Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Tuinieren in de herfst: belangrijke taken voor het herfstseizoen

Het herfstseizoen is een prachtige tijd van het jaar, waarin de bladeren verkleuren en de lucht frisser wordt. Het is ook een belangrijke tijd om voorbereidingen te treffen voor de komende winter. Van het beschermen van je planten tot het verzorgen van je gazon. In dit artikel zullen we dieper ingaan op enkele belangrijke tips voor tuinieren in de herfst, zodat je tuin er gezond en levendig bij blijft liggen, zelfs in de koudere maanden.

 

Bladeren opruimen in de herfst

Bladeren opruimen in de herfst? Op het gazon mogen afgevallen bladeren niet blijven liggen, want dan krijgt het in de herfst en winter te weinig licht en lucht. Onder de bladeren ontstaat vocht dat tot rotting leidt. Daardoor ontstaan lichte of ook donkere vlekken en kale plekken, of er groeit meer mos. Daarom raden we je aan om de bladeren regelmatig op te ruimen.

Onder bomen en struiken maken afgevallen bladeren de bodem zeer vruchtbaar. Je mag de bladeren hier tot 15 centimeter dik laten liggen. Ze zullen verteren tot humus. Daartegenover staat dat planten met zachte scheuten, grassen en groenblijvende planten helemaal geen bladeren verdragen.

Bladeren opruimen in de herfst

Bomen en struiken snoeien in de herfst

De herfst is een ideale tijd om je bomen en struiken te snoeien. Er zijn nogal wat planten, struiken en bomen die een snoeibeurt kunnen gebruiken aan het begin van de herfst. Voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinden, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals walnoot, esdoorn, berk en kastanje. De beste tijd hiervoor is vanaf de eerste bladval tot december. Snoeien in september is ook mogelijk, maar het kan lastiger zijn om te beoordelen wat moet worden verwijderd omdat de bladeren nog aan de boom zitten.

Het is echter aanbevolen om vóór het snoeien te bekijken welk type boom of struik je hebt, zodat je zeker weet of deze al dan niet in de herfst gesnoeid moet worden.

 

Grasmaaien in de herfst

Het najaar is over het algemeen het ideale moment om je gazon voor de laatste keer te maaien. Dit is meestal rond eind oktober tot begin november. Waarom is dit zo belangrijk? Hier zijn enkele redenen:

 • Bladval en ziektepreventie: Het regelmatig maaien van je gazon in de herfst is van belang om ervoor te zorgen dat gevallen bladeren het gras niet verstikken. Bladeren die zich ophopen op het gazon kunnen een verstikkende laag vormen die de luchtstroom en het zonlicht beperkt. Dit creëert de ideale omstandigheden voor schimmelziekten, zoals sneeuwschimmel en rooddraadschimmel, om zich te ontwikkelen. Deze schimmels kunnen je grasveld ernstig beschadigen en leiden tot lelijke bruine plekken. Door regelmatig te maaien, verwijder je niet alleen de bladeren, maar zorg je er ook voor dat het gras gezond kan ademen en minder vatbaar is voor deze schimmelinfecties.
 • Sterke wortelgroei: Terwijl de bovengrondse groei van het gras vertraagt, richt de plant zijn energie op het ontwikkelen en versterken van zijn wortelsysteem. Sterke wortels zijn van belangrijke waarde voor het overleven van de koude wintermaanden. Diep geworteld gras is beter bestand tegen droogte, vorst en extreme temperaturen. Het biedt ook een stabielere basis voor de grasgroei in het komende voorjaar. Dus, door in de herfst te maaien, leg je de basis voor een gezond en veerkrachtig gazon.
  Het is belangrijk om te weten dat je het gazon niet te kort moet maaien. Laat het gras een hoogte van ongeveer 5-7 centimeter behouden voor de winter. Te kort maaien kan het gazon verzwakken en het vatbaar maken voor vorstschade.

 

Bloembollen planten in de herfst

Het planten van bloembollen in de herfst biedt tal van voordelen. Ten eerste hebben bloembollen tijd nodig om te wortelen en zich voor te bereiden op hun groeiseizoen. Door ze in de herfst te planten, hebben ze genoeg tijd om stevige wortels te ontwikkelen voordat de winter begint. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen de koude temperaturen en zullen ze in de lente gezonde, bloeiende planten krijgen!

