Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Laurier (Laurierkers)

De Laurier is één van de populairste haagplanten. De Laurier (ook wel Laurierkers genoemd) is een groenblijvende haagplant en is terug te vinden in veel tuinen. De Prunus zorgt er voor dat je heel het jaar door privacy hebt. De Laurier is een prachtige heester die verschillende kenmerken heeft. Met zijn mooie witte bloemen in de maand mei en zijn hoogte variërend van 100 tot 600 cm, voegt deze plant een prachtige uitstraling toe aan elke tuin. Of je nu een zonnige, halfschaduw- of schaduwrijke plek hebt, de Laurierkers gedijt goed op allerlei soorten standplaatsen.

Bij Gras & Haag hebben wij diverse soorten Laurier. We hebben zeven verschillende soorten die allemaal uitgroeien tot een prachtige, dichte groene haag. Een daarvan is de ‘Novita’, die bekendstaat om zijn betere bestendigheid tegen kou in vergelijking met andere Lauriersoorten. De ‘Novita’ is een snelgroeiende haagplant met glanzende bladeren en in het voorjaar krijgt hij witte geurige bloemen die later veranderen in zwarte besjes.

Daarnaast vereisen ook de ‘Caucasica’ en de ‘Rotundifolia’ weinig onderhoud. Als je op zoek bent naar een Laurier met hoogtewerking, kun je kiezen tussen de ‘Genolia’ en de ‘Caucasica’. Vanwege hun opgaande groei zijn ze uitermate geschikt voor kleinere tuinen. Bovendien hebben we kant-en-klare Laurierhagen beschikbaar in ons assortiment.

 

Waarom is de Laurier de ideale haagplant?

 

Waarom is de Laurier de ideale haagplant?

De Laurier wordt beschouwd als een ideale haagplant om verschillende redenen. Allereerst behoudt deze groenblijvende plant zijn bladeren het hele jaar door, hierdoor heb je heel het jaar door privacy en beschutting, zelfs tijdens de wintermaanden wanneer sommige planten hun bladeren verliezen.

De dichte en weelderige groeiwijze van de Laurier maakt het uitermate geschikt voor het vormen van een ondoordringbare haag die niet alleen privacy biedt, maar ook een aantrekkelijke en esthetische afscheiding vormt. Bovendien gedijt de Prunus goed in diverse omgevingen, of het nu gaat om een zonnige, halfschaduw- of schaduwrijke locatie, waardoor het aanpasbaar is aan verschillende tuinomstandigheden.

In het voorjaar krijgt de Laurier witte bloemen, die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook een aangename geur kunnen verspreiden. Na de bloeiperiode ontstaan zwarte besjes, wat een extra decoratief element toevoegt aan de plant.

Een ander voordeel van de Laurier is het beperkte onderhoud dat het vereist. Door regelmatig te snoeien om de gewenste vorm te behouden en enkele basisverzorgingspraktijken toe te passen, blijft de Laurierkers over het algemeen gezond en mooi.

Ten slotte biedt de diversiteit aan Lauriersoorten, zoals de ‘Novita’, ‘Caucasica’, ‘Rotundifolia’, en ‘Genolia’, tuiniers de mogelijkheid om de variant te kiezen die het beste past bij hun specifieke behoeften en tuinomstandigheden. Al deze eigenschappen maken de Laurier tot een uitstekende keuze voor het creëren van een functionele, groene omheining in diverse tuinen.

 

Hoe plant je een Laurier?

Optimale periode voor het planten van een Laurier (zowel met kluit als kale wortel) is van eind september tot begin mei, vermijd daarbij vorst. Weersomstandigheden bepalen de aanplantperiode, die jaarlijks kan variëren. Als weersomstandigheden het planten met kluit of kale wortel niet toelaten, zijn deze haagplanten niet beschikbaar in onze webshop. Laurierplanten in pot kunnen het hele jaar worden geplant, behalve tijdens vorstperiodes.

Volg dit stappenplan voor het planten van een Laurier:

