Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Wanneer een haag planten?

Overweeg je om een haag te planten in jouw tuin, maar weet je niet precies wanneer je het best een haag kunt planten? Het juiste moment kiezen is van groot belang voor een gezonde groei en uitstraling van je haag. Het type haagplant, of het nu met kluit, in pot, of met blote wortel is, bepaalt het optimale plantmoment.

Wil je weten wanneer de beste tijd is om jouw beukenhaag te planten? Lees dan deze blog en geef jouw beukenhaag een gezonde start! Ook geven we uiteraard tips voor de andere soorten hagen.

 

De beste tijd om een haag te planten

Je overweegt een haag te planten, maar wanneer is het ideale moment hiervoor? Het planten van een haag is gedurende het hele jaar mogelijk, zolang het niet vriest. Het is echter onverstandig om dit te doen op een warme zomerdag. Dus, wat is nu de beste periode? De meest gunstige tijd om een haag te planten is in het najaar, van eind september tot en met december. Op dat moment hebben de planten voldoende tijd om stevig te wortelen, zodat ze krachtig en gezond het voorjaar tegemoet kunnen gaan. Natuurlijk is het ook mogelijk om in het voorjaar een heg te planten, maar dan hebben de planten minder tijd om goed te wortelen.

 

Wanneer een haag planten

 

Wanneer moet ik geen haag planten?

Er zijn een paar belangrijke omstandigheden wanneer je beter geen haag kan planten. Het planten van een haag wordt afgeraden bij vorst, aangezien bevroren grond het graven van een plantgeul bemoeilijkt en de kans op vorstschade groot is. In de zomer een haag planten brengt risico’s met zich mee, zoals verdamping van water in de grond en verbrandingsgevaar voor jonge haagplanten, vooral op zonnige standplaatsen. Zware regenval kan leiden tot wortelrot en compacte grond, wat het aanslaan van de planten bemoeilijkt. Aanhoudende droogte vereist extra water voor de nog niet volgroeide planten, en uitdroging bij winderig weer is ook een risico.

 

Plantseizoen haagplanten met kluit

Haagplanten met kluit worden doorgaans geleverd tussen oktober en april, wanneer ze in rust zijn en ze niet meer groeien. Het rooien van de planten in deze periode minimaliseert de stress en vergemakkelijkt de verplanting. Plant de haagplanten met kluit binnen 5 dagen na ontvangst.

Haagplanten met kluit zijn een goedkopere manier om snel een mooie haag te creëren. Deze planten worden gekweekt in de vollegrond en met kluit, wat de wortels een stevige basis geeft voor verdere groei na het planten. Kweken in de vollegrond is goedkoper dan kweken in potten of containers, omdat er geen kosten gemaakt worden voor het aanleggen van kassen en irrigeren van een containerveld.

 

Plantseizoen haagplanten met pot

Haagplanten met pot kunnen het gehele jaar door geplant worden. Deze planten kunnen makkelijker overleven, omdat ze in hun pot al een wortelgestel hebben dat volledig intact is. Je kunt ze daarom het hele jaar door planten. Plant ze niet met vorst en op een warme zomer dag.

Haagplanten in pot worden gekweekt in speciale kunststof potten op daarvoor aangelegde velden. Hoewel dit een kostbare methode van kweken is, minimaliseert het de stress voor de planten wanneer ze geplant worden. Met de juiste zorg is de overlevingskans van haagplanten in pot hoog. Vanwege de extra tijd en kosten die samen gaan met het kweken in potten of zakken, zijn ze echter duurder dan haagplanten met kluit.

 

Geef je haagplanten een gezonde start

 

Geef je haagplanten een goede start

Om je haagplanten een goede start te geven, adviseren wij om DCM Vivivmus Universeel bij het planten toe te voegen. DCM Vivimus zorgt voor een luchtige en kruimelige bodemstructuur en creëert een ideale verhouding tussen lucht en vocht in de bodem zodat de wortels zich op een gezonde manier ontwikkelen en vlot voedingselementen kunnen opnemen. n een goed ontwikkeld wortelstelsel is erg essentieel voor een goede groei. Wortels groeien sneller en beter en dat resulteert in een betere groei en bloei boven de grond. Groter en mooier! Gebruik bij de aanplant van haagplanten één zak per drie meter. bij aankoop van DCM Vivimus Universeel krijg je ook één extra maand aangroeigarantie, 2 maanden garantie dus!

 

Welke haagplanten hebben wij bij Gras & Haag?