Bovendien is de grond in de herfst meestal nog warm van de zomer, waardoor de bloembollen gemakkelijker kunnen wortelen. Ook is de herfst doorgaans een periode met meer regenval, wat gunstig is voor de eerste groei van de bollen. Daarnaast zijn er vaak minder ongedierte en ziekten actief in de herfst, waardoor de kans op schade aan de bloembollen kleiner is.

Hoe bloembollen planten in de herfst?

 • Kies de juiste locatie: Selecteer een plek in de tuin die voldoende zonlicht krijgt en goed doorlatende grond heeft. Dit zorgt voor optimale groeiomstandigheden.
 • Kies de juiste bloembollen: Er zijn tal van bloembollen beschikbaar, van tulpen tot narcissen en krokussen. Kies bloembollen die geschikt zijn voor jouw tuin en zorg ervoor dat ze van goede kwaliteit zijn.
 • Plantdiepte: Graaf een gat dat twee tot drie keer dieper is dan de hoogte van de bloembol. Plaats de bol met de punt omhoog.
 • Ruimte tussen de bollen: Houd voldoende ruimte tussen de bloembollen om wortelgroei te stimuleren.
 • Bemesten: Voeg wat organische meststof toe om de groei te bevorderen.
 • Water geven: Geef de bloembollen genoeg water na het planten om de grond te settelen en de wortelgroei te bevorderen.
 • Mulch: Bedek de beplante gebieden met mulch om de grond vochtig te houden en te beschermen tegen vorst.

 

Bloembollen planten in de herfst

Tuinmeubels schoonmaken in de herfst

Nu de tuin winterklaar is, is het nu tijd om aandacht te besteden aan je tuinmeubels. Het schoonmaken en beschermen van je meubels tijdens de wintermaanden zorgt ervoor dat je er jarenlang van kunt genieten.

Het schoonmaken van je tuinmeubels is essentieel om ze in topconditie te houden, vooral als de herfst zijn intrede doet. Hier zijn enkele handige tips voor het reinigen van verschillende soorten tuinmeubels:

Riet, metaal en kunststof meubels schoonmaken:

 • Maak een sopje met allesreiniger en warm water.
 • Gebruik dit mengsel om riet, metalen en kunststof meubels grondig schoon te maken.
 • Spoel de meubels af met schoon water.
 • Laat ze volledig drogen.

Houten tuinmeubels schoonmaken:

 • Maak een reinigingsoplossing met warm water, groene zeep en soda, of gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor houten tuinmeubels.
 • Reinig de houten meubels grondig met deze oplossing.
 • Spoel ze af met schoon water en laat ze volledig drogen.
 • Voor extra bescherming en glans kun je de meubels inwrijven met olie voor houten tuinmeubels.

 

Tuinmeubels schoonmaken in de herfst

Hoe maak ik mijn tuin herfstklaar?

In de herfst kan je het gazon verticuteren, beluchten en bemesten. Dit helpt het gras gezond te houden tijdens het koude seizoen.

Dat kan! De herfst is een goed moment om haagplanten, bollen, vaste planten en sommige struiken te planten. Dit geeft ze de tijd om wortels te ontwikkelen voordat de winter begint.

Bladeren kunnen een waardevolle bron van organisch materiaal zijn. Je kan ze versnipperen en als mulch gebruiken of composteren. Te veel bladeren kunnen echter het gras verstikken, dus een balans is belangrijk.

De meest ideale maand voor het winterklaar maken van de tuin, is de maand oktober, met eventuele uitloop naar november. De temperatuur is vaak nog geschikt om in de tuin te werken en meestal is er nog geen sprake van vorst.

8 mooie planten die mooi blijven in de herfst:

 • Zonnebloem (Helianthus annuus)
 • Herfsttijloos (colchicum autumnale)
 • Heideplanten (Ericaceae)
 • Klimop (Hedera helix)
 • Chrysant (Chrysanthemum)
 • Herfstaster (Aster novae-angliae)
 • Bergsteentijm (Calamintha nepeta)
 • Duizendblad (Achillea millefolium)

Inhoudsopgave

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search