Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Tuintips voor maart

Het voorjaar is in aantocht en dat betekent dat het hoog tijd is om je tuin lenteklaar te maken. Na de wintermaanden begint de natuur langzaam weer tot leven te komen, en dit is het perfecte moment om je tuin voor te bereiden op het komende voorjaar. In deze handige blog delen we belangrijke tuintips voor maart, zodat jouw tuin mooi en gezond het voorjaar in kan gaan. Van het voorbereiden van de bodem tot het onderhouden van je tuingereedschap, wij hebben alle informatie die je nodig hebt. Laat de lente maar komen en maak je tuin gereed voor een kleurrijk en mooi lenteseizoen!

 

Maak je tuin voorjaar klaar

Het is tijd om je tuin wakker te schudden uit de winterse rust. Begin met het opruimen van bladeren en dood plantmateriaal dat zich heeft opgehoopt tijdens de koudere maanden. Maak de borders vrij van onkruid en geef de grond een goede beluchting met een hark. Zo leg je een gezonde basis voor de nieuwe groei. Bekijk hieronder een aantal stappen die je kan ondernemen:

Opruimen van winterse resten

Begin met een grondige opruiming van winterse resten. Verwijder bladeren, takken en ander organisch materiaal dat zich heeft opgehoopt tijdens de koude maanden. Dit voorkomt niet alleen verstikking van de planten, maar creëert ook een schone lei voor de nieuwe groei.

Onkruidvrij maken

Onkruid kan snel opkomen, dus zorg ervoor dat je tuin vrij is van ongewenste planten. Neem de tijd om de bodem zorgvuldig te bekijken en onkruid te verwijderen. Dit voorkomt concurrentie om voedingsstoffen en ruimte tussen de gewenste planten.

Bodemvoorbereiding

Een gezonde bodem is de basis voor een weelderige tuin. Voeg organische compost zoals DCM Vivimus Universeel toe om de bodemstructuur te verbeteren en voedingsstoffen aan te vullen. Gebruik een hark om de grond lichtjes te beluchten, waardoor de wortels van planten gemakkelijker toegang krijgen tot zuurstof en water.

Inzaaien en planten

Maart is een geschikte tijd om bepaalde zaden rechtstreeks in de grond te zaaien, zoals bloemen en sommige groenten. Plant ook voorjaarsbloeiende bollen zoals tulpen en narcissen voor een kleurrijk accent in je tuin.

 

Wat doen in maart met gazon_

 

Wat doen in maart met gazon?

Een groen gazon is de droom van elke tuinier. In maart is het moment aangebroken om je gazon te verzorgen en voor te bereiden op het groeiseizoen. Verwijder eventuele resterende bladeren en takken, maai het gras op de juiste hoogte en breng een gazonmeststof aan om de grasmat te voeden. Overweeg ook het verticuteren van het gazon om mos en dood gras te verwijderen.

  1. Maaien van het gazon: Als de winter erg zacht is kan het gras ook in de winter groeien. Maai het gras dan op de juiste hoogte, afhankelijk van het type gras in jouw tuin.
  2. Verticuteren voor een gezond gazon: Wij adviseren om je gazon minimaal 1 keer per jaar te verticuteren. Dit proces helpt bij het verwijderen van mos, dood gras en ander organisch materiaal dat zich ophoopt. Door het gazon te verticuteren, verbeter je de luchtcirculatie en bevorder je de groei van gezond gras.
  3. Bemesten van het gazon: Nadat je het gazon hebt geverticuteerd is het belangrijk om het gazon de juiste voeding te geven. Kies hiervoor DCM Vital Green deze bemesting zorgt er voor dat jouw gazon sterk en groen het voorjaar in gaat. Ook is het goed om een laagje van DCM Vivimus Gazon over je gazon te strooien. Het verbetert de bodemstructuur en levert de juiste voedingsstoffen voor een gezonde groei van het gras.

 

Snoeien in maart

Het snoeien van planten en struiken in maart draagt bij aan een gezonde groei en bloei gedurende het seizoen. Begin met het snoeien van winterbloeiende struiken direct na hun bloeiperiode. Verwijder dode, beschadigde of kruisende takken om de vorm en vitaliteit van de plant te behouden. Let op de specifieke eisen van elke plant, want niet alle soorten worden op hetzelfde moment gesnoeid.