In ons assortiment bieden wij diverse soorten haagplanten aan, die elk een specifieke wens vervullen in het creëren van een mooie tuinafscheiding. Voor een altijd groene en sierlijke uitstraling in je tuin, zijn blad groenblijvende haagplanten de perfecte keuze. Deze planten behouden hun bladeren gedurende het hele jaar. Populaire groenblijvende haagplanten zijn de Laurier, Thuja en Taxus. Met bladverliezende haagplanten leef je mee met de seizoenen. Geniet van de veranderingen in kleur gedurende het jaar, waardoor elk seizoen een nieuw uitzicht in je tuin brengt. Een populaire bladverliezende haagplant is de Beukenhaag. Voor snel resultaat kies je voor kant-en-klaar hagen.

Veel gestelde vragen over het planten van een haag

Ja, de bodemsoort heeft zeker invloed op het ideale plantmoment voor haagplanten. De bodemtemperatuur en vochtigheid variëren afhankelijk van de bodemsoort, wat direct van invloed is op de groei en het wortelstelsel van de haagplanten. Over het algemeen geldt dat het plantseizoen voor haagplanten in de herfst, van eind september tot december, het meest gunstig is.

Bij zwaardere kleigronden kan het langer duren voordat de bodem opwarmt na de winter, dus het planten in het vroege voorjaar kan een alternatief zijn. Zanderige gronden warmen sneller op, waardoor het planten in het najaar een uitstekende keuze is.

Het is echter belangrijk om vorst te vermijden bij het planten, ongeacht de bodemsoort, omdat bevroren grond het graven bemoeilijkt en schadelijk kan zijn voor de wortelontwikkeling van de haagplanten.

Het planten van een haag in de zomer is mogelijk, maar het brengt enkele uitdagingen met zich mee. Tijdens warme zomerdagen is er een verhoogd risico op uitdroging en verbranding van de jonge haagplanten. Het waterverdampingsproces is intenser, waardoor de planten meer water nodig hebben. Zorg er wel voor dat je de haag niet plant op een warme zomerdag, vanwege risico’s zoals uitdroging en verbranding van jonge planten. Het planten in het najaar biedt wel betere resultaten.

Ja, het is mogelijk om haagplanten te planten tijdens regenachtige periodes, maar het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om een goede start te garanderen.

  1. Drainage: Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is. Bij overmatige regen kan wateroverlast de wortels beschadigen. Vermijd het planten in gebieden waar water kan blijven staan.
  2. Timing: Probeer te planten als er een pauze is in de regen, zodat de planten niet worden blootgesteld aan constant stromend water tijdens het plantproces.
  3. Wortelrot: Bij aanhoudende regen kan de bodem verzadigd raken, wat het risico op wortelrot vergroot. Kies resistente planten en zorg voor een goede bodemstructuur om wateroverlast te voorkomen.

Als de regenperiode extreem hevig is, kan het echter verstandig zijn om het planten uit te stellen tot de omstandigheden verbeteren. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, aangezien dit de gezondheid van de haagplanten kan beïnvloeden.

 

Het planten bij vorst wordt als ongunstig beschouwd om verschillende redenen:

  1. Hardheid van de grond: Vorst zorgt ervoor dat de grond bevriest en hard wordt. Hierdoor wordt het graven van een plantgeul praktisch onmogelijk, aangezien een schep moeilijk door bevroren grond kan komen.
  2. Beperkte wortelontwikkeling: Bevroren grond biedt weinig ruimte voor nieuwe wortels om zich te ontwikkelen. Het is belangrijk dat haagplanten tijdens het planten voldoende ruimte hebben om hun wortelstelsel uit te breiden voor een gezonde groei.
  3. Vorstschade: Vorst kan schadelijk zijn voor de gezondheid van haagplanten. Het kan leiden tot bevriezing van de plantencellen, wat kan resulteren in beschadigde weefsels en verminderde vitaliteit.

Om een succesvolle haagaanplant te garanderen, is het raadzaam om te wachten tot de vorstperiode voorbij is en de grond weer voldoende is ontdooid.

Het planten van haagplanten in de zomer heeft een paar zorgmaatregelen om ervoor te zorgen dat ze goed gedijen ondanks de warmere omstandigheden. Hier zijn enkele belangrijke verzorging tips:

  1. Voldoende water: Tijdens de zomer hebben haagplanten meer water nodig dan in andere seizoenen. Zorg voor regelmatige en diepe bewatering, vooral op warme dagen. Houd de grond vochtig, maar vermijd wateroverlast.
  2. Bescherming tegen de zon: Jonge haagplanten zijn gevoelig voor verbranding door fel zonlicht.
  3. Voedingsstoffen: Geef de haagplanten een lichte bemesting om hen te voorzien van de nodige voedingsstoffen voor groei.

Inhoudsopgave

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search