Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Mollen in het gazon

Je hebt hard gewerkt om je gazon er prachtig bij te laten liggen. Maar als je op een ochtend buitenkomt om te genieten van je kopje koffie en de ochtendzon, zie je dat je gazon vol staat met molshopen. Dit is geen scenario waar je vrolijk van wordt. Mollen kunnen een flinke ravage aanrichten in je tuin. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je de aanwezigheid van mollen in je tuin kunt herkennen, bestrijden en voorkomen.

 

Waar komen mollen vandaan?

Als je ‘s morgens een aantal molshopen in je tuin ontdekt, lijkt het alsof er ondergronds veel mollen actief zijn. Maar mollen leven alleen. Dit betekent dat één mol verantwoordelijk is voor de meeste molshopen in je tuin. Mollen zijn vaak te vinden in tuinen die omgeven zijn door water of in zand- of bosrijke gebieden. Ze verkiezen bodems waar veel insecten zijn, want daar leven ze van. Door hun constante beweging onder de grond is het vaak moeilijk om ze uit je gazon te weren.

 

Hoe komen mollen in je tuin terecht?

Het kan flink balen zijn als je ontdekt dat een mol actief is in je tuin en je gazon verpest. Mollen graven lange gangenstelsels onder het gazon om insecten te vangen. De overtollige grond wordt naar boven gewerkt, waardoor molshopen ontstaan. Hoewel dit een teken is van een gezonde bodem, kunnen de molshopen en de schade aan de wortels van planten en gras erg vervelend zijn.

 

Schade door mollen

Mollen graven gangenstelsels onder de grond om insecten te vangen. De grond die vrijkomt, wordt naar de oppervlakte gebracht en zo ontstaan molshopen. Deze molshopen verstikken het onderliggende gras en kunnen voor verzakkingen zorgen als de gangen niet diep genoeg liggen. Dit kan je gazon oneffen maken. Het herstel hiervan kost tijd en moeite, zoals het openhalen van het gazon, opvullen van de gangen en het weer dichtleggen van het gras.

 

Mollen in het gras

 

Mollen vangen en uit je gazon verdrijven

Mollen vangen en verdrijven kan lastig zijn, vooral in een bestaand gazon. Hier zijn enkele methoden om mollen te verdrijven:

  1. Plastic fles: Snijd de bodem van een plastic fles af en graaf de fles in een mollengang. De wind die over de fles waait, veroorzaakt een fluittoon die mollen niet kunnen verdragen.
  2. Trillingen of hoge tonen: Elektrische mollenverjagers of stalen pennen die trillingen of hoge tonen produceren, kunnen effectief zijn om mollen te verjagen.
  3. Geuren: Bepaalde planten zoals de keizerskroon en wolfsmelk verspreiden geuren die mollen niet fijn vinden. Door deze planten in je tuin te zetten, kun je mollen weren.

 

Het vangen van mollen

Er zijn verschillende methoden om mollen te vangen:

  1. Val: Plaats een mollenval in de mollengang. De mol loopt in de val, maar kan er niet meer uit. Controleer regelmatig of je een mol hebt gevangen en zet deze vervolgens uit in een natuurgebied.
  2. Klem: Plaats een klem in de mollengang. Als een mol langskomt, zal de klem dichtvallen en de mol doden.

 

Molshopen verwijderen en gazon herstellen

Om je gazon mooi te houden, moeten molshopen verwijderd en hersteld worden. Kleine oneffenheden kun je met een gazonwals wegrollen. Bij ernstige schade kun je overwegen om je gazon opnieuw aan te leggen. Dit houdt in dat je het oude gras verwijdert, de grond opnieuw egaliseert en eventueel mollengaas plaatst om toekomstige molshopen te voorkomen.

 

Nieuwe grasmatten kiezen

Is je gazon volledig geruïneerd? Dan kan het nodig zijn om het hele gazon opnieuw aan te leggen met graszoden. Verwijder het oude gras, prepareer de grond opnieuw en egaliseer deze. Overweeg het gebruik van mollengaas om nieuwe mollen te weren. Dit is een tijdsinvestering, maar het resultaat zal een prachtig nieuw gazon zijn.

 

Waarom zijn mollen een probleem in de tuin?

Mollen worden als plaagdieren beschouwd omdat ze grote schade kunnen aanrichten. Ze graven tunnels en veroorzaken molshopen, tegelverzakkingen, beschadigde wortels en doorgeknaagde bedrading. Mollen graven ongeveer vier meter tunnel per uur, wat kan leiden tot aanzienlijke schade aan je tuin.

 

Preventieve maatregelen tegen mollen

Voorkomen is beter dan bestrijden. Hier zijn enkele preventieve maatregelen:

  1. Mollengaas: Plaats mollengaas of een mollennet onder je gazon om te voorkomen dat mollen zich ingraven.
  2. Planten die mollen afstoten: Plant bloemen zoals de narcis, keizerskroon, tuingloxinia en wolfsmelk, die geuren verspreiden die mollen niet fijn vinden.
  3. Verwijder organisch afval: Dit vermindert het bodemleven, waardoor je minder kans hebt op mollen.
  4. Goed afwateringssysteem: Mollen houden van vochtige bodems. Zorg voor een goed afwateringssysteem om je bodem droger te houden.
  5. Regelmatig maaien: De trillingen van het maaien kunnen mollen afschrikken.

 

Herstel van je gazon

Als je gazon al beschadigd is, kun je beginnen met het verwijderen van de molshopen. Egaliseer de grond en prik gaatjes om de luchtcirculatie te verbeteren. Zaai nieuw graszaad en verzorg dit goed. Als je gazon ernstig beschadigd is, overweeg dan om het opnieuw aan te leggen.

 

Conclusie

Mollen kunnen veel schade aanrichten aan je gazon, maar met de juiste methoden kun je ze vangen, verdrijven en voorkomen. Gebruik diervriendelijke methoden zoals geur- en geluidssensoren, en voorkom nieuwe schade door mollengaas te plaatsen en planten te kiezen die mollen niet fijn vinden. Met de juiste aanpak blijft je gazon het hele jaar door strak en mooi.

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search