Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Laurier water geven

Zoals ieder levend organisme, heeft de Laurier ook water nodig om te kunnen leven en groeien. Het water geven aan de Laurierhaag is daarom erg belangrijk. De Laurier, ook wel bekend als Laurierkers, is een geliefde haagplant die het hele jaar door privacy biedt in tuinen. Met prachtige witte bloemen die bloeien in mei en een hoogte variërend van 100 tot 600 cm, voegt de Laurier een schitterende uitstraling toe aan elke tuin. Maar wanneer en hoe geef je de Laurier water? Kom er achter in deze blog.

 

Wanneer Laurier water geven?

Een van de meest gestelde vragen over het onderhouden van een Laurier is: ‘Wanneer moeten we onze laurier water geven?’ Het antwoord hierop is belangrijk voor een gezonde groei. Laurier heeft een voorkeur voor een gelijkmatig vochtige bodem. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Het is het beste om de plant ‘s ochtends vroeg of laat in de avond water te geven om verdamping te verminderen en om de bladeren niet nat te maken, omdat dit ziekten kan veroorzaken. Geef in droge periodes minimaal 1 keer per week goed water. In de winterperiode heeft de Laurierkers geen water nodig, aangezien de plant in rust is.

 

Laurier water geven

 

Water geven na planten van Laurierhaag

Na het planten van een Laurierhaag is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de watergift om ervoor te zorgen dat de haag optimaal aangroeit. Mocht je de Laurier in een droge periode planten, dan is het belangrijk om direct na het planten de haag water te geven. Gedurende de eerste weken na het planten is regelmatig water geven van groot belang. Het is hierbij essentieel om de grond vochtig te houden, maar overbewatering te vermijden (Er mogen geen waterplassen ontstaan). Regelmatig controleren door je vinger in de grond te steken, helpt om op tijd water te geven wanneer de bovenste centimeters van de grond droog aanvoelen.

Diep water geven is van groot belang voor de ontwikkeling van een gezond wortelsysteem. Het water moet doordringen tot de diepere lagen van de grond, waardoor de wortels gestimuleerd worden om dieper te groeien en de weerstand tegen droogte toeneemt. Na de eerste maand kun je de watergift geleidelijk verminderen, aangezien de Laurierhaag dan beter geworteld is. Ga in droge periodes over tot 1 keer per week goed water geven.

 

Hoe geef ik mijn Laurier water?

In het voorjaar en de zomer is het belangrijk om de kluit van de Laurierhaag vochtig te houden. Vermijd echter dat het blad nat wordt. Wanneer de zon op nat blad schijnt, kan de plant verbranden. Als het blad te lang nat blijftis er kans op schimmelvorming. Maak het blad daarom alleen nat wanneer de Laurier in de schaduw staat en er wind is. Gedurende andere momenten maak je enkel de grond rondom de kluit vochtig te maken.

Bij het besproeien van het blad is het belangrijk om te weten dat het bladerdek als een soort paraplu fungeert. Het water stroomt via de zijkant weg, waardoor de wortels nauwelijks water krijgen. Zorg er daarom altijd voor dat water ook rondom de stam wordt toegediend. Aangezien de grond enige tijd nodig heeft om verzadigd te raken en het vocht te absorberen, is het verstandig ervoor te zorgen dat al het water niet eenvoudigweg wegspoelt.

Een alternatieve methode om de Laurierhaag van water te voorzien is met een druppelslang. Deze slang zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de watergift. Let echter op dat de druppelslang minimaal 1,5 uur ingeschakeld moet zijn. Controleer de eerste keer nauwlettend en prik met je vinger in de grond na 1,5 uur om te zien of er voldoende water is gegeven. Als dit niet het geval is, geef dan de Laurierhaag langer water.

Veel gestelde vragen over Laurier water geven

Het is belangrijk om je Laurier regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Een gelijkmatig vochtige bodem is gunstig voor de gezonde groei van de Laurier. In de zomermaanden wordt aanbevolen om minimaal 1 keer per week goed water te geven. Hierbij is het belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden zonder overbewatering, die waterplassen kan veroorzaken. Kies bij voorkeur voor de vroege ochtend of late avond voor de watergift om verdamping te verminderen en de bladeren droog te houden, wat helpt om ziekten te voorkomen. Het water geven van de Laurier is niet nodig in de winter, omdat de plant in rust is en minder vocht nodig heeft.

Na het planten van een Laurierhaag is het van groot belang om zorgvuldig om te gaan met de watergift om ervoor te zorgen dat de haag optimaal aangroeit. Indien je de Laurierhaag in een droge periode hebt geplant, is het belangrijk om direct na het planten de haag voldoende water te geven.

Na de eerste maand kun je de watergift geleidelijk verminderen, aangezien de Laurierhaag dan beter geworteld is. In droge periodes is het raadzaam over te schakelen naar een wekelijkse watergift.

Om overbewatering van je Laurier te voorkomen, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt volgen:

Controleer de bodemvochtigheid: Houd regelmatig de vochtigheid van de bodem in de gaten. Steek je vinger in de grond; als de bovenste centimeters vochtig aanvoelen, is extra water niet nodig.

Gebruik de juiste grond: Zorg voor goed doorlatende grond die water niet vasthoudt. Dit voorkomt dat de wortels van de Laurier te lang in vochtige omstandigheden blijven.

Aanpassing aan weersomstandigheden: Pas de watergift aan op basis van het weer. In regenachtige periodes is minder water nodig, terwijl tijdens drogere perioden meer aandacht aan water geven moet worden besteed.

Pas de frequentie aan: Verminder de frequentie van water geven als de Laurierhaag eenmaal goed geworteld is, vooral na het eerste jaar.

Het is over het algemeen beter om ‘s ochtends vroeg water te geven aan je Laurier. Hier zijn een paar redenen:

Minder verdamping: In de ochtend is de temperatuur meestal lager, wat de kans op snelle verdamping vermindert. Hierdoor kan het water dieper doordringen in de grond.

Bladeren drooghouden: Water geven in de ochtend helpt de bladeren gedurende de dag droog te houden. Natte bladeren in de avond of nacht kunnen leiden tot schimmelvorming, terwijl droge bladeren helpen bij het voorkomen van ziekten.

Hoewel ‘s ochtends de voorkeur heeft, is ‘s avonds nog steeds mogelijk om water te geven als het niet mogelijk is om ‘s ochtends water te geven. Het vermijden van watergift in het heetste deel van de dag is echter belangrijk om verbranding van de bladeren te voorkomen.

Je kunt eenvoudig bepalen of je Laurier water nodig heeft door de bodemvochtigheid te controleren. Hier zijn enkele eenvoudige stappen:

Voel de grond aan: Steek je vinger in de grond, bij voorkeur tot een paar centimeter diep. Als de bovenste centimeters droog aanvoelen, heeft je Laurier water nodig.

Observatie van de bladeren: Let op de toestand van de bladeren. Als ze slap hangen of verkleuren, kan dit een teken zijn van dorst. Gezonde Laurierbladeren zijn over het algemeen stevig en groen.

Inhoudsopgave

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search