Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Gazononderhoud in de winter

Wanneer de winter nadert, denken velen aan gezelligheid binnenshuis en laten ze de zorg voor hun gazon achterwege. Maar wist je dat het juist in de winter essentieel is om aandacht aan je gazon te besteden? Gazononderhoud in de winter: vanaf december tot en met maart is je gazon in een winterslaap. Het gras groeit dus niet, maar met deze tips groeit het gazon in het voorjaar weer gezond door!

Gazon in winterslaap

Je hebt het gazon in de herfst voor de laatste keer gemaaid, de bladeren bijeengeveegd, het gras geverticuteerd en najaar bemesting gegeven? Dan mag het gazon aan zijn winterslaap beginnen!

In de winter staat het gazon dus stil, maar dit betekent niet dat het gazon zich niet aan het verdedigen is tegen beschadiging of ziektes. Het is daarom belangrijk dat je het gazon met rust laat en er niet op loopt, anders breken de grashelmen af.

 

Kalk strooien

Om de zuurtegraad van je gazon op peil te houden is het belangrijk om jaarlijks het gazon te bekalken. Want als de zuurtegraad van de bodem niet goed is, zijn de plantenwortels niet in staat om voldoende voedingsstoffen op te nemen en groeit het gras niet goed. De open plekken die door de verminderde groei kunnen ontstaan, kunnen door mos en onkruiden worden overgenomen.

In de maanden februari en maart is het belangrijk om kalk op je gazon te strooien. Kalk zorgt er voor dat de voedingstoffen uit de bodem worden opgenomen.

Ook zorgt de kalk dat het gazon mooi groen van kleur wordt, dit gebeurt bij een bepaalde zuurtegraad. De ideale bodem zuurtegraad ligt tussen de 6,5 en de 7 PH.

Om de zuurtegraad van je gazon te bepalen kan je een bodemanalyse laten uitvoeren, neem hier voor contact op met onze klantenservice!

Kalk strooien

Mag ik mijn gazon maaien in de winter?

Zodra het voor het eerst heeft gevroren is het beter om het gazon niet meer maaien. De ideale lengte is tussen vier en vijf centimeter. Het gazon heeft rust nodig en mag zo weinig mogelijk worden betreden. Elke voetstap is er één te veel!

 

Graszoden leggen in de winter

Het is mogelijk om graszoden te leggen in de winter, mits het niet vriest of sneeuwt. Als de ondergrond bevroren is kunnen de wortels niet goed in de bodem groeien en zullen de graszoden dood gaan. Tegenwoordig hebben we in Nederland geen koude winters meer, dus kan je vaak ook in december, januari en februari graszoden leggen.

Voordelen van graszoden in de winter leggen:

  • Je hoeft niet of nauwelijks te sproeien
  • Het gras is sterker in de zomer
  • De graszoden zullen niet uitdrogen

 

Graszoden leggen in de winter

Veel gestelde vragen over gazononderhoud in de winter

Ja, het maaien van je gazon voordat de winter begint, helpt schimmelgroei te voorkomen en houdt je gras gezond.

Nee, de herfst maanden hebben voldoende water gegeven aan je gazon. Begin pas weer met water geven als het droger begint te worden.

Belucht je gazon bij voorkeur in de late herfst of vroege winter.

In de maanden februari en maart is het belangrijk om kalk op je gazon te strooien. Kalk zorgt er voor dat de voedingstoffen uit de bodem worden opgenomen.

Om te bepalen of je gazon kalk nodig heeft, observeer de pH-waarde via een grondtest, let op mossen en traag groeiend gras.

Inhoudsopgave

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search