Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Kant-en-klaar hagen: welke soorten zijn er allemaal?

Als je op zoek bent naar een prachtige manier om privacy, veiligheid en schoonheid toe te voegen aan een buitenruimte, dan zijn kant-en-klaar hagen de perfecte keuze. Met hun directe impact en gebruiksgemak zijn kant-en-klaar hagen de favoriete optie geworden voor zowel huiseigenaren als landschapsarchitecten. Maar welke soorten kant-en-klaar hagen zijn er allemaal? In dit artikel zullen we je een uitgebreid overzicht geven van de verschillende soorten kant-en-klaar hagen die beschikbaar zijn, zodat je de juiste keuze kan maken

 

Waarom is een kant-en-klaar haag de perfecte oplossing?

Een van de belangrijkste redenen waarom een kant-en-klaar haag de perfecte oplossing is, is de directe privacy en afscherming die het biedt. In tegenstelling tot traditionele hagen die jaren nodig hebben om volledig te groeien, kun je met een kant-en-klaar haag meteen genieten van een afgeschermde buitenruimte. Dit is vooral handig voor mensen die in drukke stedelijke gebieden wonen of die behoefte hebben aan extra privacy rondom hun woning.

Het kweken van een haag vanaf het begin vraagt veel geduld, tijd en energie. Een kant-en-klaar haag daarentegen is al volgroeid en klaar om direct geplant te worden. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook de moeite die gepaard gaat met het verzorgen en onderhouden van jonge planten. Met een kant-en-klaar haag kun je meteen genieten van het resultaat zonder maanden of zelfs jaren te hoeven wachten.

Groenblijvende kant-en-klaar hagen

Groenblijvende kant-en-klaar hagen zijn een uitstekende keuze voor diegenen die het hele jaar door willen genieten van privacy en groen in hun tuin. Deze hagen behouden hun bladeren, zelfs tijdens de wintermaanden, en bieden zo een groene en levendige omgeving. Gras & Haag biedt drie soorten groenblijvende kant-en-klaar hagen aan: de Laurier, de Taxus en de Thuja.

Kant-en-klaar haag Laurier

De kant-en-klaar haag Laurier is een van de meest populaire keuzes als het gaat om kant-en-klaar hagen, en er zijn verschillende soorten Laurier die gebruikt kunnen worden, waaronder de kant-en-klaar haag Portugese Laurier, kant-en-klaar haag Laurier ‘Herbergii’ en kant-en-klaar haag Laurier ‘Genolia’.

Ongeacht de gekozen Lauriersoort, gedijt de kant-en-klare Laurierhaag goed in zowel zonlicht als halfschaduw. Het is een veerkrachtige plant die weinig eisen stelt aan de grondsoort, zolang deze goed doorlatend is. Een Laurier kan gemakkelijk worden bijgesneden om de gewenste vorm en hoogte te bereiken, waardoor hij zich aanpast aan de specifieke behoeften en het ontwerp van de tuin. Met zijn glanzende groene bladeren, dichte groei en wintergroene eigenschappen is de laurierhaag een prachtige keuze voor wie privacy, schoonheid en functionaliteit wil combineren in de tuin.

Kant-en-klaar haag Laurier

 

Kant-en-klaar haag Taxus

De kant-en-klaar haag Taxus, is een uitstekende keuze als het gaat om kant-en-klare hagen. Deze tijdloze haag staat bekend om zijn prachtige donkergroene naaldachtige bladeren en weelderige groei. De dichte structuur van de taxushaag biedt een uitstekende privacyoplossing voor jouw tuin. Bovendien is deze haag heel gemakkelijk bij te snoeien en kan je hem naar eigen wensen vormgeven.

Wat de Taxus echt bijzonder maakt, is dat hij wintergroen is, waardoor de tuin het hele jaar door kleur en structuur behoudt. Of het nu de lente, zomer, herfst of winter is, de Taxus blijft een prachtig gezicht. Zijn donkergroene bladeren vormen een fraai contrast met andere planten in de tuin en voegen een vleugje elegantie toe.

Hoewel de Taxus vele voordelen biedt, is het belangrijk om te weten dat de bessen van deze plant giftig zijn. Daarom is het belangrijk om kinderen en huisdieren uit de buurt van deze haag te houden en ervoor te zorgen dat ze er niet van eten.

 

Kant-en-klaar haag Thuja

De kant-en-klaar haag Thuja, is een uitstekende keuze als het gaat om groenblijvende kant-en-klaar hagen. Er zijn verschillende soorten Thujahagen die gebruikt kunnen worden, waaronder de kant-en-klaar haag Thuja ‘Brabant’, kant-en-klaar haag Thuja ‘Smaragd’ en kant-en-klaar haag Thuja ‘Martin’

Een van de opvallende kenmerken van de Thuja haag is de dichte begroeiing met donkergroene bladeren. Deze dichte bladbedekking biedt niet alleen privacy, maar geeft ook een weelderig en groen uitzicht aan je tuin gedurende het hele jaar. Zelfs in de wintermaanden behoudt de Thuja haag zijn groene kleur, waardoor je tuin er levendig en aantrekkelijk uitziet, zelfs als andere planten in rust zijn.

