Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Help, waarom worden mijn coniferen bruin?

Het is een herkenbaar en teleurstellend moment wanneer je langs je eens groene coniferenhaag loopt en tot je schrik ziet dat deze is veranderd tot een sombere, bruine heg. Waarom worden mijn coniferen bruin? Met deze waardevolle tips kun je dit probleem effectief oplossen en, nog beter, voorkomen dat het zich in de toekomst herhaalt.

 

Hoe kan een coniferenhaag bruin verkleuren?

Het is belangrijk om te begrijpen waarom je coniferenhaag bruin kan verkleuren, zodat je gericht actie kunt ondernemen om dit probleem aan te pakken. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de verkleuring van coniferen, waaronder:

  • De haag is te ver teruggesnoeid
  • Je gebruikt vies gereedschap bij het snoeien
  • De conifeer heeft een tekort aan vocht
  • De conifeer heeft een gebrek aan voeding
  • De haag heeft een schimmelinfectie

 

Bruine takken in conifeer

 

De haag is te ver teruggesnoeid

In het algemeen kunnen coniferen goed worden gesnoeid zonder problemen. Echter, als een conifeer te rigoureus wordt teruggesnoeid, kan dit leiden tot bruine verkleuring van de plant. Het is belangrijk om te benadrukken dat een conifeer nooit tot aan het hout mag worden teruggesnoeid. Wanneer dit gebeurt, kunnen er kale plekken ontstaan die helaas niet meer kunnen herstellen.

Indien je tijdens het snoeien per ongeluk het kale hout hebt bereikt, is er een mogelijke oplossing om de kale plekken op te vullen. Je kunt proberen de takken rondom de kale plek voorzichtig te buigen en losjes vast te zetten met een draadje. Hierdoor wordt geprobeerd de kale plekken te camoufleren en de esthetische uitstraling van de conifeer te verbeteren.

 

Je gebruikt vies gereedschap bij het snoeien

Een van de redenen waarom je conifeer bruin kan worden na het snoeien, is mogelijk het gebruik van vies gereedschap. Het is essentieel om schoon en scherp gereedschap te gebruiken bij het snoeien van coniferen om infecties en ziektes te voorkomen. Wanneer vuil gereedschap wordt gebruikt, kunnen schimmels, bacteriën of andere ziekteverwekkers worden overgedragen op de conifeer, wat kan leiden tot bruine verkleuring en gezondheidsproblemen voor de plant.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je snoeigereedschap regelmatig schoon te maken en te desinfecteren. Reinig het gereedschap grondig met water en zeep om vuil en eventuele ziekteverwekkers te verwijderen. Daarnaast kun je een ontsmettingsmiddel gebruiken, zoals een mengsel van water en bleekmiddel, om ervoor te zorgen dat eventuele schimmels of bacteriën volledig worden gedood.

 

De conifeer heeft een tekort aan vocht

Zoals bij alle planten hebben ook coniferen voldoende vocht nodig om gezond te blijven. Een gebrek aan water kan leiden tot uitdroging en uiteindelijk tot bruin worden van de naalden. Coniferen hebben over het algemeen niet veel water nodig. Bij normale regenval zal een conifeer voldoende vocht krijgen. Geef coniferen alleen water tijdens langere perioden van droogte. Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen, zodat de wortels niet te nat blijven.

 

De conifeer heeft een gebrek aan voeding

Wanneer er een tekort aan voedingsstoffen in de grond ontstaat waarin de coniferenhaag groeit, zal de plantweerbaarheid afnemen en kunnen er bruine plekken ontstaan in de haag. Deze bruine plekken bevinden zich meestal onderin en in het midden van de plant.

Gelukkig is er een effectieve oplossing om deze verkleuringen tegen te gaan. Door de haag te bemesten met coniferenmest, zoals de Gras & Haag Meststof Hagen, kun je het voedingstekort aanvullen. Op de verpakking vind je gedetailleerde instructies over hoe je de korrels het beste kunt gebruiken en in de grond rondom de haag kunt verwerken.

 

waarom worden mijn coniferen bruin

 

De haag heeft een schimmelinfectie

Een mogelijke oorzaak van bruine verkleuring in een coniferenhaag is een schimmelinfectie. Dit kun je herkennen aan het afsterven van takken, waarbij duidelijk aangetaste en niet-aangetaste delen te zien zijn. Om dit probleem aan te pakken, is het het beste om de aangetaste delen zo snel mogelijk weg te snoeien. Zorg ervoor dat je het gebruikte gereedschap grondig ontsmet met een chlooroplossing. Na het snoeien is het belangrijk om je handen goed te wassen. Als je tijdens het snoeien handschoenen hebt gedragen, was deze dan samen met je kleding op minimaal 60 graden.

 

Coniferen gezond houden

Om coniferen gezond te houden en het bruin worden te voorkomen, is regelmatige verzorging belangrijk. Snoei regelmatig met schoon gereedschap. Houd het vochtgehalte van de planten goed in de gaten. Geef water indien nodig of zorg dat overtollig water goed weg kan lopen. Handel snel bij tekenen van infecties en plagen om verdere verspreiding te voorkomen.

 

Tekort aan magnesium

Bij een tekort aan magnesium kunnen de middelste en onderste bladeren verkleuren naar geel of bruin. In sommige gevallen kunnen de bladeren zelfs helemaal afsterven. Het is belangrijk om een tekort aan magnesium te identificeren en tijdig aan te pakken om de gezondheid van de coniferen te behouden. Bemest je coniferen met magnesiumrijke meststoffen of gebruik een bodemverbeteraar die magnesium bevat. Hierdoor kunnen de bruin gekleurde bladeren herstellen.

 

Beukenhaag bemesten

 

Last van een insectenplaag

Ook onder invloed van een insectenplaag kunnen de schubben en naalden van de coniferen van kleur veranderen. Zo veroorzaakt spintmijt gele vlekjes op de naalden. Later kunnen de aangetaste takken volledig bruin worden en afsterven.

De taxuskever kan ook zijn sporen achterlaten. De larven van deze kever verschijnen in het voorjaar en zijn met name actief in de grond. Later in het jaar zijn de volwassen kevers boven de grond te zien. Deze beestjes eten van de wortels en tasten op deze manier de groei van de plant geleidelijk aan. Uiteindelijk zal dit leiden tot geel blad, dat later bruin wordt en uiteindelijk afsterft.

 

Preventieve maatregelen

Het goede nieuws is dat je coniferenhaag niet zo heel snel bruin zal worden. Coniferen zijn namelijk krachtige bomen die oeroud kunnen worden. Eventuele problemen zijn relatief eenvoudig op te lossen. Je kunt voorkomen dat je haag bruin wordt door je coniferen jaarlijks te snoeien en daarna te bemesten, bij voorkeur in het voorjaar. Hierdoor voeg je voedingsstoffen en mineralen aan de grond toe die je coniferen maar al te goed kunnen gebruiken. Coniferen hebben geen bijzonder onderhoud nodig om mooi te blijven. Dat maakt de conifeer dan ook zo’n geliefde haagplant onder tuinliefhebbers!

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search