Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Hoe plant je een Beukenhaag?

Heb je een Beukenhaag bij ons gekocht en ben je van plan om deze te gaan planten? De bladeren van de Beuk kleuren in het voorjaar frisgroen en ontwikkelen een prachtige bruine tint in de herfst. Een bijkomend voordeel van de Beukenhaag is dat het een goede windbreker is, maar voordat je van deze prachtige haag kan genieten moet deze natuurlijk eerst worden aangeplant. Ontdek in deze blog hoe je een Beuk plant!

 

Beukenhaag planten

 

Ons beukenassortiment

Ben je nog aan het twijfelen welke soort Beuk je moet kiezen? Wij hebben twee soorten Beukenhaag in ons assortiment. Ook hebben wij de Haagbeuk in ons assortiment. Maar wat is het verschil? De Beukenhaag (Fagus sylvatica) is de beuk die in de winter het bruine blad vasthoudt. Het blad blijft hangen tot de haag in het voorjaar weer groen uitloopt.

De Haagbeuk (Carpinus betulus) is de bladverliezende Beukenhaag. Deze verliest zijn blad al in het najaar (rond november). Een reden om voor de haagbeuk te kiezen, is dat deze beter gedijt op kleigronden.

Qua onderhoud verschillen de Beukenhaag en de Haagbeuk niets. Twee keer per jaar snoeien en een keer bemesten geeft al snel een mooie dichte haag. Ook hebben wij Kant-en-klaar Beukenhagen in ons assortiment.

 

Plantafstand Beukenhaag

Nu je de juiste Beukenhaag hebt gekozen, is het tijd om de Beuk te planten. Het is belangrijk om te weten hoeveel planten je per strekkende meter moet aanplanten. Hoe groter en breder de plant hoe minder planten je nodig hebt! Van jonge, kleine struiken kan je eventueel meer planten aanplanten om sneller een dichte haag te hebben. Het aantal Beukenplanten met blote wortel per strekkende meter is gemiddeld als volgt:

 • Hoogte tot 80/100 cm: 6 stuks per strekkende meter
 • Hoogte vanaf 100/125 cm: 5 stuks per strekkende meter
 • Hoogte vanaf 150/175 cm: 4 stuks per strekkende meter

 

Tijdens het bestellen van jouw Beukenhaag kan je gemakkelijk het aantal meter invullen en zal je automatisch het aantal stuks te zien krijgen.

 

Wanneer een haag planten

 

Beukenhaag planten stappenplan

Optimale periode voor het planten van een Beukenhaag (zowel met kluit als kale wortel) is van eind september tot begin mei, vermijd daarbij vorst. Weersomstandigheden bepalen de aanplantperiode, die jaarlijks kan variëren. Als weersomstandigheden het planten met kluit of kale wortel niet toelaten, zijn deze haagplanten niet beschikbaar in onze webshop. Beukenhaag in pot kunnen het hele jaar worden geplant, behalve tijdens vorstperiodes.

Het is ook van belang om de planten na het planten terug te snoeien. Zo worden de planten namelijk gestimuleerd om wat meer te gaan vertakken en dat levert uiteindelijk sneller een dichte haag op.

Volg dit stappenplan voor het planten van een Beukenhaag:

 1. Voordat je begint met het planten van de Beuken: zorg ervoor dat de grond goed voorbereidt. Fagus gedijt het beste in goed doorlatende grond die licht zuur tot neutraal is. Verbeter de grond met organisch materiaal zoals compost om de vochtretentie te verbeteren en voedingsstoffen toe te voegen.
 2. Graaf een sleuf van minimaal 1,5 keer de breedte van de kluit en één tot twee centimeter dieper dan de kluit of pot, met behulp van een spade of schop. Gebruik een lint om de Beukenhaag recht te houden.
 3. Meng DCM Vivimus Universeel goed door de bestaande grond in de sleuf.
 4. Plaats de Beuk in de sleuf, laat de jute zak (indien met kluit geleverd) zitten. Bij potplanten verwijder de plastic pot. Controleer of de Beukenplanten mooi rechtstaan en besproei de kluiten met water, zodat ze vochtig de grond ingaan.
 5. Vul de sleuf met aarde en druk de grond stevig aan om uitdroging te voorkomen. Zorg dat de Beuk op de juiste hoogte staan (de bovenzijde van de kluit net onder het grondoppervlak).
 6. Werk de grond rondom de planten bij met een hark. Strooi mestkorrels in maart/april en juni/juli, herhaal jaarlijks.
 7. Geef de haagplanten goed water, waardoor de bodem inklinkt en de wortels beter contact maken met de aarde. Vooral in de eerste periode na het planten is regelmatig water geven belangrijk.
 8. Na volledige worteling van de Beuk is minder water nodig. Bij aanhoudende droogte, geef goed water in plaats van dagelijks een kleine hoeveelheid, om de wortels te stimuleren dieper naar water te zoeken.