Wat de Thuja haag echt onderscheidt, is zijn symmetrische groei. De takken groeien mooi en gelijkmatig, waardoor een strakke en uniforme haag ontstaat. Dit geeft een gevoel van orde en structuur aan je buitenruimte, wat vooral gewaardeerd wordt bij formele tuinen of wanneer een nette uitstraling gewenst is.

Kant-en-klaar haag Thuja

 

Bladverliezende kant-en-klaar hagen

Bladverliezende kant-en-klaar hagen zijn kant-en-klare haagelementen die bestaan uit verschillende haagplanten die hun bladeren verliezen tijdens het koude seizoen. Gras & Haag biedt drie soorten bladverliezend kant-en-klaar hagen aan: de Beukenhaag, Haagbeuk en de Liguster.

Kant-en-klaar haag Liguster

De kant-en-klaar haag Liguster staat bekend om zijn heldergroene bladeren en snelle groei. Met deze haag creëer je eenvoudig een groene omheining rondom je tuin. Ook biedt de Ligusterhaag privacy en is het een effectieve windbreker. De liguster is een snelle groeier en kan tot wel 40 centimeter per jaar groeien. In de zomer heeft deze mooie witte bloemen. De liguster trekt ook veel vogels aan door de luchtige binnenzijde van de plant.

Een ander voordeel van de kant-en-klaar haag Liguster is dat het goed gedijt in verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden. Of je nu een zonnige of schaduwrijke tuin hebt, deze haag past zich gemakkelijk aan en blijft groen gedurende het grootste deel van het jaar. Hoewel de Liguster zijn bladeren kan verliezen tijdens zeer koude winters, zal hij in het voorjaar weer snel zijn frisse groen herstellen.

Kant-en-klaar haag Beuk

De kant-en-klaar haag Beuk, is een populaire haagsoort vanwege zijn veelzijdigheid en esthetische aantrekkingskracht. Deze haag staat bekend om zijn mooie donkergroene bladeren, die in de herfst een bronzen tint krijgen. Hierdoor blijft je tuin het hele jaar door aantrekkelijk en levendig, zelfs in de koudere maanden.

Een van de grote voordelen van de kant-en-klaar haag Beuk is dat het een snelgroeiende haag is. In een korte tijd creëer je een volgroeide en dichte haag, wat ideaal is als je snel privacy wilt creëren in jouw tuin. Bovendien heeft deze haagsoort een hoge tolerantie voor snoei, waardoor je de haag gemakkelijk kunt vormgeven en onderhouden.

De kant-en-klaar haag Beuk gedijt goed in verschillende bodemsoorten en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor tuinen met verschillende groeiomstandigheden.

Kant-en-klaar haag Beuk

Voordelen van een Kant-en-klaar hagen

  • Directe privacy
  • Gemakkelijke en snelle installatie
  • Bescherming tegen wind en geluid
  • Toevoeging van schoonheid aan de tuin
  • Milieuvriendelijk

 

Hoe plant ik een kant-en-klaar haag?

STAP 1: VERWIJDER ONKRUID, STENEN EN ANDERE PLANTEN
Voordat je begint met het planten van de kant-en-klaar haag, is het belangrijk om de plantlocatie voor te bereiden. Verwijder onkruid, stenen en andere planten die op de gewenste plek groeien. Het is raadzaam om geen gif te gebruiken, maar als je dit wel doet, zorg er dan voor dat je dit minstens 2 weken van tevoren doet om te voorkomen dat er resten achterblijven in de bodem die schadelijk kunnen zijn voor de plant.

STAP 2: GRAAF EEN GESCHIKTE PLANTGEUL
Graaf een gleuf van 35 cm breed en 35 cm diep op de plaats waar je de kant-en-klaar haag wilt planten. Zorg ervoor dat de bodem van de gleuf goed losgemaakt wordt, zodat de wortels gemakkelijk kunnen groeien. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede waterafvoer, omdat de kant-en-klaar haag niet goed gedijt in drassige bodems. Om de wortels optimaal te laten hechten, kun je een bodemverbeteraar zoals DCM Vivimus Universeel toevoegen.

STAP 3: PLAATSING VAN DE KANT-EN-KLAAR HAAG
Plaats de kant-en-klaar haag, inclusief de biologisch afbreekbare kartonnen doos, in de plantgeul. Zorg ervoor dat het karton net onder het maaiveld valt. Dit karton zal geleidelijk afbreken en de wortels beschermen terwijl de haag groeit. Wij raden aan om de zijkanten van de kartonnen doos er uit te snijden, zodat de wortels makkelijk aan water kunnen komen.

STAP 4: VUL DE GEUL OP EN GEEF WATER
Vul de plantgeul op met aarde en stamp de grond stevig aan om ervoor te zorgen dat de grond goed rondom de plant zit. Geef water zodra de bovenste laag van de bodem droog aanvoelt.

