Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Graszoden of graszaad: wat is de beste keuze?

Het aanleggen van een nieuw gazon begint met de keuze tussen graszoden en graszaad. Het is een veel gestelde vraag: “ga ik graszaad zaaien of is het beter om graszoden te leggen?” In deze blog bespreken we de verschillen tussen graszoden en graszaad, en helpen we je de beste beslissing te nemen voor een mooi nieuw gazon!

 

Assortiment graszoden en graszaad

Bij zowel graszaad als graszoden heb je de keuze uit verschillende varianten. Zo kun je bij beide opties kiezen voor speel- en sportgras of siergras. Speelgras is in beide gevallen populair vanwege de hoge betredingstolerantie, wat het ideaal maakt voor intensief gebruik door gezinnen. Siergras, zoals de naam al aangeeft, staat bekend om zijn esthetische waarde, maar heeft een lagere betredingstolerantie.

Hoewel de beschikbare opties bij graszaad en graszoden grotendeels overeenkomen, biedt graszaad meer variëteiten voor specifieke toepassingen. Hierdoor is graszaad breder inzetbaar en beter afgestemd op specifieke behoeften. Voorbeelden hiervan zijn herstelgraszaad en weidemengsels, die elk zijn ontworpen voor bijzondere omstandigheden en gebruikssituaties.

 

Voor- en nadelen graszoden

Graszoden bieden het grote voordeel van direct resultaat. Zodra de zoden zijn gelegd, heb je direct een mooi gazon. Dit is ideaal als je snel een prachtig uitziende tuin wilt hebben, bijvoorbeeld voor een aankomend feest of om kale plekken direct te bedekken. Bovendien bevatten graszoden al een dichte grasmat, waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien. Dit betekent dat je minder tijd hoeft te besteden aan het wieden van onkruid. Ook zorgen graszoden voor snelle erosiecontrole, wat vooral nuttig is in tuinen die gevoelig zijn voor erosie door regen. Je kunt graszoden bijna het hele jaar door leggen, zolang de grond niet bevroren is, wat je meer flexibiliteit geeft bij het plannen van je tuinaanleg.

Toch zijn er ook nadelen aan graszoden. Ze zijn over het algemeen duurder dan graszaad, wat een belemmering kan zijn, vooral als je een groot oppervlak moet bedekken. Daarnaast is het leggen van graszoden fysiek zwaar werk. De rollen zijn zwaar en moeten nauwkeurig worden geplaatst en aangestampt om een egaal gazon te krijgen.

 

Graszaad

 

Voor- en nadelen graszaad

Graszaden zaaien is een meer kosteneffectieve optie en biedt flexibiliteit in termen van graszaadmengsels. Dit maakt het mogelijk om een gazon te creëren dat specifiek is afgestemd op jouw bodemtype en klimaat. Hoewel het langer duurt om een dichtbegroeid gazon te krijgen, kun je door te zaaien ook eventuele gaten of dunne plekken gemakkelijk bijwerken.

Het zaaien van graszaden vereist geduld en zorgvuldig onderhoud in de beginfase. Het zaad moet gelijkmatig worden verdeeld en goed worden ingewerkt in de grond. Vervolgens moet het regelmatig worden besproeid om ervoor te zorgen dat de zaden goed kiemen en groeien. Onkruid kan ook een probleem zijn in de beginfase, omdat het concurrerend groeit met het jonge gras.

 

Graszoden of graszaad?

Zowel graszaad als graszoden een breed scala aan opties, zoals speel- en sportgras en siergras. Speelgras is ideaal voor intensief gebruik vanwege de hoge betredingstolerantie, terwijl siergras vooral gewaardeerd wordt om zijn esthetische kwaliteiten. Hoewel beide methoden vergelijkbare soorten gras bieden, biedt graszaad een grotere variëteit aan mengsels voor specifieke doeleinden, zoals schaduwgras en herstelgraszaden. Hierdoor is graszaad vaak veelzijdiger en beter afgestemd op bijzondere gebruikssituaties. Bij de keuze tussen graszaad en graszoden is het belangrijk om te overwegen welke optie het beste past bij jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

Veel gestelde vragen over graszoden en graszaad

Graszaad heeft over het algemeen tussen de 5 en 30 dagen nodig om te ontkiemen, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type graszaad, de bodemomstandigheden, de temperatuur en de hoeveelheid water die beschikbaar is.

