Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Haagplanten voor een moderne tuin

Bij een nieuwbouwwoning in een eigentijdse buurt hoort een moderne tuin met een bijpassende haag. Moderne hagen worden meestal gekenmerkt door strakke vormen en symmetrie. Daarom wordt voor moderne tuinen vaak gebruik gemaakt van wintergroene haagplanten die zich gemakkelijk laten snoeien. In dit artikel bespreken we verschillende haagplanten die perfect passen in een moderne tuin.

 

Kenmerken van een moderne tuin

Moderne tuinen zijn vaak strak en minimalistisch ingericht. Ze bevatten geometrische vormen en duidelijk afgebakende gebieden met behulp van tegels, vlonders, borders en gras. Hierdoor ontstaan vaak hoogteverschillen tussen terrassen, paden en groen. Veel moderne tuinen hebben een zithoek met een grote houten of stenen hoekbank en maken gebruik van materialen zoals antraciet- en marmerkleurige stenen, roodbruin of lichtbruin hout, grind en gras. Deze strakke en symmetrische opzet vraagt om hagen die dezelfde strakke uitstraling kunnen bieden.

 

Buxushaag

De klassieke buxushaag is een uitstekende keuze voor een moderne tuin. Deze lage haag geeft de tuin een elegante uitstraling. Buxushagen zijn populair in kasteel- en paleistuinen, en passen heel goed bij de strakke, rechte lijnen van moderne woonwijken. De buxus is gemakkelijk te snoeien en kan in verschillende vormen worden gesnoeid, wat bijdraagt aan de strakke look van de tuin. Het nadeel van de buxus is echter dat hij gevoelig is voor ziektes zoals buxusmot en schimmelziektes.

 

Glansmispelhaag

Een haag die tegenwoordig steeds vaker voorkomt in moderne tuinen is de Glansmispelhaag, ook wel bekend als Photinia fras. ‘Red Robin’. Deze prachtige wintergroene heester heeft bladeren die in het voorjaar rood uitlopen en in de zomer groen worden. Soms verschijnen er in mei en juli roomwitte bloemetjes aan de struiken. Doordat de glansmispel wintergroen en winterhard is, biedt hij het hele jaar door privacy. Zijn kleurrijke bladeren geven een levendige touch aan een strakke tuin.

 

Portugese Laurier

De Portugese laurier (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’) is een andere uitstekende keuze voor een moderne tuin. Deze laurier onderscheidt zich door zijn compacte groeiwijze en kleine, glanzende bladeren. In het voorjaar bloeit hij met witte, geurige bloemen die vlinders en bijen aantrekken. De Portugese laurier is wintergroen en winterhard, waardoor hij het hele jaar door privacy biedt. Door zijn dichte en compacte groei is deze haag een bijna zichtdichte erfafscheiding, wat bijdraagt aan de strakke uitstraling van een moderne tuin.

 

Portugese Laurier

 

Beukenhaag

Als je op zoek bent naar een haag die niet groenblijvend is, dan is de beukenhaag een goede optie. Deze haag is winterhard en bladhoudend. In het najaar worden de bladeren bruin, maar ze blijven aan de struik zitten totdat nieuwe bladeren in het voorjaar verschijnen. De beukenhaag is verkrijgbaar in twee kleuren: groen en rood. Deze haag biedt een prachtig kleurenspel in de herfst, wat een warme uitstraling geeft aan de tuin.

 

Ligusterhaag

De ligusterhaag is een wintergroene en winterharde struik die zeer geschikt is voor strakke hagen. Met een groeisnelheid van ongeveer 30 centimeter per jaar vormt de ligusterhaag binnen korte tijd een hoge, zichtdichte haag. Hij groeit het beste op een standplaats in de zon of halfschaduw en heeft voldoende aan minimaal 4 uur volle zon per dag. De ligusterhaag is populair vanwege zijn hoge aantrekkingskracht voor vogels, die graag nestelen in de dichte haag. Let echter op dat de bladeren giftig kunnen zijn voor andere dieren.

 

Taxushaag

Taxus is een geliefde haagplant voor moderne tuinen vanwege zijn langzame groei en het gemak waarmee hij gesnoeid kan worden in strakke vormen. De taxushaag groeit ongeveer 20 centimeter per jaar, waardoor hij goed beheersbaar is. Hij is wintergroen, winterhard en heeft een dichte groeivorm, wat hem ideaal maakt voor zowel hoge als lage hagen. Taxus is minder vatbaar voor ziektes en plagen in vergelijking met andere haagplanten.

 

Japanse Hulst

Voor wie op zoek is naar een alternatief voor de buxus, is de Japanse hulst een uitstekende keuze. Deze wintergroene haagplant lijkt qua uiterlijk veel op de buxus, maar is niet gevoelig voor buxusziekte of de buxusmot. De Japanse hulst is sterk, heeft glanzende, groene blaadjes en kan in strakke vormen gesnoeid worden, waardoor hij perfect past in een moderne tuin.

 

Coniferen voor moderne hagen

Coniferen zijn ook populair in moderne tuinen. De taxus is een goede keuze vanwege zijn langzame groei en het gemak waarmee hij in vorm gehouden kan worden. Andere coniferen zoals de thuja ‘Brabant’ of de gele Californische cipres zijn eveneens geschikt voor strakke, formele hagen. Coniferen zijn over het algemeen winterhard en onderhoudsvriendelijk, en ze bieden het hele jaar door een groene afscheiding.

 

Haagplanten voor moderne tuinen

 

Lage hagen voor moderne tuinen

Naast hoge hagen kunnen lage hagen ook veel toevoegen aan een moderne tuin. Ze zijn ideaal voor het scheiden van verhoogde borders, langwerpige plantenbakken of terrassen. De buxus is een populaire keuze voor lage hagen vanwege zijn dichte groei en het gemak waarmee hij gesnoeid kan worden. De Japanse hulst is hier wederom een goed alternatief vanwege zijn vergelijkbare uiterlijk en resistentie tegen ziekten.

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search