 1. Voordat je begint met het planten van laurier, zorg ervoor dat je de grond goed voorbereidt. Laurier gedijt het beste in goed doorlatende grond die licht zuur tot neutraal is. Verbeter de grond met organisch materiaal zoals compost om de vochtretentie te verbeteren en voedingsstoffen toe te voegen.
 2. Graaf een sleuf van minimaal 1,5 keer de breedte van de kluit en één tot twee centimeter dieper dan de kluit of pot, met behulp van een spade of schop. Gebruik een lint om de Laurierhaag recht te houden.
 3. Meng DCM Vivimus Universeel goed door de bestaande grond in de sleuf.
 4. Plaats de Laurier in de sleuf, laat de jute zak (indien met kluit geleverd) zitten. Bij potplanten verwijder de plastic pot. Controleer Laurierplanten mooi rechtstaan en besproei de kluiten met water, zodat ze vochtig de grond ingaan.
 5. Vul de sleuf met aarde en druk de grond stevig aan om uitdroging te voorkomen. Zorg dat de Laurier op de juiste hoogte staan (de bovenzijde van de kluit net onder het grondoppervlak).
 6. Werk de grond rondom de planten bij met een hark. Strooi mestkorrels in maart/april en juni/juli, herhaal jaarlijks.
 7. Geef de haagplanten goed water, waardoor de bodem inklinkt en de wortels beter contact maken met de aarde. Vooral in de eerste periode na het planten is regelmatig water geven belangrijk.
 8. Na volledige worteling van de Laurier is minder water nodig. Bij aanhoudende droogte, geef goed water in plaats van dagelijks een kleine hoeveelheid, om de wortels te stimuleren dieper naar water te zoeken.

 

Lees meer over: het planten van een Laurierhaag

 

Laurier onderhouden en verzorgen

 

Wanneer moet je de Laurier snoeien?

De Laurier is een geliefde plant voor haag vanwege zijn dichte bladerdek en mooie uitstraling. Maar wanneer is het nu het beste moment om de Laurierhaag te snoeien? Om de plant in goede conditie te houden en zijn vorm te behouden, is het van belang om op het juiste moment te snoeien.

De meest geschikte tijd om de Laurierhaag te snoeien is in het voorjaar, vóórdat de nieuwe groei begint. Hierdoor heeft de plant voldoende tijd om te herstellen en weer gezond te worden voordat het groeiseizoen aanvangt. Als de Laurier snel heeft gegroeid in de zomer dan is het goed om de Laurierhaag in september nog een keer te snoeien. Let wel op dat je dit niet te laat doet, want de Laurier heeft tijd nodig om zich te herstellen.

Bij het aanplanten van een jonge Laurierkers is het belangrijk om deze gedurende de eerste paar jaar regelmatig te snoeien om de gewenste vorm te krijgen. Het is ook van belang om de planten na het planten terug te snoeien. Zo worden de planten namelijk gestimuleerd om wat meer te gaan vertakken en dat levert uiteindelijk makkelijker een dichte haag op.

Lees meer over: het snoeien van een Laurierhaag

 

Laurier bemesten

Bemesting voorziet de plant van voedingsstoffen om te groeien en gezond te blijven. Het is belangrijk om de plant op de juiste manier te bemesten om een slechte groei en verzwakte plant te voorkomen. Het beste moment om de Laurier te bemesten is in het voorjaar, voordat de plant begint te groeien. Het gebruik van organische meststoffen die speciaal zijn samengesteld voor haagplanten wordt aanbevolen voor de beste resultaten. DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen is een ideale bemesting voor de Laurier.

Bij het bemesten, moet je beginnen met het verwijderen van alle dode bladeren en takken van de plant. De meststof moet gelijkmatig over de grond rond de plant worden verdeeld en lichtjes in de grond worden gewerkt met behulp van een hark. Geef de plant vervolgens water om de meststof in de grond te laten doordringen. Het is aan te raden om de Laurierkers twee keer per jaar te bemesten, in het voorjaar en tijdens de zomer, om een mooie, gezonde plant te behouden.

Lees meer over: het bemesten van een Laurier

 

Verzorging van de Portugese Laurier

Laurier water geven

De grond waarin de Laurier groeit, moet vochtig en goed doorlatend zijn, maar niet te nat, want anders kan er wortelrot ontstaan. Het toevoegen van DCM Vivimus Universeel compost of DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen kan de kwaliteit van de grond verbeteren. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Het is het beste om de plant ‘s ochtends vroeg of laat in de avond water te geven om verdamping te verminderen en om de bladeren niet nat te maken, omdat dit ziekten kan veroorzaken. Bij het planten is het belangrijk om de plant gedurende enkele weken van voldoende water te voorzien.

Lees meer over: het water geven van een Laurier

 

Veelvoorkomende ziektes van de Laurier

De Laurier is over het algemeen een sterke en resistente plant, maar zoals bij alle planten kunnen er toch bepaalde ziektes optreden. Hier zijn enkele veelvoorkomende ziektes van de Laurier:

 1. Bladluizen (Aphids): Deze kleine insecten voeden zich met de sappen van de laurierbladeren en kunnen de groei van de plant belemmeren.
 2. Witte vlieg (Whitefly): Net als bladluizen voeden witte vliegen zich met plantensappen en kunnen ze de bladeren van de laurier aantasten.
 3. Schimmels: Schimmels zoals meeldauw en roetdauw kunnen voorkomen, vooral als de laurier niet voldoende luchtcirculatie krijgt.
 4. Bacteriële infecties: Laurier kan ook vatbaar zijn voor bepaalde bacteriële infecties die zich manifesteren als vlekken op bladeren.
 5. Wortelrot: Te veel vocht rond de wortels kan leiden tot wortelrot, wat de gezondheid van de laurierplant kan aantasten.