 

TIP: Plant je een nieuwe haag van een Fagus? Meng dan Vivimus door de aarde. Het bodemleven wordt gestimuleerd door de speciale samenstelling van dit bodem verbeterende middel. Zo weet je zeker dat de planten goed zullen aanslaan. Meng 2 delen Vivimus op 1 deel uitgegraven grond. Ook krijg je bij aankoop van DCM Vivimus één extra maand aangroeigarantie! Let op: gebruik geen bemeste tuinaarde om in aan te planten.

Veel gestelde vragen over Beukenhaag planten

De Beuk staat het beste op een standplaats met vochtige, goed doorlatende grond en waar de plant kan genieten van gedeeltelijke schaduw tot volle zon. Zorg ervoor dat de grond humusrijk is en niet te droog wordt. Hoewel Beuken tolerant zijn ten opzichte van verschillende bodemsoorten, geven ze de voorkeur aan een lichtzure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Een geschikte standplaats zal de groei en gezondheid van de Beuk bevorderen, waardoor hij zich goed kan ontwikkelen tot een volle haag.

De beste periode om Beuk te planten is van eind september tot begin mei. Het is raadzaam om vorst te vermijden tijdens het planten, dus zorg ervoor dat de weersomstandigheden geschikt zijn. Planten met kluit of kale wortel hebben de voorkeur om in deze periode te worden geplant. Als de weersomstandigheden het planten met kluit of kale wortel niet toelaten, kunnen deze haagplanten mogelijk niet beschikbaar zijn in de webshop. Beukenplanten in pot kunnen over het algemeen het hele jaar door worden geplant, behalve tijdens vorstperiodes.

De Beuk is een plant die weinig verzorging nodig heeft, daarom is de Beuk zo populair. Om de beukenhaag in goede conditie te houden is enig onderhoud wel belangrijk.

Water geven

De Beukenhaag geeft de voorkeur aan een niet al te vochtige ondergrond. Het is wel belangrijk om de planten tijdens droge periodes, vooral in het voorjaar en de zomer, voldoende water te geven. Bij het aanplanten is het belangrijk om de plant gedurende enkele weken van voldoende water te voorzien

Snoeien

Om een nette en verzorgde haag te behouden, is het regelmatig snoeien van de Beuk noodzakelijk. Meestal is één snoeibeurt in het midden van het voorjaar en één tegen het einde van september voldoende. Snoei de Beuk niet te laat in het jaar, de Beuk heeft namelijk tijd nodig om te herstellen. Geef na de eerste snoeibeurt de Beuk wat voeding, zo kan de plant snel herstellen.

Voeding

Voor een optimale groei van de Beukenhaag dien je de plant minimaal 1 keer per jaar te bemesten. Overweeg om de plant in het voorjaar te bemesten met DCM Meststof Hagen. De beste periode om kunstmest te geven is in het voorjaar. In augustus kan je eventueel de Beuk een tweede bemesting geven. Bij Gras & Haag vind je organische mest die geschikt is voor hagen zoals de Beuk.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een Beukenhaag niet goed aanslaat:

Onvoldoende water: Als de Beukenhaag niet regelmatig en voldoende water krijgt, kan dit leiden tot uitdroging van de wortels en een verminderde groei. Zorg ervoor dat de haag voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes.

Slechte bodemkwaliteit: Beuken gedijen het beste in vochtige, goed doorlatende grond met voldoende voedingsstoffen. Als de bodemkwaliteit slecht is, kan dit de groei van de haag belemmeren. Verbeter de bodemkwaliteit door organisch materiaal toe te voegen en de pH-waarde indien nodig aan te passen.

Onjuiste plantdiepte: Als de beukenhaag te diep of te ondiep is geplant, kan dit problemen veroorzaken met de wortelontwikkeling en de groei van de haag belemmeren. Zorg ervoor dat de haag op de juiste diepte wordt geplant volgens de aanbevelingen voor de specifieke plantensoort.

Onvoldoende verzorging na het planten: Na het planten heeft de beukenhaag extra zorg nodig om goed aan te slaan. Regelmatig water geven, het verwijderen van onkruid en het aanbrengen van bemesting rond de basis van de haag kunnen helpen om de groei te bevorderen en stress te verminderen.

Ziekten en plagen: Ziekten zoals wortelrot of plagen zoals bladluizen kunnen de groei van de beukenhaag belemmeren. Controleer regelmatig op tekenen van ziekten of plagen en neem indien nodig passende maatregelen om ze te bestrijden.

De Beuk is een snelle groeier met een snelheid van 40-60 cm per jaar zal je snel een dichte haag kunnen krijgen. Over het algemeen duurt het echter enkele jaren voordat een beukenhaag volledig dicht is. Als je jonge Beukenhaagplanten plant met een goede plantdichtheid en regelmatig snoeit, kun je verwachten dat de haag binnen 2 tot 4 jaar behoorlijk dicht wordt. Gedurende deze tijd zullen de planten vertakken en nieuwe scheuten produceren, waardoor de haag geleidelijk aan voller wordt.

Inhoudsopgave

Zoek