Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Rooddraad in het gazon

Komt er aan het einde van het voorjaar of in de zomer plotseling gele, rossige of zelfs rode plekken in jouw gazon? Grote kans dat er dan rooddraad is ontstaan. Rooddraad is een gazonziekte die optreedt bij een gazon dat een tekort heeft aan stikstof. Het is dus een gebreksziekte die met name voorkomt in jonge gazons. De geel- tot roodachtige plekken in het gazon zorgen voor een lelijk beeld in je tuin. Gelukkig kan het gazon zich met enige hulp eenvoudig herstellen.

 

Wat is rooddraad?

Rooddraad (Laetisaria fuciformis) is een schimmelziekte die ontstaat door een gebrek aan stikstof. De schimmel vestigt zich op de grassprieten en verstoort de groei, wat leidt tot verkleuringen in het gazon. Het wortelstelsel van het gras blijft onaangetast, en zodra de groeiomstandigheden voor de schimmel verslechteren, zal deze geleidelijk weer verdwijnen.

 

Rooddraad gazon

 

Wat is de oorzaak van rooddraad?

De voornaamste oorzaak van rooddraad is een tekort aan stikstof. De schimmelziekte ontstaat door uitputting of armoede van het gras. Daarnaast speelt ook de bodemstructuur een rol. Komen deze omstandigheden samen bij temperaturen van 15-20°C, dan bestaat de kans dat rooddraad ontstaat.

Omstandigheden waarin rooddraad de kop opsteekt zijn:

  • Tekort aan stikstof
  • Gebrek aan bodemleven
  • Dichtgeslagen toplaag door zandgrond met fijne deeltjes
  • Temperatuur van 15-20 °C

 

Jong gazon extra kwetsbaar

Jonge gazons zijn extra kwetsbaar voor rooddraad. In het eerste jaar hebben ze een beperkt wortelnetwerk. Ze kunnen onvoldoende voedingsstoffen opnemen en daar profiteert rooddraad van. Zorg dat de bodem voldoende bemest wordt, voor je een nieuw gazon aanlegt! Bijvoorbeeld door Gras & Haag Meststof Aanleg gazon, deze meststof bevat bodemverbeteraar die de bodemstructuur verbetert en de inworteling versnelt. Geef het jonge gras na de eerste maaibeurten een voeding als Gras & Haag Meststof, dat maakt het minder vatbaar voor de schimmel.

 

Rooddraad in het gazon

 

Hoe herken je rooddraad?

Rooddraad heeft zijn naam te danken aan de uiterlijke vertoning van de schimmelziekte. Je kan het herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Ronde plekken: Gele tot rode ronde plekken in het gazon.
  • Roodachtige schimmeldraden: Deze schimmeldraden lijken op rode grassprieten.
  • Temperatuurgevoelig: Komt voor bij temperaturen boven de 15 graden.
  • Stikstofarme gronden: Vooral in zandgronden die arm zijn aan stikstof.
  • Vochtig weer: Vooral tijdens warme en droge zomers.

 

Wanneer en hoe rooddraad behandelen?

De bestrijding van rooddraad hoeft niet moeilijk te zijn, als je maar weet wat je precies moet doen. Bemest je gazon meteen, zodra je rooddraad opmerkt. De beste periode om te bemesten is van maart tot november, dan nemen de graswortels de voeding het makkelijkst op. In een periode van droogte wacht je met bemesten tot er regen voorspeld is.

 

Hoe rooddraad voorkomen?

In een goed gevoed gazon maakt rooddraad veel minder kans. Bemest je gazon regelmatig en met de juiste meststoffen, in drie beurten over het groeiseizoen verspreid. Zit er echter veel vilt in het gazon, dan belet die viltlaag dat de graswortels de voedingsstoffen ten volle kunnen opnemen. Verticuteer je grasmat, voor je bemest.

 

Conclusie

Rooddraad is een vervelende schimmelziekte die jouw gazon ontsiert met gele en rode plekken. De belangrijkste oorzaak is een tekort aan stikstof, maar ook de bodemstructuur en weersomstandigheden spelen een rol. Gelukkig kan je rooddraad effectief bestrijden en voorkomen door je gazon goed te onderhouden met beluchting, bemesting en bodemverbetering.

Met de juiste zorg en aandacht zal je gazon er snel weer gezond en groen uitzien, zonder de ontsierende vlekken van rooddraad. Zorg voor een regelmatige onderhoudsroutine en gebruik de juiste producten om het gazon in topconditie te houden. Zo kan je het hele jaar door genieten van een prachtig, rooddraadvrij gazon.

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search