Hier zijn enkele specifieke factoren die van invloed kunnen zijn op de kiemtijd:

 1. Type graszaad: Verschillende soorten gras hebben verschillende kiemtijden. Bijvoorbeeld, Engels raaigras kan binnen 5 tot 10 dagen ontkiemen, terwijl veldbeemdgras 14 tot 30 dagen nodig kan hebben.
 2. Bodemtemperatuur: De ideale bodemtemperatuur voor de meeste graszaden ligt tussen 12°C en 24°C. Koudere of warmere temperaturen kunnen de kieming vertragen.
 3. Vochtigheid: Graszaad heeft consistent vocht nodig om te ontkiemen. De bodem moet vochtig maar niet doorweekt zijn. Droge omstandigheden kunnen de kieming vertragen of verhinderen.
 4. Bodemkwaliteit: Een goed doorlatende, vruchtbare bodem bevordert een snellere kieming. Zware kleigronden of zeer zandige bodems kunnen minder gunstig zijn.
 5. Zonlicht: Graszaad heeft voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien nadat het ontkiemd is. Schaduwrijke plekken kunnen de groei vertragen.

De beste maanden om een gazon aan te leggen zijn over het algemeen het voorjaar (maart-mei) en het vroege najaar (september-oktober). Deze periodes bieden meestal de ideale omstandigheden voor graszaad om te ontkiemen en te groeien.

Voorjaar (maart-mei)

 • Temperaturen: De bodemtemperaturen beginnen te stijgen, wat de kieming bevordert.
 • Vochtigheid: Er is vaak voldoende regenval in deze periode, wat helpt om de bodem vochtig te houden.
 • Groei: Gras heeft de hele zomer om te groeien en zich te vestigen voordat de winter komt.

Najaar (september-oktober)

 • Temperaturen: De temperaturen zijn nog steeds warm genoeg om de kieming te ondersteunen, maar niet meer zo heet als in de zomer.
 • Vochtigheid: Er is vaak meer natuurlijke neerslag in de herfst, wat helpt bij de waterbehoefte van nieuw gras.
 • Weinig concurrentie: Onkruidgroei neemt af in de herfst, waardoor nieuw gras minder concurrentie heeft.

Je kunt graszoden het hele jaar door leggen, mits het niet vriest. De beste tijd om graszoden te leggen is doorgaans in het vroege voorjaar (maart-april) of het vroege najaar (september-oktober). Deze periodes bieden de ideale omstandigheden voor het wortelen en vestigen van graszoden.

Het is belangrijk om pas geplaatste graszoden voldoende tijd te geven om zich te vestigen voordat je erop gaat lopen. We raden aan om minstens 2 weken niet op de graszoden te lopen, afhankelijk van de groeiomstandigheden en hoe goed de graszoden zich hechten aan de onderliggende bodem.

Controleer of de graszoden zijn vastgegroeid:

Na 2 weken kun je voorzichtig een hoek van een graszode optillen om te controleren of de wortels goed zijn doorgegroeid in de onderliggende bodem. Als je merkt dat de wortels stevig vastzitten en de graszode weerstand biedt, is het een teken dat het gazon voldoende is gevestigd en voorzichtig kan worden betreden.

Na het leggen van graszoden is het belangrijk om te wachten tot de graszoden zich goed hebben geworteld voordat je begint met maaien. Dit duurt meestal ongeveer 2 weken, maar kan variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden.

Wanneer te maaien:

 1. Wortelhechting: Controleer of de graszoden stevig aan de grond zijn geworteld. Je kunt dit testen door zachtjes aan een graszode te trekken. Als het weerstand biedt en stevig vastzit, zijn de wortels goed gegroeid.
 2. Grashoogte: Wacht tot het gras een hoogte van ongeveer 6 cm heeft bereikt voordat je begint met maaien. Dit geeft het gras voldoende tijd om een sterk wortelstelsel te ontwikkelen.

Inhoudsopgave

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 125 reviews.
Zoek