Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Welke soorten coniferen zijn er?

Coniferen zijn populaire haagplanten die vaak worden gebruikt om groene afscheidingen in tuinen te creëren. Ze bieden niet alleen privacy maar voegen ook een mooie groene afscheiding aan je tuin toe. Maar welke soorten coniferen zijn er? In dit artikel zullen we je een uitgebreid overzicht geven van de verschillende soorten Coniferen die beschikbaar zijn, zodat je de juiste keuze kan maken.

 

Waarom kiezen voor een Conifeer?

Waarom zou je moeten kiezen voor een Conifeer? Een van de meest belangrijke voordelen is het feit dat ze het hele jaar door groen blijven. Dit zorgt voor een prachtige, levendige uitstraling, zelfs tijdens de koude wintermaanden. Een conifeer kan dienen als een natuurlijke afscheiding tussen jouw tuin en die van je buren.

Coniferen vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Ze hoeven niet vaak te worden gesnoeid en behouden hun vorm en dichtheid gedurende het hele jaar, waardoor je tijd en moeite bespaart. Coniferen zijn er in verschillende soorten en maten.

Eigenschappen van een Conifeer

Een van de grootste voordelen van Coniferen is hun onderhoudsvriendelijkheid. Coniferen zijn winterhard en behouden hun groene kleur, zelfs tijdens de koudste maanden. Of de standplaats nu in de volle zon, halfschaduw of schaduw is, ze gedijen op verschillende locaties in de tuin. Met een groeisnelheid van 30 tot 50 centimeter per jaar kan je snel genieten van privacy.

 

Welke soorten Coniferen zijn er?

Coniferen zijn een uitstekende keuze voor diegenen die het hele jaar door willen genieten van privacy en groen in hun tuin. Deze plant behouden hun bladeren, zelfs tijdens de wintermaanden, en bieden zo een groene en levendige omgeving. Gras & Haag biedt drie soorten coniferen aan: de Thuja, Cipres en Leylandii.

Thuja (levensboom)

Thuja (levensboom)

Thuja is een populaire Conifeer die bekend staat om zijn dichte, groenblijvende gebladerte en veelzijdigheid. Binnen het Thuja-geslacht zijn er twee veelvoorkomende soorten die in ons assortiment beschikbaar zijn: Thuja ‘Plicata’ en Thuja ‘Occidentalis’.

Verschil Thuja ‘Plicata’ en Thuja ‘Occidentalis’

Het verschil tussen deze soorten is vooral de groeisnelheid: de ‘Plicata’ soorten zijn snelle groeiers en geven dus een snel een volle haag; de Occidentalis soorten groeien wat langzamer maar hebben een wat luxere uitstraling die ook als solitair tot hun recht komen. Uiteindelijk geven beiden soorten een wintergroene haag die makkelijk te onderhouden is en niet voor niets is de Thuja van oudsher een populaire haagplant. Qua onderhoud is 1 of 2x per jaar snoeien en 2x bemesten per jaar voor beide soorten voldoende.

Californische Cipres (Schijncipres)

De Californische cipres is ook bekend onder de Latijnse naam Chamaecyparis lawsoniana en je kunt deze conifeersoort ook kennen als de schijncypres. Dit type conifeer is populair en uitstekend geschikt als haag. In ons aanbod vind je de blauwe en gele Californische cipres.

Soorten Cipressen

Er zijn verschillende soorten Cipressen die geschikt zijn voor het creëren van een haag. Drie populaire keuzes zijn de Blauwe Californische Cipres (Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris’), de Gele Californische Cipres (Chamaecyparis lawsoniana ‘Ivonne’) en de Leyandii (Cupressocyparis ‘Leylandii’)

De Blauwe Californische Cipres is een goede keuze voor het creëren van een haag. Deze cipressensoort valt op door zijn opvallende blauwgroene naalden, die de tuin mooie uitstraling geven. Hij groeit compact en kegelvormig, waardoor hij ideaal is voor smallere hagen. De groei is matig tot snel, en de Blauwe Californische Cipres kan een hoogte bereiken van ongeveer 3 tot 4 meter.

