Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Haagplanten voor schaduwrijke tuinen

Nederland staat niet bekend om zijn eindeloze zomers en vele zonuren. Zelfs gedurende de zomer kan de weersverwachting vaak onvoorspelbaar zijn, met grijze luchten en bewolking. Daarnaast heeft niet iedereen een tuin op het zuiden. Het kan dus een uitdaging zijn om een zonnig plekje in je tuin te vinden om een haag aan te planten. Hoewel we het weer of de ligging van je tuin niet kunnen veranderen, kunnen we je wel adviseren over welke haagplanten goed gedijen in de schaduw. Een fraaie heg is immers voor iedereen mogelijk!

 

Laurierkers

De Laurierkers (Prunus laurocerasus) is een van de meest geliefde haagplanten in Nederland. Deze struik staat bekend om zijn glanzende, groene bladeren en zijn vermogen om zowel in de zon als in de schaduw goed te gedijen. Vooral de soorten Laurier ‘Novita’, ‘Genolia’ zijn populair. De Laurier ‘Novita’ is bijzonder robuust met zijn grote, glanzende bladeren en snelle groeisnelheid. Dit maakt hem ideaal voor wie privacy en beschutting wil creëren.

De Laurier ‘Etna’ valt op door zijn compacte groei en de jonge blaadjes die een opvallend rode kleur hebben, wat een unieke uitstraling geeft aan je tuin. De Laurier ‘Tico’ vormt in het voorjaar en najaar nieuwe scheuten met een koperachtige kleur, wat zorgt voor extra charme. Naast deze soorten zijn er ook andere varianten zoals Laurier ‘Rotundifolia’, ‘Elly’, en ‘Caucasica’, die elk hun eigen karakteristieken hebben en bijdragen aan een divers en interessant tuinlandschap.

 

Laurierhaag

 

Glansmispel ‘Red Robin’

De Glansmispel ‘Red Robin’ (Photinia x fraseri ‘Red Robin’) is een andere uitstekende keuze voor schaduwrijke tuinen. Deze haagplant heeft grote, glanzende bladeren die jong rood en later diepgroen zijn. De Glansmispel verdraagt schaduw goed, evenals halfschaduw en zon. Door ongeveer twee keer per jaar te snoeien, kun je een strakke, formele haag creëren. Een informele haag vereist minder vaak snoeien.

Hoewel de Glansmispel ‘Red Robin’ wintergroen is, kan hij bij zeer koude winters last krijgen van bladval. Bescherm de plant dus tijdens strenge winters. Ook harde wind verdraagt deze heester niet goed, dus zorg voor een beschutte standplaats. Met de juiste zorg geniet je van een unieke en elegante haag die je tuinontwerp complimenteert.

 

Thuja

De Thuja, ook wel levensboom genoemd, is een populaire haagplant die goed gedijt in schaduwrijke tuinen. Deze wintergroene conifeer heeft een dichte groeiwijze, waardoor hij ideaal is voor het creëren van privacy. Thuja is winterhard en kan zowel in de schaduw als in de zon worden geplant. Regelmatig snoeien houdt de haag strak en compact.

 

Coniferen onderhoud

 

Beukenhaag

De Beukenhaag (Fagus sylvatica) is een klassieke keuze voor schaduwrijke tuinen. Deze haagplant verliest in de winter zijn bladeren, maar biedt in de zomermaanden een prachtig groen scherm. Beukenhagen zijn goed bestand tegen schaduw en groeien op bijna elke grondsoort. Regelmatig snoeien zorgt voor een dichte en verzorgde haag.

 

Taxus

De Taxus (Taxus Baccata) is een zeer geliefde haagplant voor schaduwrijke plekken. Deze wintergroene plant heeft een dichte, langzaam groeiende structuur en kan goed gesnoeid worden. Taxus is bovendien zeer winterhard en kan zowel in de schaduw als in de zon worden geplant. Door zijn dichte groeiwijze biedt de taxus uitstekende privacy.

 

Klimop (Hedera)

Klimop (Hedera) is een veelzijdige haagplant die uitstekend gedijt in de schaduw. Deze wintergroene klimplant is ideaal voor het creëren van een groene muur of het bedekken van lelijke schuttingen en muren. Klimop groeit snel en vereist weinig onderhoud, waardoor het een gemakkelijke keuze is voor elke tuin.

 

Haag in de schaduw

 

Tips voor het aanplanten van haagplanten in schaduwrijke tuinen

Bij het aanplanten van haagplanten in schaduwrijke tuinen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de bodemkwaliteit. Schaduwrijke tuinen hebben vaak een vrij droge, voedingsarme grond. Het is daarom raadzaam om eerst een goede bodemverbeteraar aan te brengen. Het gebruik van waterkristallen kan ook helpen om de grond vochtiger te houden.

Daarnaast is een goede verzorging essentieel voor een gezonde haag. Snoei je haag op tijd en zorg één à twee keer per jaar voor een goede basisbemesting. Dit bevordert de groei en houdt de planten gezond.

 

Conclusie

Het hebben van een schaduwrijke tuin betekent niet dat je geen prachtige haag kunt hebben. Er zijn genoeg haagplanten die prima gedijen in schaduwrijke omstandigheden. Van de elegante laurierkers en de kleurrijke glansmispel ‘Red Robin’ tot de dichte Taxus en veelzijdige klimop, er zijn vele opties beschikbaar die je tuin tot leven kunnen brengen. Met de toevoeging van Thuja en beukenhaag zijn er nog meer mogelijkheden om je tuin te verfraaien. Met de juiste zorg en aandacht kun je een prachtige, sfeervolle tuin creëren waarin je je helemaal thuis voelt. Bezoek onze webshop voor meer informatie en inspiratie, en aarzel niet om contact op te nemen voor persoonlijk advies op maat.

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search