Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Wanneer kan ik beter geen haag planten

Het planten van een haag kan een prachtige toevoeging zijn aan je tuin. Een haag biedt privacy, structuur en esthetische waarde. Echter, het is belangrijk om het juiste moment te kiezen voor het planten van je haag om te zorgen voor de beste groei en gezondheid van de planten. Er zijn bepaalde tijden en omstandigheden waarin het beter is om geen haag te planten. In dit artikel bespreken we deze momenten en leggen we uit waarom het planten van een haag dan niet ideaal is.

 

Waarom het belangrijk is om het juiste moment te kiezen

Het planten van een haag is meer dan alleen het plaatsen van planten in de grond. Het vereist zorgvuldige planning en timing om ervoor te zorgen dat de haag goed aanslaat en gezond blijft. De juiste timing helpt de haag om goed te wortelen, voedingsstoffen op te nemen en te groeien. Slechte timing kan leiden tot problemen zoals wortelrot, uitdroging en slechte groei.

 

Haag in de zomer planten

 

Zomer: oppassen met de hitte

Hoewel de zomer een populaire tijd is om in de tuin te werken, is het meestal niet aan te raden om dan een haag te planten. De hitte en droogte van de zomer brengen specifieke uitdagingen met zich mee.

Vochtgehalte in de grond

Jonge haagplanten hebben veel water nodig om te groeien. Tijdens de warmste dagen van de zomer kan het water in de grond te snel verdampen, waardoor de planten uitdrogen. Regelmatige en voldoende bewatering is belangrijk, maar zelfs dan kan het moeilijk zijn om de juiste vochtbalans te behouden.

Verbrandingsrisico

Jonge planten zijn kwetsbaar voor verbranding door de felle zon. Vooral op zonnige standplaatsen is er een groot risico dat de jonge, dunne onderdelen van de planten verbranden. Als je toch in de zomer plant, zorg dan voor voldoende schaduw en regelmatige bewatering om oververhitting te minimaliseren.

 

Planten bij vorst: geen goed idee

Een van de belangrijkste momenten waarop je beter geen haag kunt planten, is tijdens vorst. Er zijn twee hoofdredenen waarom vorst problematisch is:

Praktische moeilijkheden

Wanneer de grond bevroren is, wordt deze zeer hard. Het graven van een plantgeul, wat een belangrijke stap is bij het planten van een haag, wordt dan bijna onmogelijk. Het is zeer moeilijk om met een schep door de bevroren grond heen te komen.

Gezondheidsrisico’s voor de haagplanten

Bevroren grond laat weinig ruimte voor nieuwe wortels om zich te ontwikkelen, wat belangrijk is voor jonge haagplanten. Bovendien is er een groot risico op vorstschade, zelfs bij winterharde haagplanten zoals de Thuja ‘Smaragd’ of laurier ‘Novita’. Jonge planten hebben vaak kwetsbare onderdelen die nog niet bestand zijn tegen zware omstandigheden. Als je de planten ruim voor de winter plant, hebben ze de kans om alvast aan te slaan voordat het echt koud wordt.

 

Haag in de winter planten

 

Winter: koude en bevroren grond

Het planten van een haag tijdens de wintermaanden kan problematisch zijn vanwege de koude temperaturen en bevroren grond. Deze omstandigheden maken het moeilijk voor de planten om goed te wortelen. Planten die in de winter worden geplant, hebben vaak meer moeite om voldoende water en voedingsstoffen op te nemen, wat hun groei belemmert.

 

Slechte drainage: teveel water is schadelijk

Een andere situatie waarbij je beter kunt wachten met het planten van een haag, is wanneer je te maken hebt met slechte drainage. Overtollig water dat slecht afgevoerd kan worden, leidt tot een te natte bodem. Dit kan de wortels verstikken en tot wortelrot leiden.

Overtollig water

Als de bodem snel verzadigd raakt na regenval en langzaam droogt, is het verstandig om eerst aan de drainage te werken voordat je je nieuwe haag plant. Het aanleggen van afwateringsgoten of het verhogen van het plantbed kan helpen om overtollig vocht af te voeren.

Compactering van de grond

Te veel water maakt de grond zwaar en compact, wat de groei van nieuwe wortels belemmert. Dit is een belangrijk onderdeel van het aanslaan van de planten. Als er veel regen wordt verwacht, overweeg dan haagplanten in pot te gebruiken, omdat je deze enige tijd kunt laten staan voordat je ze plant.

 

Droogte: onvoldoende water is ook problematisch

Zolang de planten nog niet volgroeid zijn, hebben ze voldoende water nodig. Bij aanhoudende droogte is het dus niet aan te raden om een nieuwe haag te planten.

Droogte en uitdroging

Jonge haagplanten hebben veel water nodig om goed te kunnen groeien. Bij aanhoudende droogte is het moeilijk om de planten voldoende water te geven. Zelfs met regelmatige bewatering kan de grond te snel uitdrogen, vooral op dagen met veel wind. Dit verhoogt het risico op uitdroging en slechte groei.

Wind

Zelfs bij behoorlijk windbestendige haagplanten is het beter om te wachten met planten tot de wind is gaan liggen. Wind kan de grond uitdrogen en ervoor zorgen dat jonge planten sneller uitdrogen. Daarnaast kan de windstandplaats kouder zijn dan een beschutte standplaats, wat extra stress veroorzaakt voor de planten.

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search