Om de Laurier gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig de bladeren te inspecteren op tekenen van plagen of ziektes. Zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de plant en vermijd overmatig water geven. In geval van een ernstige infectie is het mogelijk dat chemische of biologische bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Twijfel je of dat jouw Laurierhaag ziek is? Neem dan contact met ons op!

Lees meer over: veelvoorkomende ziektes in de Laurier

 

Bladproblemen bij de Portugese Laurier

 

Conclusie Laurier onderhouden en verzorgen

Na het lezen van deze blog ben je er achter gekomen hoe je Laurier onderhoud en verzorgd! Hier nog een kleine samenvatting: de Laurier, ook bekend als Laurierkers, is een geliefde en veelzijdige haagplant. Het hele jaar door biedt deze groenblijvende plant privacy en een aantrekkelijke uitstraling in tuinen, ongeacht de standplaats. Gras & Haag biedt een divers assortiment van zeven verschillende Lauriersoorten, waaronder de ‘Novita’ met verbeterde koudebestendigheid en de ‘Caucasica’ en ‘Rotundifolia’ die weinig onderhoud vereisen. Voor kleinere tuinen zijn de ‘Genolia’ en ‘Caucasica’ met hun opgaande groei ideaal. Kant-en-klare Laurierhagen zijn ook beschikbaar.

Het planten van de Laurier gebeurt idealiter van eind september tot begin mei. Grondvoorbereiding met goed doorlatende, licht zure tot neutrale grond en het gebruik van organisch materiaal zoals compost zijn belangrijk.

Snoeien in het voorjaar, vóór de nieuwe groei, is belangrijk voor het behoud van de vorm en gezondheid van de Prunus. Jonge planten moeten regelmatig worden gesnoeid om de gewenste vorm te bereiken, en snoeien na het planten stimuleert vertakking voor een dichte haag.

Bemesting, bij voorkeur met organische meststoffen zoals DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen in het voorjaar, draagt bij aan gezonde groei. Water geven moet regelmatig gebeuren, vooral tijdens droge periodes, met aandacht voor vermijding van wortelrot door goede doorlatendheid van de grond.

Veel gestelde vragen over het onderhouden en verzorgen van de Laurier

De beste tijd om een Laurier te planten is over het algemeen in het voorjaar of het najaar. Hier zijn wat specifieke details:

 1. Voorjaar: Het vroege voorjaar, van februari tot en met april, is een uitstekende periode om Laurier te planten. De bodem is op dat moment vaak voldoende opgewarmd en vochtig, wat gunstig is voor de wortelontwikkeling van de plant.
 2. Najaar: Het late najaar, tussen september en december, is ook een geschikte tijd voor het planten van Laurierhaag. In deze periode is de grond nog warm van de zomer, en de plant heeft dan tijd om wortels te ontwikkelen voordat de winter aanbreekt.

Het vermijden van extreme temperaturen, zoals de hitte van de zomer of de strenge vorst van de winter, is belangrijk om de plant een goede start te geven.

De frequentie van bemesten hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de Laurier, de bodemgesteldheid en het type meststof dat je gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om Laurier twee keer per jaar te bemesten:

 1. Voorjaarsbemesting: Voer de eerste bemesting uit in het vroege voorjaar, bij voorkeur in maart of april. Dit stimuleert de Laurierplant om gezond nieuw blad te produceren en bevordert een goede groei tijdens het groeiseizoen.
 2. Zomerbemesting: Een tweede bemesting in juni of juli is ook gunstig. Dit helpt de plant gedurende het actieve groeiseizoen voldoende voedingsstoffen te behouden.

Hier zijn enkele tips voor het bemesten van de laurier:

 • Gebruik een meststof die specifiek is samengesteld voor haagplanten. DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen is bijvoorbeeld een geschikte keuze voor Laurier.
 • Breng de meststof gelijkmatig aan rond de basis van de Laurier, volgens de aanbevolen dosering op de verpakking.
 • Werk de meststof lichtjes in de bovenste laag van de grond met behulp van een hark.
 • Geef de Laurierhaag na het bemesten voldoende water om de voedingsstoffen in de grond te laten doordringen.

Houd er rekening mee dat de behoefte aan bemesting kan variëren op basis van de specifieke omstandigheden van jouw tuin. Het is raadzaam om de Prunus regelmatig te controleren op tekenen van voedingsstoffentekorten en indien nodig aanvullende bemesting toe te passen.

