Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Langzaam vs snelgroeiende haagplanten

Ben je op zoek naar een haag, maar twijfel je tussen een snel- of langzaam groeiende haagplant? Soms is er een goede reden om te kiezen voor een traag groeiende haagplant, bijvoorbeeld als je een kleine (stads)tuin hebt of een lage heg wilt creëren. Anderzijds wil je misschien snel resultaat zien. In dat geval kun je voor een kant-en-klare haag kiezen, maar niet iedere tuinier wil dit. Wil je zelf een haag van jonge planten aanplanten en niet al te lang wachten, of juist wel? Bekijk hieronder de snel en langzaam groeiende haagplanten!

 

Dit zijn de snelst groeiende haagplanten

Als je snel privacy wilt en niet te lang wil wachten is het handig om een snelgroeiende haag te kiezen. Bekijk hieronder de snelst groeiende haagplanten:

Laurierhaag

De Laurier is één van de populairste haagplanten. De Laurier (ook wel laurierkers genoemd) is een groenblijvende haagplant en is terug te vinden in veel tuinen. De Laurier zorgt er voor dat je heel het jaar door privacy hebt. De Laurier is een snelgroeiende haagplanten, maar let op: niet iedere Laurier groeit even snel. Er zijn zowel snelgroeiende soorten als typen die wat langzamer groeien. De laurierkers ‘Zabeliana’ en ‘Otto Luyken’ groeien bijvoorbeeld niet al te snel. Bent u op zoek naar een soort laurier waarmee u binnen korte tijd een zichtdichte haag kunt creëren? Richt u dan vooral op de Portugese laurier, de laurierkers ‘Novita’, ‘Rotundifolia’ of ‘Caucasica’.

Kortom, met de laurier kies je niet alleen voor een haag die snel groeit, maar ook een die al direct als hoge afscheiding te planten is. Qua looks is het overigens een persoonlijke keuze welke Lauriersoort het beste bij jouw tuin past. Ze verschillen allemaal net een klein beetje van elkaar qua bladerkleur, vorm en grootte.

 

 

Laurierhaag

 

Coniferenhaag

Coniferen zijn bekende haagplanten die in iedere straat wel te vinden zijn. Ze zijn groenblijvend en hebben een dichte groei, waardoor ze perfect zijn voor zowel hagen als solitaire beplanting. De Conifeer staat bekend om zijn lage onderhoudsbehoefte en is geschikt voor diverse tuinomgevingen, van zonnige tot schaduwrijke tuinen, van grote tot kleine tuinen. De zachte uitstraling van coniferen, die geen prikkende naalden hebben, maakt ze kindvriendelijk en zorgt voor een volle en blikdichte haag.

Alle coniferen groeien redelijk snel, maar de snelst groeiende conifeer is de Leylandii. Leylandii coniferen zijn ijzersterk en kunnen decennialang gezond blijven. Daarnaast groeien Leylandii coniferen erg snel: sommige soorten groeien wel 80 centimeter per jaar.

 

Coniferenhaag

 

Beukenhaag

Een Beukenhaag bestaat uit niet wintergroene haagplanten, De bladeren worden in de winter bruin maar de beuk verliest dit blad pas in het voorjaar bij de vorming van nieuwe bladeren. Ook de Beukenhaag (Fagus Sylvatica) doet niet onder als het op groeisnelheid aankomt. Deze schiet jaarlijks zo’n 40 tot 60 centimeter de lucht in. In de ideale omstandigheden en met twee snoeibeurten per jaar kan dat zelfs oplopen tot 60 centimeter. Zorg dat de beuk voldoende water krijgt en niet té nat staat.

 

Beukenhaag

 

Voor- en nadelen snelgroeiende hagen

Een snelgroeiende haag biedt het voordeel van snelle privacy en beschutting, wat ideaal is voor nieuwe tuinen of om snel een groene haag te creëren. Deze hagen kunnen ook geluidsoverlast verminderen en wind breken, en ze zijn vaak goedkoper.

Aan de andere kant vereist een snelgroeiende haag regelmatig snoeien om te voorkomen dat ze te groot of breed wordt, wat tijdrovend kan zijn.

Kortom, snelgroeiende hagen bieden snelle resultaten en privacy, maar vragen ook om intensief onderhoud en kunnen agressief groeien.

 

Langzaam groeiende haagplanten

Je hebt een kleine (stads)tuin, of je wil een laag blijvende heg, overweeg dan om een langzaam groeiende haag aan te schaffen. Benieuwd naar smal blijvende haagplanten voor een kleine tuin? Lees hier dan de blog over hagen voor een kleine tuin. Bekijk hieronder de haagplanten die langzaam groeien:

Taxushaag

De Taxus is een groenblijvende haagplant. De Taxus groeit niet snel en is daarom makkelijk te onderhouden. Hij kan in veel verschillende vormen gesnoeid worden en kan daarom ook als solitair worden geplant. Gemiddeld groeit de Taxus 15 tot 20 centimeter per jaar. Hoe vaker de struik wordt gesnoeid, hoe compacter hij zal worden. Op deze manier zullen immers nieuwe vertakkingen worden gestimuleerd. Er ontstaat dan een zichtdichte haag met een klassieke uitstraling. De Taxus is daarnaast goed te onderhouden.

 

Taxushaag

 

Laurier ‘Otto Luyken’

De meeste soorten Laurierkers zijn echte snel groeiers. Er zijn echter altijd uitzonderingen, zoals de Laurier ‘Otto Luyken’. De Laurierkers ‘Otto Luyken’ neemt op jaarbasis ongeveer 10 tot 20 centimeter in hoogte toe. Door hun langzame groei zijn deze soorten laurier uitermate geschikt voor een heg in de kleine tuin of voortuin.

 

Voor- en nadelen langzaam groeiende hagen

Langzaam groeiende haagplanten bieden diverse voordelen, zoals minder onderhoud omdat ze minder vaak gesnoeid hoeven te worden. Ze worden meestal compacter en dichter, ideaal voor kleine tuinen of wanneer een lage heg gewenst is. Planten zoals taxus kunnen in verschillende vormen worden gesnoeid, wat veelzijdigheid in tuinontwerp biedt.

Echter, ze vereisen meer geduld omdat het langer duurt voordat ze de gewenste hoogte en dichtheid bereiken, wat problematisch kan zijn als je snel privacy wilt. Bovendien kunnen de kosten voor volwassen, langzaam groeiende hagen hoger zijn vanwege hun tragere groei en de behoefte aan direct zichtdichte hagen.

Kortom, langzaam groeiende hagen zijn onderhoudsarm en decoratief, perfect voor kleinere tuinen, maar ze vereisen geduld en kunnen duurder zijn.

 

Conclusie

Het kiezen tussen snel- en langzaam groeiende haagplanten hangt af van je persoonlijke voorkeur en de specifieke eisen van je tuin. Snelgroeiende haagplanten zoals de Laurier, Conifeer en Beuk bieden snel privacy en zijn ideaal voor grotere tuinen. Langzaam groeiende haagplanten zoals de Taxus en Laurier ‘Otto Luyken’ zijn perfect voor kleine tuinen en vereisen minder onderhoud. Maak je keuze op basis van jouw tuinbehoeften en geniet van het resultaat!

Inhoudsopgave

Tuintips

Zoek