Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Hagelschot in Laurierhaag

De Laurierkers (Prunus laurocerasus) is een populaire haagplant in veel tuinen. Deze groenblijvende plant staat bekend om zijn winterhardheid en vermogen om droogte te weerstaan. Helaas is geen enkele plant immuun voor ziektes, en de Laurierhaag kan last krijgen van hagelschot. Dit artikel gaat dieper in op wat hagelschot precies is, hoe je het herkent en wat je kunt doen om het te voorkomen en te bestrijden.

 

Wat is hagelschot?

Hagelschot is een plantenziekte die voornamelijk voorkomt bij Prunusachtigen, zoals de Laurier. De ziekte dankt zijn naam aan de karakteristieke gaten die in de bladeren verschijnen, waardoor het lijkt alsof er met hagel op de plant geschoten is. Voordat deze gaten ontstaan, zijn er eerst kleine donkere vlekken met een geel midden te zien op de bladeren. Deze vlekken groeien, waarna het weefsel afsterft en uit het blad valt, wat resulteert in de typische gaten.

Oorzaken van hagelschot

Hagelschot wordt veroorzaakt door de schimmelinfecties Stigmina Carpophila en Clasterosporium Carpophilum. Deze schimmels gedijen het beste bij temperaturen tussen de 15 en 20 graden Celsius en zijn vooral actief in de maanden april en mei. Dit is een afwijking van de meeste schimmels die juist bij warmere, vochtige zomertemperaturen voorkomen.

 

Herkenning van hagelschot

Het herkennen van hagelschot in je Laurierhaag is belangrijk om snel te kunnen handelen. De schimmel begint met kleine roodgele of bruine stippen op de bladeren, vaak met een lichtere kern. Deze stippen ontwikkelen zich tot kleine gaatjes met een bruine of zwarte rand. Het is belangrijk om de symptomen van hagelschot niet te verwarren met andere plagen of ziekten, zoals insectenschade of voedingsstoffentekorten. Bij insectenschade zijn de randen rond de gaatjes vaak niet verkleurd, terwijl bij hagelschot een duidelijke bruine of zwarte rand zichtbaar is.

 

Hagelschot

 

Voorkomen van hagelschot

Het is helaas niet altijd mogelijk om hagelschot volledig te voorkomen, maar er zijn wel stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen:

Kies een andere soort

Sommige lauriervariëteiten zijn minder vatbaar voor schimmelinfecties dan andere. De Laurier ‘Novita’ bijvoorbeeld, is resistenter tegen ziektes als meeldauw en hagelschot dan de traditionele ‘Rotundifolia’. Aan de andere kant is de laurier ‘Otto Luyken’ juist gevoeliger voor hagelschot.

Goede bodemomstandigheden

Een gezonde bodem is belangrijk voor de weerbaarheid van je Laurierhaag. Zorg voor een goed gedraineerde grond om te voorkomen dat de wortels te lang in natte omstandigheden staan, wat schimmelinfecties kan bevorderen. Het toevoegen van organische meststoffen kan helpen om de grond gezond en luchtig te houden.

Regelmatig snoeien

Snoeien zorgt voor een betere luchtcirculatie binnen de haag, wat de kans op schimmelinfecties verkleint. Snoei de Laurierhaag tussen maart en september, maar vermijd snoeien tijdens extreme weersomstandigheden. Het is ook belangrijk om snoeigereedschap goed schoon te maken na gebruik om verspreiding van schimmels te voorkomen.

 

Bestrijding van hagelschot

Als je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch last krijgt van hagelschot, zijn er verschillende manieren om de ziekte te bestrijden:

Aangetaste delen snoeien

Bij de eerste tekenen van hagelschot is het belangrijk om de aangetaste delen van de plant te snoeien. Zorg ervoor dat het snoeiafval niet in contact komt met gezonde planten en gooi het afval weg in de gft-bak of verbrand het. Maak na het snoeien het gereedschap grondig schoon om verdere verspreiding te voorkomen.

Gebruik van bestrijdingsmiddelen

Als de infectie al verder gevorderd is, kun je gebruik maken van bestrijdingsmiddelen. Veel van deze middelen bevatten zwavel en moeten vanaf mei iedere 10 tot 14 dagen op de planten worden aangebracht. Let bij het gebruik van chemische middelen op de regelgeving in jouw regio en de impact op andere planten in je tuin. Biologische bestrijdingsmiddelen zijn vaak het meest effectief tijdens de bloeiperiode van de Laurierkers, rond juni, en mogen niet gebruikt worden als het buiten warmer dan 25 graden is.

 

Conclusie

Hagelschot kan een vervelende ziekte zijn voor je Laurierhaag, maar het is zeker niet het einde van de wereld. Door de symptomen tijdig te herkennen en snel te handelen, kun je verdere schade aan je haag beperken. Preventieve maatregelen zoals het kiezen van resistente variëteiten, zorgen voor goede bodemomstandigheden en regelmatig snoeien, kunnen de kans op een infectie aanzienlijk verkleinen. Mocht je toch te maken krijgen met hagelschot, dan bieden snoeien en eventueel het gebruik van bestrijdingsmiddelen uitkomst. Met de juiste zorg en aandacht blijft je laurierhaag gezond en mooi, het hele jaar door.

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search