Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Laurier snoeien

De Laurier is een geliefde plant voor haag vanwege zijn dichte bladerdek en mooie uitstraling. Maar wanneer is het nu het beste moment om de Laurierhaag te snoeien? Om de plant in goede conditie te houden en zijn vorm te behouden, is het van belang om op het juiste moment te snoeien.

 

Hoe snoei je een Laurier

Het is belangrijk dat de Laurier goed wordt gesnoeid, omdat het het blad van de Laurierhaag vrij groot is, kan je de haag het beste snoeien met een snoeischaar. Gebruik altijd een scherpe snoeischaar/ heggenschaar en knip vlak boven een blad of een jonge scheut. Zo worden de bladeren niet beschadigd en blijft de hele haag er fraai uitzien. Het is ideaal als de laurierhaag aan de onderzijde ongeveer 10 cm breder is dan aan de bovenkant. Zo vangen alle bladeren goed het licht. De laurier kan heel goed tegen snoeien en loopt altijd weer uit, zelfs op het kale hout. Drastisch terugknippen is dus mogelijk bij deze haag.

TIP: Om te voorkomen dat mogelijke ziektes zich verspreiden, is het raadzaam om na elke snoeisessie de snoeischaar grondig schoon te maken. Dit minimaliseert het risico op infectie en zorgt ervoor dat je Laurier gezond blijft. Een simpele reiniging met een desinfecterend middel of een mengsel van water en alcohol volstaat om je snoeigereedschap in optimale conditie te houden.

 

Hoe snoei je een Laurier

 

Stappenplan Laurierhaag snoeien

Het snoeien van een Laurierhaag is een belangrijk onderdeel van het onderhoud om ervoor te zorgen dat de haag gezond en mooi gevormd blijft. Hier is een stappenplan voor het snoeien van een Laurier:

  1. Kies het juiste moment: Het beste moment om een Laurierhaag te snoeien is in het voorjaar of late zomer. Vermijd het snoeien tijdens vorstperiodes.
  2. Benodigde gereedschappen: Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar, heggenschaar en eventueel een elektrische snoeier hebt.
  3. Verwijder dode en beschadigde takken: Begin met het inspecteren van de haag op dode of beschadigde takken. Knip deze takken helemaal terug tot aan de basis.
  4. Bepaal de gewenste hoogte: Markeer de gewenste hoogte voor je haag. Gebruik eventueel een touw of een lat als leidraad om een strakke lijn te trekken.
  5. Snoei de bovenkant van de haag: Snoei de bovenkant van de haag volgens de gemarkeerde hoogte. Probeer een licht taps toelopende vorm te behouden, waarbij de bovenkant iets smaller is dan de onderkant.
  6. Snoei de zijkanten: Werk van boven naar beneden en snoei de zijkanten van de haag. Gebruik een heggenschaar voor een strakke afwerking. Probeer een lichte helling van boven naar onderen te behouden voor een betere zonlichtverdeling.
  7. Voorkom kaalheid aan de onderkant: Zorg ervoor dat de onderkant van de haag niet kaal wordt. Snoei lichtjes aan de onderkant om een goede dichtheid te behouden.
  8. Ruim op: Verwijder alle snoeiafval en zorg ervoor dat de basis van de haag vrij is van takken en bladeren.
  9. Geef water en voeding: Na het snoeien is het belangrijk om de haag goed water te geven. Je kunt ook een meststof toedienen om de groei te stimuleren.
  10. Herhaal regelmatig: Herhaal dit snoeiproces jaarlijks of halfjaarlijks, afhankelijk van de groeisnelheid van de Laurierhaag.

 

Onthoud dat het belangrijk is om regelmatig te snoeien om de gezondheid en vorm van de haag te behouden. Pas op voor overmatig snoeien, omdat dit de groei kan belemmeren.

 

Wanneer moet je de Laurier snoeien?

De Laurier is een geliefde plant voor haag vanwege zijn dichte bladerdek en mooie uitstraling. Maar wanneer is het nu het beste moment om de Laurierhaag te snoeien? Om de plant in goede conditie te houden en zijn vorm te behouden, is het van belang om op het juiste moment te snoeien.

De meest geschikte tijd om de Laurierhaag te snoeien is in het voorjaar, vóórdat de nieuwe groei begint. Hierdoor heeft de plant voldoende tijd om te herstellen en weer gezond te worden voordat het groeiseizoen aanvangt. Als de Laurier snel heeft gegroeid in de zomer dan is het goed om de Laurierhaag in september nog een keer te snoeien. Let wel op dat je dit niet te laat doet, want de Laurier heeft tijd nodig om zich te herstellen.

