Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Hoe plant je een Laurier?

Ben je van plan om een Laurierhaag te planten? De Laurier, ook wel bekend als Laurierkers, is een geliefde haagplant die het hele jaar door privacy biedt in tuinen. Met prachtige witte bloemen die bloeien in mei en een hoogte variërend van 100 tot 600 cm, voegt de Laurier een schitterende uitstraling toe aan elke tuin. Deze onderhoudsarme haag gedijt goed op diverse standplaatsen, van zonnige tot schaduwrijke plekken, en kan op bijna alle grondsoorten worden geplant. Voordat je kunt genieten van een Laurierhaag, moet deze natuurlijk eerst worden geplant. Ontdek in deze blog hoe je een Laurier plant!

 

Hoe plant je een Laurier?

 

Soorten Laurier

Er zijn diverse soorten Laurier. Zoek je een Laurierhaag die weinig onderhoud nodig heeft? Daar van zijn drie verschillende soorten en ze vormen allemaal een mooie, dichte groene haag. Een van die drie soorten is de Novita’: staat er om bekend dat deze iets beter tegen de kou kan dan de andere Laurier soorten. De ‘Novita’ is een snelgroeiende haagplant. De bladeren zijn glimmend en hij krijgt in de lente witte geurende bloemen, die uiteindelijk zwarte besjes worden.

Verder hebben de ‘Caucasica’ en de ‘Rotundifolia’ ook weinig onderhoud nodig. Zoek je een Laurier die in de hoogte gaat dan kan je kiezen tussen de ‘Genolia’ en de ‘Caucasica’ Deze zijn vanwege de opgaande groei zeer geschikt voor kleinere tuinen. Ook hebben wij Kant-en-klaar Laurierhagen in ons assortiment.

 

Standplaats Laurierhaag

De Laurier is een sterke haagplant, groeit relatief snel (waarbij de Portugese laurier minder snel groeit dan de andere Lauriersoorten) en stelt weinig eisen aan zijn standplaats. Volle zon, halfschaduw maar ook schaduw wordt verdragen. In de schaduw zal de laurierkers minder bloeien. Elke grondsoort is geschikt, mits deze goed is gedraineerd, voor een betere doorlatende grond kan je DCM Vivimus Universeel toevoegen. Direct na aanplanten zal een laurierhaag al voor veel privacy en beschutting zorgen.

 

Plantafstand Laurier

Nu je de juiste Laurier hebt gekozen, is het tijd om de Laurier te planten. Het is belangrijk om te weten hoeveel planten je per strekkende meter moet aanplanten. Hoe groter en breder de plant hoe minder planten je nodig hebt! Van jonge, kleine struiken kan je eventueel meer planten aanplanten om sneller een dichte haag te hebben. Het aantal Laurierplanten per strekkende meter is gemiddeld als volgt:

 • Hoogte tot 60/80cm: 4 stuks per strekkende meter
 • Hoogte vanaf 80/100cm: 3 stuks per strekkende meter
 • Hoogte vanaf 175/200cm: 2 stuks per strekkende meter

 

Tijdens het bestellen van jouw Laurierhaag kan je gemakkelijk het aantal meter invullen en zal je automatisch het aantal stuks te zien krijgen.

 

Wanneer een haag planten

 

Laurierhaag planten stappenplan

Optimale periode voor het planten van een Laurier (zowel met kluit als kale wortel) is van eind september tot begin mei, vermijd daarbij vorst. Weersomstandigheden bepalen de aanplantperiode, die jaarlijks kan variëren. Als weersomstandigheden het planten met kluit of kale wortel niet toelaten, zijn deze haagplanten niet beschikbaar in onze webshop. Laurierplanten in pot kunnen het hele jaar worden geplant, behalve tijdens vorstperiodes.

Het is ook van belang om de planten na het planten terug te snoeien. Zo worden de planten namelijk gestimuleerd om wat meer te gaan vertakken en dat levert uiteindelijk eerder een dichte haag op.

Volg dit stappenplan voor het planten van een Laurierhaag:

 1. Voordat je begint met het planten van laurier: zorg ervoor dat de grond goed voorbereidt. Laurier gedijt het beste in goed doorlatende grond die licht zuur tot neutraal is. Verbeter de grond met organisch materiaal zoals compost om de vochtretentie te verbeteren en voedingsstoffen toe te voegen.
 2. Graaf een sleuf van minimaal 1,5 keer de breedte van de kluit en één tot twee centimeter dieper dan de kluit of pot, met behulp van een spade of schop. Gebruik een lint om de Laurierhaag recht te houden.
 3. Meng DCM Vivimus Universeel goed door de bestaande grond in de sleuf.
 4. Plaats de Laurier in de sleuf, laat de jute zak (indien met kluit geleverd) zitten. Bij potplanten verwijder de plastic pot. Controleer of de Laurierplanten mooi rechtstaan en besproei de kluiten met water, zodat ze vochtig de grond ingaan.
 5. Vul de sleuf met aarde en druk de grond stevig aan om uitdroging te voorkomen. Zorg dat de Laurier op de juiste hoogte staan (de bovenzijde van de kluit net onder het grondoppervlak).
 6. Werk de grond rondom de planten bij met een hark. Strooi mestkorrels in maart/april en juni/juli, herhaal jaarlijks.
 7. Geef de haagplanten goed water, waardoor de bodem inklinkt en de wortels beter contact maken met de aarde. Vooral in de eerste periode na het planten is regelmatig water geven belangrijk.
 8. Na volledige worteling van de Laurier is minder water nodig. Bij aanhoudende droogte, geef goed water in plaats van dagelijks een kleine hoeveelheid, om de wortels te stimuleren dieper naar water te zoeken.

