Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Engerlingen in het gazon

Heb je last van bruine plekken in je gazon en trek je het gras makkelijk los? Grote kans dat je last hebt van engerlingen. Engerlingen zijn de larven van verschillende kevers, zoals de mei-, juni- en rozenkever. Deze larven leven ondergronds en voeden zich met de wortels van je gras, wat aanzienlijke schade kan veroorzaken. In dit artikel lees je alles over hoe en wanneer je engerlingen het beste kunt bestrijden.

 

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen is een verzamelnaam voor de larven van verschillende keversoorten. Deze kevers leggen hun eitjes in het gazon, en na enkele weken komen de larven uit. Engerlingen voeden zich met de wortels van het gras, wat leidt tot bruine, dode plekken in je gazon. De meest voorkomende keversoorten waarvan de larven als engerlingen bekend staan, zijn:

 • Rozenkever
 • Meikever
 • Junikever
 • Johanneskever

 

Herkenning van engerlingen

Het herkennen van een engerlingenplaag kan lastig zijn, omdat de schade pas zichtbaar wordt als het probleem al vergevorderd is. Je kunt echter op de volgende signalen letten:

 • Ronde, kale plekken in het gazon
 • Losliggende grasmat
 • Vogels die in het gazon pikken
 • Veel kevers op en rond het gazon in mei en juni

Een engerlingenplaag wordt als serieus beschouwd als er meer dan 10 engerlingen per vierkante meter aanwezig zijn.

 

Engerlingen in gazon

 

Engerlingen en emelten: wat is het verschil?

Vaak worden engerlingen verward met emelten, de larven van langpootmuggen. Hoewel beide insecten schade aanrichten aan het gazon, zijn er enkele belangrijke verschillen:

 • Emelten: leven in de bovenste laag van het gras en voeden zich zowel met de wortels als het gras zelf. Ze hebben een lang, dik, grijsbruin lijf zonder poten.
 • Engerlingen: bevinden zich dieper in de bodem en voeden zich uitsluitend met de wortels van het gras. Ze hebben een c-vormig, rupsachtig lichaam met een roodbruine kop en zes poten achter de kop.

 

Schade door engerlingen

De meeste schade door engerlingen ontstaat tussen juli en september. Doordat de larven de wortels van het gras opeten, kan de grasplant geen water en voedingsstoffen meer opnemen. Hierdoor sterft het gras af en ontstaan er kale plekken. Bovendien kunnen vogels, mollen en andere dieren extra schade veroorzaken doordat ze op zoek gaan naar engerlingen.

 

Wanneer engerlingen bestrijden?

De beste tijd om engerlingen te bestrijden is wanneer ze nog jong en kwetsbaar zijn. Dit is meestal vanaf begin juni tot eind september, zolang de bodemtemperatuur boven de 12 °C blijft. De mei- en junikevers leggen hun eitjes in het voorjaar, waarna de engerlingen na ongeveer twee weken uitkomen. Het is belangrijk om ze in deze vroege fase te bestrijden met aaltjes, ook wel nematoden genoemd.

 

Engerlingen bestrijden met aaltjes

Sinds het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen is de meest effectieve manier om engerlingen te bestrijden het gebruik van natuurlijke vijanden, zoals aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten die de engerlingen binnendringen via lichaamsopeningen. Eenmaal binnen dragen de aaltjes een bacterie over die de engerlingen doodt. Binnen enkele dagen sterven de geïnfecteerde engerlingen, waarna de aaltjes zich verder verspreiden in de bodem op zoek naar nieuwe slachtoffers.

Stappenplan voor het gebruik van aaltjes:

 1. Aaltjes bestellen: De aaltjes worden meestal met een koelelement verstuurd om ze levend te houden.
 2. Opslag: Bewaar de aaltjes in de koelkast bij ongeveer 6 °C totdat je ze gebruikt.
 3. Voorbereiding: Sproei het gazon nat voordat je begint met het verspreiden van de aaltjes.
 4. Toepassing: Wacht op een bewolkte, regenachtige dag of breng de aaltjes aan in de avond om uitdroging te voorkomen. Volg de instructies op de bijgevoegde handleiding nauwkeurig.
 5. Nazorg: Houd het gazon vochtig na de toepassing, zodat de aaltjes zich goed kunnen verspreiden en hun werk kunnen doen.

 

Schade door engerlingen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Om een engerlingenplaag te voorkomen, kun je gebruik maken van feromoonvallen om de aanwezigheid van kevers vroegtijdig te signaleren. Daarnaast zijn er producten zoals Tourturf en look-extracten die helpen de engerlingen te verzwakken en uit de toplaag te verdrijven.

 

Herstel van je gazon

Na het bestrijden van een engerlingenplaag is het belangrijk om je gazon te herstellen. Gebruik een snel ontkiemend graszaad, zoals Barenbrug SOS Lawn Repair, om de kale plekken weer dicht te laten groeien. Dit helpt om onkruid en mos te voorkomen en zorgt voor een gezonde, dichte grasmat. Of leg nieuwe graszoden voor direct resultaat.

 

Conclusie

Engerlingen kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan je gazon, maar met de juiste aanpak is dit probleem goed te bestrijden. Door gebruik te maken van natuurlijke vijanden zoals aaltjes en door tijdig in te grijpen, kun je je gazon beschermen en herstellen. Let op de signalen van een engerlingenplaag en handel snel om verdere schade te voorkomen.

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search