De Gele Californische Cipres is een haagplant die je tuin het hele jaar door een zonnige uitstraling geeft dankzij zijn felgele naalden. Deze compacte Cipres kan een hoogte van 2 tot 3 meter bereiken. Maar het meest opvallende is de citrusgeur die hij verspreidt!

De Leylandii is een Cipres en bestaat uit twee soorten gekruist met elkaar. De soort ‘Cupressus’ is gekruist met het soort ‘Chamaecyparis’. Deze groenblijvende haagplant kan een hoogte van 50 meter bereiken.

Soorten Cipressen

Voor- en nadelen Thuja en Cipres

Voordelen Thuja

 • De Thuja groeit in de vorm van een kegel of cilinder, waardoor snoeien meestal overbodig is zodra de boom goed gevestigd is en tientallen jaren kan blijven leven.
 • De groeisnelheid van Thuja is opmerkelijk, met een gemiddelde van 20 tot 40 cm per jaar.
 • Hoewel Thuja een voorkeur heeft voor vochtige grond, gedijt het ook goed in verschillende bodemtypen (mits deze goed is gedraineerd).
 • Dankzij de dichte groei is het een uitstekende keuze voor het creëren van privacyhagen
 • Ze zijn relatief goed weerbaar tegen ziekten en plagen

Nadelen Thuja

 • De Thuja is gevoelig voor bepaalde ziekten en plagen, zoals wortelrot en schimmelziekten.
 • Sommige soorten Thuja kunnen last hebben van winterverbranding in koude klimaten.
 • Kan te groot worden voor kleinere tuinen als er geen regelmatige snoei is.

Voordelen Cipres

 • Ideaal voor winderige locaties, biedt optimale bescherming
 • Bereikt een indrukwekkende hoogte, ideaal voor privacy
 • Geluidsabsorberende eigenschappen dankzij zachte, veerachtige bladeren
 • Aantrekkelijke blauwe tint (of geel voor de variant Yvonne) als opvallend kenmerk
 • Minimale onderhoudsvereisten met slechts één of twee keer per jaar snoeien
 • Verhoogt de waarde van uw huis met zijn prachtige uitstraling
 • Gedijt goed in diverse grondsoorten, behalve in drassige bodems
 • Compacte groei, perfect voor beperkte ruimtes
 • Snelle groeier onder de Coniferen

Nadelen cipres

 • Groeit relatief langzaam in vergelijking met sommige andere soorten coniferen.
 • De Cipres kan gevoelig zijn voor bepaalde schimmelziekten in vochtige omstandigheden.
 • Snoeien kan lastig zijn vanwege de hoogte van de boom, vooral bij oudere exemplaren.

Veel gestelde vragen over Coniferen

Vanaf het moment dat het warm weer wordt heeft de Conifeer 2 keer per jaar water. Naast het geven van water is ook bemesting een onmisbare factor in de verzorging van coniferen.

Er zijn verschillende factoren die kunnen lijden tot het verkleuren van coniferen, waaronder: de Confierenhaag is te ver teruggesnoeid. Je gebruikt vies gereedschap bij het snoeien. De conifeer heeft een tekort aan vocht.

De beste snoeitijd voor de conifeer is mei/juni, en in september een tweede keer. Snoei de Conifeer niet later dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat.

Coniferen gedijen goed in de volle zon tot lichte schaduw. Zorg voor voldoende luchtcirculatie om schimmelproblemen te voorkomen.

De grootte varieert afhankelijk van het type Conifeer. Sommige kunnen klein blijven, terwijl andere enorme hoogten kunnen bereiken.

Inhoudsopgave

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 125 reviews.
Zoek