Hoe plant ik een kant-en-klaar haag

Kant-en-klaar haag snoeien

Het behouden van een haag in goede vorm vereist regelmatig snoeien. Wanneer je een kant-en-klaar haag hebt, is het van belangrijk om deze op de juiste manier te snoeien, zodat je de gewenste privacy en uitstraling behoudt.

Het ideale moment om je kant-en-klaar haag te snoeien is in het vroege voorjaar of late najaar, wanneer de groei van de planten vertraagt. Door op deze momenten te snoeien, voorkom je het risico op schade aan de haag en zorg je ervoor dat de planten voldoende tijd hebben om te herstellen voordat het groeiseizoen weer begint.

Bij het snoeien van je kant-en-klaar haag is het belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken, zoals scherpe snoeischaren of een heggenschaar. Met goed onderhouden gereedschap kan je de haag goed snoeien en voorkom je beschadiging van de planten. Begin met het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken. Dit bevordert niet alleen de gezondheid van de haag, maar zorgt er ook voor dat de energie van de planten wordt gericht op de groei van gezonde takken en bladeren.

Na het verwijderen van de dode takken kan je doorgaan met het inkorten van de scheuten. Dit kun je doen door de bovenkant en zijkanten van de haag voorzichtig bij te werken. Het is raadzaam om geleidelijk te snoeien, waarbij je kleine stukjes per keer verwijdert, zodat je de vorm van de haag beter kunt beheersen.

Het regelmatig snoeien van je kant-en-klaar haag biedt vele voordelen. Naast het behouden van de gewenste vorm en grootte, stimuleert het snoeien de groei van nieuwe scheuten en zorgt het voor een dichtere en vollere haag. Door de haag regelmatig te onderhouden, kan je ook voorkomen dat de andere planten in de tuin te dicht op elkaar groeien, wat de luchtcirculatie en de gezondheid van de haag negatief kan beïnvloeden.

 

Kant-en-klaar haag water geven en bemesten

Water geven aan een kant-en-klaar haag is erg belangrijk voor goede wortelontwikkeling en overleving van de planten. Gedurende de eerste maanden is het belangrijk om de grond rondom de haag gelijkmatig vochtig te houden. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, is belangrijk. Echter, over bewatering moet vermeden worden om wortelverstikking en schimmelvorming te voorkomen. Een goede vuistregel is om de grond licht vochtig te houden, maar niet drassig. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger in de grond te steken. Als de bovenste centimeter droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Bij aankoop van een kant-en-klaar haag ontvangt u een gratis druppelslang! Een druppel slang zorgt ervoor dat de kant-en-klaar haag gelijkmatig water krijg.

Naast regelmatig water geven, is bemesting ook belangrijk voor kant-en-klaar hagen. Bemesting voorziet de haag van essentiële voedingsstoffen voor gezonde groei en ontwikkeling. De beste meststof om je kant-en-klaar haag te bemesten is DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen, Door goed te bemesten met DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen voorzie je de kant-en-klaar haag op een natuurlijke wijze van de nodige voeding en houd je hun wortelgestel actief. Deze voeding geeft alle bladeren en naalden, zelfs de toplaag, een diepgroene frisse kleur. Zorg ervoor dat je de haag daarna goed water geeft, zodat de meststof oplost in de grond en de wortels van de planten bereikt.

Door regelmatig water te geven en te bemesten, leg je een stevige basis voor gezonde en weelderige groei van je kant-en-klaar haag. Houd de vochtigheid van de grond goed in de gaten en geef water wanneer nodig, maar vermijd overbewatering. Bemest de haag volgens de juiste instructies en geniet van een prachtige haag die je tuin verfraait en privacy biedt.

Veel gestelde vragen over kant-en-klaar hagen

Een kant-en-klaar haag is een voorgekweekte haag die al een bepaalde hoogte en dichtheid heeft bereikt voordat hij wordt verkocht. Het wordt meestal geleverd in de vorm van een haagelement dat gemakkelijk in de grond kan worden geplaatst.

Een kant-en-klaar haag biedt directe privacy en afscherming, omdat hij al volgroeid is. Het bespaart ook tijd en moeite, omdat je niet vanaf het begin hoeft te wachten tot de haag volgroeid is.

Verschillende haagsoorten zijn beschikbaar als kant-en-klaar haag, zoals beukenhaag, ligusterhaag, taxushaag en laurierhaag. Het is belangrijk om de juiste haagsoort te kiezen op basis van je behoeften en de groeiomstandigheden van je tuin.

Over het algemeen zijn kant-en-klaar hagen geschikt voor de meeste tuinen, maar het is belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte, bodemgesteldheid, en de specifieke eisen van de gekozen haagsoort.

De meeste kant-en-klaar hagen die Gras & Haag aanbiedt, kosten zo’n 165 tot 230 euro per meter. Kies je voor een lage haag van 100 centimeter hoog, dan betaal je gemiddeld zo’n 110 tot 145 euro per meter. Het voordeel van een 100% volgroeide kant-en-klaar haag is dat je direct klaar bent.

Inhoudsopgave

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 125 reviews.
Zoek