Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Tuintips voor april

Het voorjaar is officieel begonnen, en dat betekent dat het weer tijd is om van je tuin te genieten! Maar voordat je kunt ontspannen en genieten, zijn er nog wel enkele klusjes in de tuin die je in de maand april kunt aanpakken. Van het voorzaaien van nieuwe planten tot het onderhouden van je eigen moestuin. Wij hebben alle informatie die je nodig hebt verzameld en beschreven in onze nieuwe maandelijkse blog!

 

Gazononderhoud in april

Het is nu het perfecte moment om je gazon voor te bereiden op de warmere maanden die voor ons liggen. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met het verzorgen van je gazon, deze vijf tips voor gazononderhoud in april zullen je helpen om een mooi gazon te krijgen.

 1. Grasmaaien: april is de ideale tijd om weer regelmatig te beginnen met grasmaaien. Stel de maaihoogte in op ongeveer 3 tot 5 centimeter en maai het gras als het droog is om een gelijkmatige snede te krijgen. Vergeet niet om de maaierbladen scherp te houden voor een optimale snede en om het gras gezond te houden.
 2. Verticuteren: na de winter kan je gazon last hebben van dode grasresten en mos. Verticuteren is een effectieve manier om deze ophopingen te verwijderen en de beluchting van de grond te bevorderen. Gebruik een verticuteermachine om voorzichtig door de grasmat te gaan en de viltlaag te verwijderen, waardoor het gras beter kan ademen en voedingsstoffen beter kunnen doordringen.
 3. Bemesten: april is het moment om je gazon een gezonde dosis voedingsstoffen te geven. Kies een hoogwaardige meststof die speciaal is samengesteld voor gazon toepassingen, zoals onze eigen bemesting (Gras & Haag Gazonmeststof Voorjaar) en breng deze gelijkmatig aan over het gras volgens de instructies op de verpakking. Door je gazon te bemesten, stimuleer je de groei en zorg je voor een diepgroene kleur.
 4. Onkruidbestrijding: helaas komen met het voorjaar ook onkruiden weer tot leven. Neem de tijd om ongewenste planten zoals paardebloemen, madeliefjes en klaver te verwijderen voordat ze zich kunnen verspreiden. Gebruik een handmatige onkruidsteker of een milieuvriendelijk onkruidbestrijdingsmiddel om je gazon vrij te houden van ongewenste onkruiden.
 5. Water geven: met de stijgende temperaturen en afnemende neerslag is het belangrijk om je gazon regelmatig water te geven. Geef het gras diep water om de wortels te stimuleren om dieper te groeien en beter bestand te zijn tegen droogte. Houd ook rekening met de lokale waterrestricties en besproei alleen wanneer nodig.

 

Gazon maaien april

 

De moestuin in april

April is voor de moestuin een maand van het uitbreiden, de plantjes die je in maart hebt gezaaid kunnen naar buiten! Heb je dit niet gedaan? Dan kan je bij de plaatselijke tuincentra nu ook volop kruiden- en groenteplanten kopen. Voor dat je de plantjes buiten plant is het belangrijk om de plantjes eerst te laten wennen aan de buitentemperatuur. Blijf in april ook het onkruid in het zaaibed wieden.

Wat kun je in april zaaien?

In april kun je een heleboel nieuwe groenten in je moestuin zaaien:
– bietjes
– kervel
– broccoli
– rode kool
– koolrabi
– maïs
– peterselie
– knolselderie
– ijsbergsla
– aardappel

 

Moestuin in april

 

Snoeien in april

April is een uitstekende tijd om te snoeien omdat veel planten nu beginnen uit te lopen na de winter. Door in deze periode te snoeien, kunnen ze hun energie richten op nieuwe groei, waardoor ze sterker en gezonder worden. Bovendien biedt april een mild klimaat en voldoende daglicht, wat gunstig is voor het herstelproces van de planten na het snoeien.

 

Wat kun je snoeien in april?

 1. Voorjaarsbloeiers: Snoei vroegbloeiende struiken zoals seringen en Forsythia direct na de bloei. Hierdoor hebben ze voldoende tijd om nieuwe knoppen te vormen voor het volgende jaar.
 2. Rozen: Verwijder dode, beschadigde en kruisende takken van rozenstruiken om de luchtcirculatie te verbeteren en de groei van gezonde nieuwe scheuten te stimuleren.
 3. Fruitbomen: April is het moment om fruitbomen te snoeien voordat de knoppen beginnen te openen. Verwijder zieke, dode of zwakke takken en dun overtollige groei uit om de vruchtproductie te bevorderen.
 4. Hagen en heesters: Geef hagen en heesters een goede snoeibeurt om ze in vorm te houden en de groei te stimuleren. Pas op dat je niet te diep snoeit, want dit kan leiden tot kaalheid aan de onderkant van de plant.

 

Tips voor succesvol snoeien

 • Gebruik scherpe, schone snoeischaren om een ​​nauwkeurige snede te maken en infecties te voorkomen.
 • Snoei nooit bij regenachtig weer om verspreiding van ziekten te voorkomen.
 • Verwijder altijd eerst dode en beschadigde takken voordat je begint met het snoeien van gezonde delen van de plant.
 • Wees geduldig en observeer de groei van je planten na het snoeien. Soms kan het even duren voordat de resultaten zichtbaar worden.

 

Haag planten in april

April is een uitstekende maand om een haag te planten. In ons assortiment bieden wij diverse soorten haagplanten aan, die elk een specifieke wens vervullen in het creëren van een mooie tuinafscheiding. Voor een altijd groene en sierlijke uitstraling in je tuin, zijn blad groenblijvende haagplanten de perfecte keuze. Deze planten behouden hun bladeren gedurende het hele jaar. Met bladverliezende haagplanten leef je mee met de seizoenen.

Geniet van de veranderingen in kleur gedurende het jaar, waardoor elk seizoen een nieuw uitzicht in je tuin brengt. Voor snel resultaat kies je voor kant-en-klaar hagen. Zorg ervoor dat de grond goed voorbereid is door compost toe te voegen en de grond los te maken. Plant de haag op de juiste afstand om een dichte en gezonde haag te bevorderen. Bekijk onze blog over hoe een haag planten voor een gedetailleerdere handleiding.

Veel gestelde vragen over onderhoud in maart

In Nederland kan het in april nog vriezen, dan kun je je planten beschermen door ze af te dekken met doeken of speciale tuinvlies. Daarnaast kun je gevoelige planten in potten naar binnen verplaatsen of ze ‘s nachts bedekken met omgekeerde emmers of potten.

April is een uitstekende tijd om voorjaarsbloemen zoals tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen te planten. Deze bloemen gedijen goed in het milde lenteweer en zullen je tuin opfleuren met hun kleurrijke bloesems.

Het moment van de eerste keer maaien van je gazon in april hangt af van de groei van het gras. Over het algemeen kun je beginnen met maaien zodra het gras ongeveer 5-7 cm hoog is.

In april zijn er verschillende belangrijke taken die je in de tuin kunt uitvoeren, waaronder het snoeien van planten, het planten van voorjaarsbloemen en groenten, het bemesten van de grond, en het controleren en bestrijden van onkruid en plagen.

In april is het belangrijk om je tuin regelmatig water te geven, vooral als het een droge periode is. Geef planten ‘s ochtends water om verdamping te verminderen en schimmelgroei te voorkomen. Zorg ervoor dat je diep water geeft, zodat de wortels van de planten voldoende vocht kunnen opnemen.

Inhoudsopgave

Zoek