Bij het aanplanten van een jonge Laurierkers is het belangrijk om deze gedurende de eerste paar jaar regelmatig te snoeien om de gewenste vorm te krijgen. Het is ook van belang om de planten na het planten terug te snoeien. Zo worden de planten namelijk gestimuleerd om wat meer te gaan vertakken en dat levert uiteindelijk makkelijker een dichte haag op.

 

Bloemen uit Laurier snoeien

Je kunt de groei van de Laurierhaag stimuleren door de bloemen van de Laurier te verwijderen. Hiermee voorkom je dat de haag zijn energie investeert in bloemvorming en zaadvorming, en zorg je ervoor dat de plant zich juist richt op zijn algemene groei. Zorg er daarom voor om in het voorjaar de bloemen uit de Laurierhaag te knippen.

Veel gestelde vragen over het snoeien van een Laurierhaag

Wij raden aan om je Laurierhaag minstens één keer per jaar te snoeien. Het ideale moment hiervoor is in het voorjaar of de late zomer. Het voorjaar is gunstig omdat de plant dan begint te groeien, en het najaar biedt de mogelijkheid om de haag nog een keer bij te werken voordat de winter aanbreekt.

Indien je Laurierhaag snel groeit of je een bijzonder strakke vorm wilt behouden, kan het nodig zijn om tweemaal per jaar te snoeien, bijvoorbeeld in het voorjaar en vervolgens opnieuw in de late zomer. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de gezondheid van de haag te behouden en te voorkomen dat hij te groot en onbeheersbaar wordt.

Om kaalheid aan de onderkant van de Laurierhaag te voorkomen, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt volgen:

Regelmatig snoeien: Snoei de laurierhaag regelmatig en let erop dat je niet alleen de bovenkant en zijkanten snoeit, maar ook lichtjes aan de onderkant. Dit bevordert een gelijkmatige groei en voorkomt dat de onderkant kaal wordt.

Juiste hoogte behouden: Houd de haag op de gewenste hoogte en voorkom dat hij te hoog wordt. Een evenwichtige hoogte zorgt ervoor dat de hele haag voldoende zonlicht ontvangt, ook aan de onderkant.

Niet te diep snoeien: Vermijd te diep snoeien, omdat dit de groei aan de onderkant kan belemmeren. Laat voldoende bladeren en takken over, zelfs bij het snoeien.

Zorg voor voldoende licht: Zorg ervoor dat licht de onderste delen van de haag kan bereiken. Indien mogelijk, vermijd het planten van andere grote struiken of bomen die de Laurierhaag kunnen overschaduwen.

Dode of beschadigde takken kunnen de gezondheid van je Laurierhaag beïnvloeden, en het is belangrijk om ze tijdig te verwijderen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

Verwijder dode takken: Gebruik een scherpe snoeischaar of takkenschaar om dode takken helemaal terug te knippen tot aan de basis van de haag. Snijd net boven een gezonde knop of vertakking.

Snoei beschadigde takken: Bij takken die slechts gedeeltelijk beschadigd zijn, snoei je terug tot net boven het gezonde deel. Zorg ervoor dat er geen uitstekende stompjes achterblijven.

Voorkom verspreiding van ziekten: Desinfecteer je snoeigereedschap tussen het knippen van verschillende takken, vooral als er sprake is van ziekten. Dit helpt de verspreiding van eventuele ziekteverwekkers te voorkomen.

Voor het snoeien van een Laurierhaag zijn enkele specifieke gereedschappen nodig om een nette en effectieve snoeibeurt te garanderen. Hier zijn de benodigde gereedschappen:

Scherpe snoeischaar: Een scherpe snoeischaar is belangrijk voor het nauwkeurig knippen van kleine takken en het verwijderen van dode of zieke delen van de haag.

Heggenschaar: Een heggenschaar is handig voor het snel en goed knippen van langere takken en voor het in vorm brengen van de haag.

Takkenschaar: Een takkenschaar is nuttig voor het knippen van dikkere takken die niet met een gewone snoeischaar kunnen worden afgeknipt.

Tuinhandschoenen: Bescherm je handen met tuinhandschoenen om snijwonden en blaren te voorkomen, vooral bij het werken met takken.

Desinfectiemiddel: Desinfecteer je snoeigereedschap tussen het snoeien van verschillende takken om verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen.

Zorg ervoor dat al je gereedschappen scherp en in goede staat zijn. Het gebruik van botte gereedschappen kan leiden tot ongelijke snedes en schade aan de plant. Met de juiste gereedschappen kun je de Laurierhaag goed en netjes snoeien.

De hoogte van de laurierhaag bepaal je zelf! Als je meer privacy wilt, zorg er dan voor dat je de haag wat hoger laat groeien. Wil je meer structuur in je tuin, dan kun je ervoor kiezen om de laurier wat lager te laten.

Inhoudsopgave

Zoek