Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Populaire haagplanten in Nederland

In Nederland zijn hagen een geliefd onderdeel van de tuin. Ze zorgen niet alleen voor privacy, maar ook voor een mooie afbakening van de tuin. Er zijn veel verschillende soorten haagplanten die populair zijn in Nederland, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel bespreken we de tien meest populaire haagplanten in Nederland.

 

Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ | Portugese Laurierhaag

De Portugese Laurier, ook wel Prunus lusitanica genoemd, is een unieke Laurierhaag die goed toepasbaar is als haagplant. Ondanks dat hij redelijk vorstgevoelig is, bloeit deze Laurierkers in mei/juni met geurende witte bloemen in trossen.

Het blad van de Portugese Laurier is opvallend vanwege zijn kleur: de bovenkant is donkergroen en de onderkant grijsgroen. Het blad is kleiner dan dat van een gewone Laurier, eirond, getand, glanzend en voelt leerachtig aan. Deze haag blijft in de winter groen en moet twee keer per jaar gesnoeid worden, in juli en september, om zijn vorm te behouden.

 

Portugese Laurier

 

Thuja occidentalis ‘Brabant’ | Conifeerhaag

De Thuja ‘Brabant’ is een van de meest toegepaste coniferenhagen in Nederland. Deze haagplant, ook bekend als de westerse levensboom, is extreem winterhard en groeit vrijwel op elke grondsoort. De Thuja occidentalis ‘Brabant’ kan tot wel 6 meter hoog worden en heeft een smalle, opgaande groei met een dichte kroonstructuur, wat hem ideaal maakt als haag.

Om de haagvorm te behouden, is jaarlijkse snoei noodzakelijk. Het is aan te raden om de conifeer in augustus en/of september te snoeien, maar niet tijdens warme en zonnige dagen om verbranding van het blad te voorkomen. Het naaldvormige, groene blad van deze conifeer draagt bij aan zijn populariteit.

 

Fagus sylvatica | Groene beukenhaag

De Groene Beukenhaag ‘Fagus sylvatica’ is een klassieker in de Nederlandse tuinen. Deze haag biedt niet alleen privacy, maar ook een mooie erfafscheiding. De groene beukenhaag is bladhoudend, wat betekent dat hij het hele jaar door zijn bladeren behoudt. In de zomer heeft hij groen blad, dat in de herfst verkleurt naar geeloranje tot bruin. De bruine bladeren blijven de hele winter zitten, waardoor de haag ook in de koudere maanden een mooie uitstraling heeft.

 

Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ | Rode beukenhaag

Net als de groene variant is de Rode Beukenhaag ‘Fagus sylvatica ‘Atropunicea” zeer populair in Nederland. Deze haag biedt dezelfde voordelen als de groene beukenhaag, zoals privacy en een mooie erfafscheiding, maar met een extra vleugje kleur. In de zomer heeft de rode beukenhaag prachtig rood blad, dat in de herfst verkleurt naar geeloranje tot bruin. Ook deze haag is bladhoudend en extreem winterhard.

 

Rode Beuk

 

Ligustrum ‘Ovalifolium’ | Ligusterhaag

De ligusterhaag is een bekende keuze in Nederlandse tuinen. Deze groenblijvende haag heeft groen eirond blad en bloeit in juni/juli met sterk geurende crèmewitte bloemen. Om de haag in vorm te houden, moet hij regelmatig gesnoeid worden van mei tot september.

Deze populaire haagplant zorgt voor een mooie, dichte erfafscheiding en blijft het hele jaar door aantrekkelijk.

 

Photinia fraseri ‘Red Robin’ | Glansmispelhaag

De Photiniahaag, ook wel bekend als de glansmispel, is een bladhoudende haag die het hele jaar door groen blijft. Deze haag heeft een gesloten structuur en groeit snel. In mei/juni bloeit de glansmispel met opvallende witte bloemen. Het blad van de Photinia fraseri ‘Red Robin’ loopt rood uit en krijgt daarna prachtige roodgroene bladeren.

Deze haag is redelijk vorstgevoelig maar kan goed tegen wind. In maart/april kun je de haag terugsnoeien tot een strakke haagvorm. De Photiniahaag is een kleurrijke en bijzondere toevoeging aan elke tuin.

 

Taxus ‘Baccata’ | Venijnboom

De Taxus Baccata, ook wel bekend als de venijnboom, is een zeer populaire haagplant in Nederland. Deze conifeer staat bekend om zijn dichte, donkergroene naalden en langzame groei, wat hem ideaal maakt voor strakke hagen. De taxus is extreem winterhard en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien, wat hem zeer veelzijdig maakt.

Het snoeien van de taxus kan het beste in de late zomer of vroege herfst gebeuren. Door de langzame groei is een jaarlijkse snoei vaak voldoende om de haag netjes en compact te houden. De Taxus Baccata is een duurzame keuze, omdat hij zeer oud kan worden en jarenlang zijn mooie, groene kleur behoudt.

 

Hedera hibernica | Ierse klimop

De Ierse klimop, of Hedera hibernica, is een andere veelgebruikte klimopsoort in Nederland. Deze klimplant is zeer geschikt voor het bedekken van grote oppervlakken zoals muren en schuttingen. Net als de Hedera helix is de Ierse klimop wintergroen en blijft het hele jaar door aantrekkelijk.

De Hedera hibernica groeit snel en heeft grote, donkergroene bladeren. Hij is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waaronder vorst, en is relatief onderhoudsarm. Regelmatige snoei is wel nodig om de groei onder controle te houden en de plant gezond te houden. De Ierse klimop is een uitstekende keuze voor een dichte, groenblijvende afscherming in jouw tuin.

 

Hedera hibernica

 

Prunus laur. ‘Novita’ | Laurierhaag

De laurierhaag ‘Novita’ is een snelle groeier en daardoor geschikt voor een grote en/of hoge haag. Deze laurierkers bloeit in mei/juni met geurende witte bloemen in trossen. Het groenblijvende blad is groen, lancetvormig, glanzend en voelt leerachtig aan.

Net als andere laurierhagen moet de laurierhaag ‘Novita’ twee keer per jaar gesnoeid worden om zijn vorm te behouden, in juli en september. Deze haag blijft ook in de winter groen, wat hem extra aantrekkelijk maakt.

 

Elaeagnus ebbingei | Olijfwilghaag

De olijfwilg, of Elaeagnus ebbingei, is een bijzondere haagplant die nog niet veel voorkomt in Nederlandse tuinen. Dit maakt de olijfwilg een unieke keuze voor jouw tuin. Het blad heeft een bijzondere kleurencombinatie: de bovenkant is donkergroen en grijsgroen, terwijl de onderkant grijskleurig is. Deze kleurencombinatie zorgt voor een mooi beeld.

De olijfwilg is goed bestand tegen wind en kan zelfs zeewind verdragen. Hij is onderhoudsvriendelijk en moet in eind maart, wanneer de kans op strenge vorst nihil is, gesnoeid worden tot een egale haag. Indien nodig kan deze snoei ook een keer in juni/juli herhaald worden.

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 125 reviews.
Zoek