Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Haagplanten voor een kleine tuin

Heb je een stadstuin of een kleine tuin, dan zal je vast denken dat er geen ruimte is voor een mooie haag. Veel mensen kiezen daarom voor een saaie schutting, maar dat is helemaal niet nodig! Er zijn gelukkig genoeg haagplanten voor een kleine tuin verkrijgbaar die juist in jouw tuin optimaal tot hun recht komen. Wij helpen je graag om een mooie haag te kiezen voor een kleinere tuin!

 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een haag voor een kleine tuin

Bij het kopen van een haag voor een kleine tuin, zijn er verschillende belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. Allereerst is het belangrijk om de grootte van de haagplanten te bekijken en ervoor te zorgen dat ze niet te hoog of te breed worden voor de beschikbare ruimte. Kies haagplanten die geschikt zijn voor een kleine tuin en die je gemakkelijk kunt beheren zonder dat ze de ruimte overweldigen.

Verder is het belangrijk om de groeisnelheid van de haagplanten te overwegen. Als je niet wilt dat de haag snel te groot wordt, zoek dan naar variëteiten die langzamer groeien en minder onderhoud vereisen. Dit kan helpen om de haag binnen de gewenste afmetingen te houden en het onderhoud tot een minimum te beperken.

Bedenk ook of je een groenblijvende of bladverliezende haag wilt hebben. Groenblijvende haagplanten bieden het hele jaar door privacy en structuur aan de tuin, terwijl bladverliezende variëteiten seizoensgebonden veranderingen bieden.

 

Soorten smalle hagen

Een smalle haag is ideaal voor kleine tuinen of een voortuin. Door een smalle haag wordt er niet veel ruimte ingenomen, maar creëer je wel privacy.

Kies voor haagplanten die smal opgaand groeien zoals de Laurier ‘Genolia’ en Portugese Laurier. Deze worden van nature niet erg breed. Door te snoeien, hou je vervolgens de haag compact. Als de haag niet gesnoeid wordt zal de haag breder worden dan dat je eigenlijk zou willen.

Naast haagplanten, kan je ook denken aan klimplanten als haag zoals de Klimop. Meestal worden ze gebruikt om een muur, schutting of pergola te bedekken, maar je kan de Klimop ook tot smalle haag leiden.

Wil je een hoge smalle haag, bedenk dan dat hoe smaller en hoger de haag, hoe instabieler deze zal zijn bij wind. Heeft de haag steun van een muur of schutting, dan kan je deze wel hoger laten groeien. Een lage smalle haag heeft geen steun nodig.

 

Portugese Laurier

 

Portugese Laurier

Portugese Laurier, ook bekend als Prunus lusitanica, is een populaire keuze voor hagen vanwege zijn glanzende, donkergroene bladeren en zijn vermogen om goed te gedijen in verschillende omstandigheden. Lauriersoorten zoals de Laurier ‘Novita’ en ‘Rotundifolia’ staan bekend om hun brede groei, maar de Portugese Laurier is een stuk smaller. Deze soort Laurier is zowel geschikt voor lagere als hoge hagen. De Portugese laurier past daarnaast goed thuis in diverse tuinstijlen.

 

Klimop

Klimop (Hedera) kan een uitstekende keuze zijn voor het creëren van een smalle haag in een tuin. Je kunt de klimop namelijk langs een metalen tuinscherm of hek omhoog laten klimmen. Op deze manier groeit de wintergroene haag snel dicht. Veel breder dan het tuinscherm wordt de klimophaag dus niet. Dit maakt de Hedera de ideale oplossing voor kleine stadstuinen of balkons.

 

Laurier ‘Genolia’

Het kiezen van Laurier Genolia als een smalle haag kan een uitstekende keuze zijn. Laurier (Prunus laurocerasus) wordt vaak gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte groei, glanzende bladeren en het vermogen om goed te gedijen in verschillende omstandigheden. Zo is hij makkelijk smal te houden. Genolia is een specifieke cultivar van Laurier die bekend staat om zijn compacte groei en smalle, rechtopstaande vorm, waardoor het ideaal is voor smalle hagen. Snoei deze haagplant 2 maal per jaar voor een optimaal effect.

Veel gestelde vragen over smalle hagen

De snoeifrequentie kan variëren afhankelijk van de plantensoort en de groeisnelheid. Over het algemeen moeten smalle hagen één tot enkele keren per jaar worden gesnoeid om hun vorm en dichtheid te behouden. Sommige snelgroeiende planten moeten mogelijk vaker worden gesnoeid om te voorkomen dat ze te groot worden.

Er zijn verschillende plantensoorten die geschikt zijn voor smalle hagen, afhankelijk van uw specifieke voorkeuren en de omstandigheden van uw tuin. Enkele populaire opties zijn Taxus, Laurier, Klimop en Beuken.

Haagplanten die goed bestand zijn tegen snoei en die gedijen in smalle ruimtes zijn onder meer Taxus, Klimop en bepaalde soorten Laurier. Deze planten hebben de neiging om dichte groei te produceren en kunnen goed worden gevormd en gesnoeid om smalle hagen te vormen.

De breedte van een smalle haag kan variëren afhankelijk van de beschikbare ruimte en het gewenste uiterlijk. Over het algemeen worden smalle hagen meestal niet breder dan ongeveer 60 cm, maar dit kan variëren afhankelijk van de plantensoort en uw persoonlijke voorkeur.

Voor schaduwrijke locaties zijn er verschillende plantensoorten die geschikt zijn voor smalle hagen, zoals Japanse hulst (Ilex crenata) en klimop (Hedera helix). Deze planten kunnen goed gedijen in omstandigheden met weinig zonlicht.

Inhoudsopgave

Zoek