Grasonderhoud in de winter: vanaf december tot en met maart is je gazon in een winterslaap. Het gras groeit dus niet, maar met deze tips groeit het gazon in het voorjaar weer gezond door!
Je hebt het gazon in de herfst voor de laatste keer gemaaid, de bladeren bijeengeveegd, het gras geverticuteerd en najaar bemesting gegeven? Dan mag het gazon aan zijn winterslaap beginnen!
In de winter staat het gazon dus stil, maar dit betekent niet dat het gazon zich niet aan het verdedigen is tegen beschadiging of ziektes. Het is daarom belangrijk dat je het gazon met rust laat en er niet op loopt, anders breken de grashelmen af.
In de maanden februari en maart is het belangrijk om kalk op je gazon te strooien. Kalk zorgt er voor dat de voedingstoffen uit de bodem worden opgenomen.
Ook zorgt de kalk dat het gazon mooi groen van kleur wordt, dit gebeurt bij een bepaalde zuurtegraad. De ideale bodem zuurtegraad ligt tussen de 6,5 en de 7 PH.
Om de zuurtegraad van je gazon te bepalen kunt u een bodemanalyse laten uitvoeren, neem hier voor contact op met onze klantenservice!
Zodra het voor het eerst heeft gevroren is het beter om het gazon niet meer maaien. De ideale lengte is tussen vier en vijf centimeter. Het gazon heeft rust nodig en mag zo weinig mogelijk worden betreden. Elke voetstap is er één te veel!
Het is mogelijk om graszoden te leggen in de winter, mits het niet vriest of sneeuwt. Als de ondergrond bevroren is kunnen de wortels niet goed in de bodem groeien en zullen de graszoden dood gaan. Tegenwoordig hebben we in Nederland geen koude winters meer, dus kan je vaak ook in december, januari en februari graszoden leggen.
Voordelen van graszoden in de winter leggen:
• Je hoeft niet of nauwelijks te sproeien
• Het gras is sterker in de zomer
• De graszoden zullen niet uitdrogen