Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Is een Laurier giftig?

De Laurier (Prunus laurocerasus) is een populaire plant in Nederlandse tuinen vanwege zijn donkergroene, glanzende bladeren en aantrekkelijke bessen. Maar is deze plant giftig? In dit artikel onderzoeken we de giftigheid van laurierkers voor mensen, kinderen, huisdieren en andere dieren. Ook kijken we naar de Portugese laurier (Prunus lusitanica) en welke laurierhaag geschikt is voor jouw tuin.

 

Is de Laurier giftig voor mensen?

De bessen van de Laurier zien er verleidelijk uit, maar zijn giftig. Consumptie kan leiden tot misselijkheid, braken en diarree. Bij inname van meer dan vijf bessen is het raadzaam om contact op te nemen met een arts. Andere delen van de plant, zoals de bladeren en stengels, zijn ook niet eetbaar.

 

Laurierhaag

 

Is de Laurier giftig voor kinderen?

Kinderen moeten geen bessen van de Laurier eten. Zelfs een enkele bes kan genoeg zijn om medische hulp in te schakelen. Hoewel het niet direct ernstig is zonder symptomen, is het beter om voorzichtig te zijn en een arts te raadplegen. Daarnaast kunnen de bladeren en andere delen van de plant ook giftig zijn bij inname.

 

Zijn de bladeren en bloemen van de Laurier giftig?

Ja, naast de bessen zijn ook de bladeren, bloemen en stengels van de Laurier giftig. Het sap kan huidirritatie veroorzaken, dus het dragen van handschoenen tijdens het snoeien is aan te raden. Bij consumptie van deze delen kan men te maken krijgen met symptomen zoals misselijkheid en braken.

 

Is de Laurier giftig voor honden en andere huisdieren?

Honden, katten en konijnen moeten uit de buurt van de Laurier blijven. Symptomen van vergiftiging zijn onder andere braken, krampen, tranende ogen en verlamming, wat in ernstige gevallen kan leiden tot de dood. Gelukkig blijven de meeste huisdieren uit zichzelf van de plant af. Zorg ervoor dat huisdieren voldoende ander voedsel hebben om te voorkomen dat ze aan de laurierkers gaan knabbelen.

 

Is Laurier giftig voor vogels?

Vogels kunnen zonder risico van de bessen van de Laurier eten. Hun verteringssysteem kan de besjes zonder problemen verwerken. Het planten van laurierkers kan dus helpen om meer vogels in jouw tuin aan te trekken. Vogels spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van je tuin en kunnen bijdragen aan de biodiversiteit.

 

Is de Portugese Laurier giftig?

Net als de Laurier is de Portugese Laurier giftig voor mensen en dieren. Dit geldt voor alle delen van de plant, inclusief de bessen en bladeren. Vogels kunnen echter zonder problemen van de bessen genieten. De Portugese laurier lijkt qua uiterlijk sterk op de Laurier, maar is net zo schadelijk bij consumptie voor mensen en de meeste dieren.

 

Portugese Laurier

 

Welke laurierhaag kan ik het beste in mijn tuin planten?

Hoewel de Laurier en Portugese Laurier giftig zijn, zijn ze populaire keuzes vanwege hun schoonheid en functionaliteit als haagplanten. Het is belangrijk om te weten dat vrijwel elke haagplant enige mate van giftigheid heeft. Voor advies over minder giftige alternatieven kan je contact opnemen met ons. We adviseren je graag persoonlijk en vertellen over de voordelen en nadelen per type haagplant, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor de nieuwe haag in jouw tuin.

 

Conclusie

De Laurier (Prunus laurocerasus) en de Portugese Laurier (Prunus lusitanica) zijn beide prachtige planten die veel in Nederlandse tuinen worden gebruikt vanwege hun esthetische waarde en functionaliteit als haagplanten. Echter, het is belangrijk om te weten dat beide planten giftig zijn voor mensen en de meeste dieren. De bessen, bladeren, bloemen en stengels van de laurierkers kunnen bij consumptie leiden tot symptomen zoals misselijkheid, braken, diarree, en in ernstige gevallen, vergiftiging. Honden, katten, konijnen, paarden, en boerderijdieren zijn ook gevoelig voor deze toxiciteit, hoewel vogels zonder problemen van de bessen kunnen genieten.

Wanneer je een laurierhaag in jouw tuin overweegt, is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van kinderen en huisdieren. Hoewel het risico op consumptie door dieren en kinderen laag is door instinctief gedrag en voorzorgsmaatregelen, blijft voorzichtigheid geboden.

Kortom, de Laurier en Portugese Laurier kunnen veilig in jouw tuin staan mits je bewust bent van de mogelijke risico’s en de juiste maatregelen neemt.

 

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 125 reviews.
Zoek