• Veilig betalen
  • Ster WebwinkelkeurSter WebwinkelkeurSter WebwinkelkeurSter WebwinkelkeurSter Webwinkelkeur
    9,8/10
  • Altijd vers van de kwekerij
  • 1 Maand aangroeigarantie
Ster WebwinkelkeurSter WebwinkelkeurSter WebwinkelkeurSter WebwinkelkeurSter Webwinkelkeur
9,8/10
Haagplanten Gratis bezorgd vanaf €250
Altijd vers van de kwekerij
1 Maand aangroeigarantie

Gazononderhoud voorjaar

In de lente en zomer wilt u natuurlijk weer genieten van een mooi gazon, het is daarom tijd om uw gazon klaar te maken voor het nieuwe groeiseizoen. Na een natte winter kan het zijn dat uw gazon geel is en kunnen er natte plekken in het gazon zitten. We gaan in deze blog uitleggen hoe u dit kunt herstellen!

Gazononderhoud voorjaar

Verticuteren in het voorjaar

Door te verticuteren in het voorjaar verwijdert u de viltlaag die in het gazon groeit. Waarom doen we dit? Omdat de viltlaag een verstikkende laag tussen het gras en de andere belangrijke elementen zoals water, lucht, licht en voedingstoffen vormt.
Om te verticuteren zijn er twee mogelijkheden: een verticuteerhark of een verticuteermachine. Stel de machine in op 1 cm onder de grond als er een dikke viltlaag zit; bij een dunne viltlaag is 0,5 cm voldoende.
Verticuteer het gazon nu eenmaal in de breedterichting, dus rechte banen in de breedte en daarna hetzelfde in de lengterichting. Als u dit heeft gedaan en er zit nog mos in dan kunt u dit er nog uitharken. Zorg er wel voor dat al het dode gras van uw gazon is voordat u naar de volgende stap gaat.

Beluchten

Mocht u dit jaar veel last hebben gehad van water op uw gazon, dan raden wij aan om deze stap zeker te volgen. Beluchten wil zeggen dat er gaten in het gazon worden geprikt. Dit kunt u doen met een riek, maar ook met een wals met pinnen er in. Zorg er voor dat de pinnen 5 à 10 cm in de grond gaan. Prik ongeveer 85 gaten per vierkante meter.
Om in het vervolg wateroverlast te voorkomen, dient u dit om de 4 à 5 weken te herhalen.

Doorzaaien

Het gras is niet meer zo mooi na het verticuteren en er kunnen kale plekken in het gazon zitten, daarom is het belangrijk om bij te zaaien. Hiervoor kunt u Barenbrug Barenbrug SOS Lawn Repair gebruiken, dit is een mengsel dat snel en bij lage temperaturen ontkiemt. Een groot voordeel van dit graszaad is dat er een coating omheen zit, dit zorgt er voor dat de vogels ze niet oppikken.
Zaai het graszaad met de hand of met een strooikarretje (deze zijn ook leverbaar via Gras & Haag). Zorg er voor dat u niet teveel zaad strooit dan kan het zichzelf verstikken, maar ook niet te weinig want dan wordt het gazon niet mooi vol. Gebruik ongeveer 2 à 2,5 kg per 100 vierkante meter.
Na het doorzaaien dient u de grassprietjes aan te drukken, zodat ze contact maken met de bodem. Dit kunt u doen met uw voeten, maar ook met een wals. Daarna geeft u het gazon water, dan kunnen de graszaadjes ontkiemen.

Bemesten

Na het zaaien van het graszaad gaan we het gazon bemesten, dit kunt u doen met DCM VitalGreen. Dit is een meststof die er voor zorgt dat uw gazon sterk en mooi het nieuwe seizoen in gaat! Strooi dit ook weer met de hand of met een strooikarretje. Zorg er voor dat u dit gelijk verdeelt. Denk hierbij aan 5 kg per 100 vierkante meter. Sproei het gazon, zodat het gelijk kan gaan werken.

Nadat u al deze stappen heeft gevolgd ziet u na enkele weken meteen het resultaat! Wij hopen hier u voldoende mee te hebben geholpen, mocht u nog verdere vragen hebben neem dan contact met ons op. Dan helpen wij u graag verder!

Bekijk onze Graszoden
Kies zelf de leverweek
Veilig betalen
Gratis aanplant advies
Altijd vers van de kwekerij
  • Veilig betalen
  • Altijd vers van de kwekerij
  • Kies zelf de leverweek
  • Gratis aanplant advies

Hulp nodig?

Thierry helpt je graag verder!
Sier Vroegrijkstraat 2a
4735 CN  Zegge
Ma t/m vr: 9:00 - 17:00
Za: 9:00 - 13:00
IdealApplepayKlarnaVisaMastercardAmerican ExpressMaestro
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen
© 2023 Gras & Haag B.V. | KvK 82795061 | BTW NL862607541B01
leafcrossmenuarrow-down