Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Haagplanten met kluit of in pot, wat is het verschil?

Haagplanten zijn een prachtige toevoegingen aan elke tuin. Ze zijn een populaire keuze voor het creëren van groene afscheidingen, bescherming en privacy. Een veel voorkomende vraag die we vaak krijgen, is: “Moet ik haagplanten in kluit of pot kopen?” In dit artikel zullen we het verschil tussen haagplanten met kluit of in pot bespreken, zodat je de juiste keuze kunt maken!

 

Wat is het verschil tussen een haagplant met kluit of in pot?

Bij het kiezen van haagplanten zijn er bij ons twee opties die je kunt kiezen: haagplanten met kluit en haagplanten in pot, maar wat is het verschil?

Haagplanten met kluit worden in de grond gekweekt en worden vervolgens met een intacte kluit aarde uit de grond gehaald. Om deze kluit wordt een jute lap gedaan (deze kan gewoon om de kluit blijven tijdens het planten). De haagplanten worden pas uit de grond gehaald als dit nodig is. Dit betekent dat de planten al geworteld zijn in de natuurlijke bodem en dat ze een gezond wortelstelsel hebben ontwikkeld.

Haagplanten in pot worden gekweekt en verkocht in containers of potten, gevuld met potgrond. De haagplanten in pot kunnen het hele jaar door worden geplant, omdat deze planten al van jongs af aan de bescherming van een kunststof pot (ook wel container genoemd) hebben. Het wortelgestel is al goed doorgeworteld, waardoor de plant makkelijk ‘aanslaat’ wanneer hij net is geplant. Wel is het belangrijk om de haag het eerste jaar goed vochtig te houden.

Wat is het verschil tussen een haagplant met kluit of in pot?

Waarom kiezen voor haagplanten met kluit?

Haagplanten met kluit zijn een goedkopere manier om snel een mooie haag te creëren. Deze planten worden gekweekt in de vollegrond en met kluit, wat de wortels een stevige basis geeft voor verdere groei na het planten. Kweken in de vollegrond is goedkoper dan kweken in potten of containers, omdat er geen kosten gemaakt worden voor het aanleggen van kassen en irrigeren van een containerveld.

Haagplanten met kluit worden doorgaans geleverd tussen oktober en april, wanneer ze in rust zijn en ze niet meer groeien. Het rooien van de planten in deze periode minimaliseert de stress en vergemakkelijkt de verplanting. Echter, buxus haagplanten vormen hierop een uitzondering en kunnen gedurende het hele jaar met kluit worden geleverd, behalve bij extreem hoge temperaturen.

 

Waarom kiezen voor haagplanten met pot?

Haagplanten in pot worden gekweekt in speciale kunststof potten op daarvoor aangelegde velden. Hoewel dit een kostbare methode van kweken is, minimaliseert het de stress voor de planten wanneer ze geplant worden. Met de juiste zorg is de overlevingskans van haagplanten in pot hoog. Vanwege de extra tijd en kosten die samen gaan met het kweken in potten of zakken, zijn ze echter duurder dan haagplanten met kluit.

Een ander groot voordeel van haagplanten in pot is dat deze planten niet meteen na levering geplant hoeven worden. Je kan hiermee zelfs enkele weken wachten als dat nodig is, wat betekent dat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Het is echter verstandig om de haagplanten in pot direct na ontvangst van de pallet te halen en op een beschutte plek te plaatsen, zorg ervoor dat ze voldoende water krijgen.

Kant-en-klaar haag Laurier

Waarom kiezen voor de Laurier?

De Laurierhaag heeft indrukwekkende eigenschappen, en het is dan ook geen verrassing dat dit een van de meest geliefde haagplanten is in Nederland. Maar waarom is de Laurier zo’n populaire keuze? Hier zijn een aantal voordelen van de Laurier:

Tijdloze Elegantie: Een Laurierhaag creëert een klassieke uitstraling in elke tuin. Dankzij zijn altijdgroene bladeren en snelle groei, vormt hij een barrière die jouw privacy beschermt.
Veelzijdigheid in Groeiomstandigheden: De Laurier is buitengewoon flexibel en gedijt zowel in volle zon als in halfschaduw. Hij gedijt in verschillende grondsoorten, met uitzondering van kalkrijke en drassige bodems.
Bestand tegen Nederlandse Winters: Deze plant presteert moeiteloos extreme koude temperaturen, waardoor hij ideaal is voor de wisselvallige Nederlandse winters.
Onderhoudsvriendelijk: De Laurier groeit dicht en weelderig, maar vergt verrassend weinig onderhoud. Slechts tweemaal per jaar snoeien is voldoende om hem op een compacte hoogte van 1,5 tot 2 meter te houden.
Prachtige Bloei en Vogelvriendelijk: In de lente siert de Laurier zichzelf met roomwitte bloemen die een zoete geur verspreiden, waardoor bijen worden aangetrokken. In de herfst veranderen de gevormde besjes van rood naar zwart en dienen ze als voedsel voor vogels.
Geluidsisolatie: Het vermindert geluidsoverlast, waardoor het de ideale haagplant voor tuinen dicht bij drukke wegen.

Veel gestelde vragen haagplanten met kluit of in pot

Ja, haagplanten in pot kun je het hele jaar door planten, maar het voorjaar en de vroege herfst zijn meestal de beste seizoenen om dit te doen.

Ja, plant de haagplanten zo snel mogelijk na aankoop om te voorkomen dat de wortels uitdrogen.

Ja, je kunt haagplanten in pot verplaatsen, maar dit moet met zorg worden gedaan om de wortels niet te beschadigen. Probeer dit bij voorkeur in het vroege voorjaar of de late herfst te doen.

Wij hebben alle soorten haagplanten verkrijgbaar in pot.

Beide soorten hebben een goede overlevingskans als ze correct worden geplant en verzorgd. Het hangt af van factoren zoals planttijd, water geven en bodemvoorbereiding.

Inhoudsopgave

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 125 reviews.
Zoek