Laurocerasus)

De Laurier is een winterharde, wintergroene heester die zeer populair is voor tuinhagen vanwege zijn dichte bladstructuur en aantrekkelijke uiterlijk. De Laurierkers is zeer winterhard, vooral de varianten ‘Zabeliana’, ‘Novita’ en ‘Etna’. Hij groeit snel en kan snel een dichte haag vormen, maar vereist regelmatig snoeien om de vorm en dichtheid te behouden. Met zijn grote, glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door blijven zitten, biedt de Laurier een weelderige uitstraling. Deze plant is geschikt voor zowel lage als hoge hagen en biedt uitstekende privacy en bescherming tegen wind.

Beukenhaag (Fagus Sylvatica)

De Beukenhaag is een klassieker in Nederlandse tuinen. Deze haag kan zowel in de groene als in de rode variant worden aangeplant en biedt het hele jaar door een mooie aanblik. De Beukenhaag is zeer winterhard en goed bestand tegen Nederlandse winters. Hij groeit gemiddeld snel, waardoor hij relatief eenvoudig te onderhouden is. Jaarlijks snoeien is voldoende om de haag in vorm te houden. De beukenhaag heeft glanzende groene of rode bladeren die in de herfst bruin worden en vaak de hele winter aan de plant blijven zitten, waardoor hij een natuurlijke en elegante uitstraling heeft. Deze plant is geschikt voor zowel lage als hoge hagen.

Haagbeuk (Carpinus Betulus)

De Haagbeuk is een bladverliezende haagplant die ondanks zijn verlies van bladeren in de winter zeer winterhard is. De Haagbeuk is snelgroeiend, waardoor hij snel een dichte haag vormt. Hij kan goed tegen kou en vorst en vereist regelmatig snoeien om de gewenste vorm en dichtheid te behouden. Met zijn frisgroene bladeren in de lente en zomer, die in de herfst goudgeel kleuren en vaak tot de winter blijven hangen, biedt de Haagbeuk een aantrekkelijke seizoensgebonden uitstraling. Deze plant is ideaal voor hoge, dichte hagen en biedt goede privacy en windbescherming.

 

Beukenhaag

 

Haagplanten in koudere en warmere klimaten

Hoewel ons Nederlandse klimaat vrij mild is, zijn er landen waar de winters veel strenger zijn. In Finland bijvoorbeeld, kunnen de temperaturen dalen tot -30 graden. Daar gedijen vooral zeer winterharde haagplanten zoals de levensboom, Haagbeuk, Taxus en Liguster. In Scandinavische landen als Zweden en Noorwegen worden vooral naaldboomachtige haagplanten aangeplant, zoals de Fijnspar en Thuja, omdat deze goed tegen de kou kunnen.

In zuidelijke Europese landen, zoals Italië, zijn de winters veel milder. Hierdoor kunnen er veel meer verschillende soorten haagplanten gedijen. Een voorbeeld van een haagplant die wel in een warm klimaat, maar niet in Nederland kan overleven, is de granaatappelstruik.

 

Winterharde haagplanten online kopen

Wil je een winterharde haag aanplanten in jouw tuin? Bij Gras & Haag vind je een breed assortiment aan winterharde haagplanten die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Bestel eenvoudig online en ontvang sterke, gezonde haagplanten die klaar zijn om jouw tuin te verfraaien. Met onze winterharde haagplanten kun je het hele jaar door genieten van een mooie en functionele tuinafscheiding. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 125 reviews.
Zoek