 

Controleer het tuingereedschap

Goed gereedschap is belangrijk voor elke tuinier. Neem de tijd om je tuingereedschap te controleren en schoon te maken. Slijp de messen van de snoeischaar en heggenschaar, controleer de staat van de handvatten en vervang indien nodig versleten onderdelen. Goed onderhouden gereedschap maakt tuinieren gemakkelijker en leuker.

 

Wanneer een haag planten

 

Haag planten in maart

Maart is een uitstekende maand om een haag te planten. In ons assortiment bieden wij diverse soorten haagplanten aan, die elk een specifieke wens vervullen in het creëren van een mooie tuinafscheiding. Voor een altijd groene en sierlijke uitstraling in je tuin, zijn blad groenblijvende haagplanten de perfecte keuze. Deze planten behouden hun bladeren gedurende het hele jaar. Met bladverliezende haagplanten leef je mee met de seizoenen.

Geniet van de veranderingen in kleur gedurende het jaar, waardoor elk seizoen een nieuw uitzicht in je tuin brengt. Voor snel resultaat kies je voor kant-en-klaar hagen. Zorg ervoor dat de grond goed voorbereid is door compost toe te voegen en de grond los te maken. Plant de haag op de juiste afstand om een dichte en gezonde haag te bevorderen. Bekijk onze blog over hoe een haag planten voor een gedetailleerdere handleiding.

 

Veel gestelde vragen over onderhoud in maart

Het beste moment om je gazon te verticuteren is meestal in het vroege voorjaar of het late najaar. In Nederland is de periode van half maart tot half mei ideaal voor het verticuteren van je gazon, wanneer het gras actief begint te groeien.

Je kunt ook overwegen om het in de herfst te doen, van half september tot half oktober. Op deze momenten is de bodem meestal vochtig en de temperaturen zijn gematigd, wat gunstig is voor het herstel van het gras na het verticuteren. Het belangrijkste is om te vermijden om te verticuteren tijdens droge of zeer hete periodes, omdat dit het herstel van het gazon kan bemoeilijken.

Het is goed om je tuingereedschap na elk gebruik schoon te maken. Verwijder vuil en resten van planten om de levensduur van je gereedschap te verlengen. Regelmatig onderhoud, zoals smeren en slijpen, draagt bij aan een soepele werking.

Het ideale moment voor het zaaien van groenten kan variëren afhankelijk van je locatie en het type groente. Over het algemeen is het raadzaam om te zaaien volgens de aanwijzingen op het zaadpakket.

Late vorst kan een bedreiging vormen voor kwetsbare planten. Gebruik afdekmateriaal zoals doeken of vliesdoek om planten te beschermen. Daarnaast kun je potplanten verplaatsen naar beschutte locaties en vorstgevoelige zaailingen binnen houden.

Ja, in maart kun je al beginnen met gras zaaien. Het vroege voorjaar is een geschikte tijd om graszaad te zaaien, omdat de bodem begint op te warmen en het gras de tijd heeft om te ontkiemen en te groeien voordat de warmere zomermaanden aanbreken.

Hier zijn enkele tips voor het zaaien van gras in maart:

  1. Bodemtemperatuur: Controleer de bodemtemperatuur. Graszaad kiemt het beste bij bodemtemperaturen tussen de 8 en 15 graden Celsius. In maart kunnen de temperaturen deze ideale kiemomstandigheden bieden.
  2. Voorbereiding van de bodem: Zorg voor een goed voorbereide bodem. Verwijder eventueel onkruid en egaliseer het oppervlak. Werk organische meststoffen of compost in de grond om de bodemstructuur te verbeteren.
  3. Graszaadkeuze: Kies het juiste type graszaad voor jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Er zijn verschillende soorten graszaad beschikbaar, zoals speelgazon, schaduwgazon of siergazon.
  4. Zaaien: Zaai het gras gelijkmatig over het oppervlak. Gebruik hiervoor een handstrooier of een zaaimachine. Druk het zaad lichtjes aan met een hark en bedek het met een dunne laag compost.
  5. Water geven: Houd de gezaaide grond vochtig door regelmatig water te geven. Dit is vooral belangrijk tijdens de kiemfase. Vermijd echter overbewatering, omdat dit schimmelproblemen kan veroorzaken.

Inhoudsopgave

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search