Om ervoor te zorgen dat je Laurier een dichte haag vormt, is het belangrijk om regelmatig te snoeien en enkele specifieke verzorgingspraktijken toe te passen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Regelmatig snoeien: Laurier heeft de neiging om snel te groeien, en regelmatig snoeien is belangrijk om een dichte haag te behouden. Snoei je Laurierhaag in het voorjaar vóór het begin van het groeiseizoen. Als de Prunus tijdens de zomermaanden snel groeit, overweeg dan om nogmaals te snoeien in september om de gewenste vorm te behouden.
 2. Terugsnoeien na het planten: Als je jonge Laurierplanten hebt geplant, is het raadzaam om ze na het planten terug te snoeien. Dit stimuleert vertakking en helpt bij het ontwikkelen van een compacte groei.
 3. Juiste snoeitechniek: Snoei de Laurier zodanig dat de onderste takken iets breder uitlopen dan de bovenste. Hierdoor ontvangt elk deel van de haag voldoende zonlicht en wordt de groei gelijkmatiger verdeeld.
 4. Gebruik van kant-en-klare hagen: Als je op zoek bent naar directe resultaten, overweeg dan het gebruik van kant-en-klare laurierhagen. Deze zijn al gevormd en dicht, wat tijd bespaart bij het wachten op natuurlijke groei.
 5. Bemesting: Zorg voor een goede voeding van je Laurierhaag door regelmatig te bemesten, bij voorkeur in het voorjaar. Gebruik een meststof die geschikt is voor haagplanten en volg de aanbevolen dosering.
 6. Voldoende water geven: Laurier houdt van goed doorlatende grond, maar zorg ervoor dat de plant voldoende vocht krijgt. Vooral na het snoeien is het belangrijk om de haag goed water te geven om het herstel te bevorderen.

Ja, er zijn specifieke onderhoudstips voor het winterseizoen om ervoor te zorgen dat je Laurierhaag gezond de koude periode doorkomt. Hier zijn enkele tips voor het winteronderhoud van de Laurier:

 1. Bescherming tegen vorst: Laurier is over het algemeen winterhard, maar bij langdurige en strenge vorst kan bescherming nodig zijn. Bedek de basis van de plant met mulch.
 2. Voorkom ophoping van sneeuw: Als er zich sneeuw ophoopt op de Laurierhaag, schud voorzichtig de sneeuw van de takken. Te veel sneeuw kan takken onder druk zetten en breken.
 3. Beperk snoeien in de winter: Vermijd zware snoeiwerkzaamheden tijdens de wintermaanden. Het snoeien stimuleert de groei, en het is beter om deze activiteit uit te voeren vóór het begin van de winter.
 4. Vermijd overmatig water geven: Hoewel het belangrijk is om de Laurier tijdens droge perioden van voldoende water te voorzien, is het ook cruciaal om overmatig water geven te vermijden, vooral als de grond bevroren is. Dit kan wortelrot veroorzaken.
 5. Inspecteer op ziekten: Winter is een goede tijd om de Laurier te inspecteren op eventuele tekenen van ziekten of plagen. Ziekten kunnen zich in de winter manifesteren, dus wees alert op verkleurde bladeren, schimmelgroei of andere ongewone symptomen.

Het voorkomen van wortelrot bij je Laurier vereist zorgvuldige aandacht. Hier zijn enkele tips om wortelrot te voorkomen:

 1. Goede drainage: Zorg ervoor dat de grond rond je Laurierhaag goed doorlatend is. Wortelrot gedijt in vochtige omstandigheden, dus een goede drainage is essentieel. Vermijd het planten van de Laurier in gebieden waar water zich gemakkelijk ophoopt.
 2. Geen stilstaand water: Vermijd overmatig water geven, vooral als de grond al vochtig is. Laurierplanten gedijen goed in licht vochtige grond, maar te veel water kan leiden tot stilstaand water rond de wortels, wat wortelrot kan bevorderen.
 3. Goede bodemvoorbereiding: Bereid de bodem goed voor voordat je de Laurier plant. Zorg voor een goed doorlatende grond die licht zuur tot neutraal is. Het toevoegen van organisch materiaal, zoals DCM Vivimus Universeel, kan de bodemstructuur verbeteren.
 4. Regelmatige inspectie: Houd de Laurier regelmatig in de gaten en inspecteer de bladeren en stam op tekenen van ziekten, met name wortelrot. Verwelkende bladeren, verkleuringen of een onaangename geur rond de wortels kunnen duiden op problemen.
 5. Plant op de juiste diepte: Bij het planten van de Laurier, zorg ervoor dat deze op dezelfde diepte wordt geplant als deze in de kwekerij groeide. Het planten van de Laurier te diep kan de ontwikkeling van wortelrot bevorderen.

Inhoudsopgave

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search