 

TIP: Plant je een nieuwe haag van een Prunus? Meng dan Vivimus door de aarde. Het bodemleven wordt gestimuleerd door de speciale samenstelling van dit bodem verbeterende middel. Zo weet je zeker dat de planten goed zullen aanslaan. Meng 2 delen Vivimus op 1 deel uitgegraven grond. Ook krijg je bij aankoop van DCM Vivimus één extra maand aangroeigarantie! Let op: gebruik geen bemeste tuinaarde om in aan te planten.

Veel gestelde vragen over Laurier planten

De tijd die nodig is voor een Laurier om volledig te wortelen, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omgevingsomstandigheden en de grootte van de plant. Over het algemeen kun je verwachten dat de wortels van de Laurier zich binnen 1 tot 2 seizoenen goed hebben gevestigd.

In het eerste jaar na het planten is het belangrijk om regelmatig water te geven om de wortelontwikkeling te bevorderen. Naarmate de tijd verstrijkt en de plant groeit, zal de Laurier sterker wortelen en beter bestand zijn tegen drogere periodes. Na volledige worteling heeft de Laurier minder frequent water nodig en wordt het een sterke haagplant.

Na het planten van je Laurierhaag is het belangrijk om de juiste verzorging te bieden om een gezonde groei en een weelderige haag te bevorderen. Hier zijn enkele stappen voor de verzorging van je Laurierhaag na het planten:

Water geven

De Laurier gedijt het beste in goed doorlatende bodems en heeft een voorkeur voor niet al te vochtige grond. Het is echter belangrijk om de planten tijdens droge periodes, vooral in het voorjaar en de zomer, voldoende water te geven. Bij het aanplanten is het van belang om de plant gedurende enkele weken goed te bewateren.

Snoeien

Voor het behoud van een nette en verzorgde Laurierhaag is regelmatig snoeien belangrijk. Meestal is één snoeibeurt in het midden van het voorjaar en één aan het einde van september voldoende. Als je een strakker resultaat wilt bereiken of een lagere haag verkiest, kan het noodzakelijk zijn om meerdere keren per jaar te snoeien. De Laurierkers reageert goed op snoei en kan indien nodig aanzienlijk worden teruggesnoeid, omdat de takken opnieuw zullen uitlopen.

Voeding

Over het algemeen haalt de Laurier voldoende voedingsstoffen uit de bodem waarin hij groeit. Als je echter de groei van de Laurierplant wilt stimuleren,  overweeg dan om de plant in het voorjaar te bemesten met DCM Meststof Hagen. Op deze manier kan de plant profiteren van opgeslagen energie tijdens de groeifase.

De beste periode om Laurier te planten is van eind september tot begin mei. Het is raadzaam om vorst te vermijden tijdens het planten, dus zorg ervoor dat de weersomstandigheden geschikt zijn. Laurierplanten met kluit of kale wortel hebben de voorkeur om in deze periode te worden geplant. Als de weersomstandigheden het planten met kluit of kale wortel niet toelaten, kunnen deze haagplanten mogelijk niet beschikbaar zijn in de webshop. Laurierplanten in pot kunnen over het algemeen het hele jaar door worden geplant, behalve tijdens vorstperiodes.

 

Bij het planten van Laurier is het belangrijk om de juiste diepte aan te houden. Volg deze stappen voor de juiste plantdiepte:

 1. Graaf een sleuf die minimaal 1,5 keer de breedte van de kluit is.
 2. De sleuf moet ook één tot twee centimeter dieper zijn dan de kluit of pot.

Door deze richtlijnen te volgen, creëer je voldoende ruimte voor de Laurierwortels om zich goed te ontwikkelen. Hiermee leg je de basis voor een gezonde groei van de plant.

Laurier gedijt het beste in goed doorlatende grond die licht zuur tot neutraal is. Hier zijn enkele aanbevelingen voor de bodem van je Laurier:

 1. Goed doorlatende grond: Zorg ervoor dat de grond goed water doorlaat. Stilstaand water kan wortelrot veroorzaken, dus een goede afwatering is essentieel.
 2. Licht zure tot neutrale bodem: Laurier geeft de voorkeur aan bodems met een pH-waarde tussen licht zuur en neutraal. Je kunt de pH van de bodem testen en indien nodig aanpassingen maken.
 3. Vermijd zware kleigrond: Laurier staat niet goed in zware kleigrond omdat deze vaak slecht doorlatend is. Als je kleigrond hebt, overweeg dan het toevoegen van aarde en organisch materiaal om de structuur te verbeteren.
 4. Drainage verbeteren indien nodig: Als de grond neiging heeft tot wateroverlast, overweeg dan het verbeteren van de drainage door bijvoorbeeld verhoogde plantbedden te creëren.

Inhoudsopgave

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search