Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

DIY-projecten met Hedera Kant-en-klare hagen

DIY-projecten zijn een fantastische manier om je huis en tuin een persoonlijke touch te geven. Eén van de meest populaire en effectieve manieren om je buitenruimte te verbeteren, is door het gebruik van Hedera kant-en-klare hagen. Deze hagen zijn niet alleen mooi en groen, maar ze zijn ook praktisch en eenvoudig te installeren. In dit artikel bespreken we verschillende DIY-projecten waarbij je Hedera kant-en-klare hagen kunt gebruiken om je tuin een nieuwe uitstraling te geven.

 

Wat zijn Hedera Kant-en-klare Hagen?

Hedera, ook bekend als klimop, is een wintergroene plant die perfect is voor het creëren van groene muren en hagen. Kant-en-klare hagen zijn voorgekweekte hagen die je direct in je tuin kunt plaatsen. Ze zijn vaak bevestigd aan een gaaspaneel of een houten frame, wat de installatie eenvoudig maakt. Hedera kant-en-klare hagen zijn een populaire keuze vanwege hun snelle groeisnelheid, wintergroene bladeren en het feit dat ze weinig onderhoud nodig hebben.

 

Voordelen van Hedera Kant-en-klare Hagen

Voordat we ingaan op de DIY-projecten, is het belangrijk om de voordelen van Hedera kant-en-klare hagen te begrijpen:

 1. Eenvoudige installatie: Omdat ze kant-en-klaar zijn, hoef je ze alleen maar op de juiste plek te zetten en vast te maken.
 2. Snelle privacy: Deze hagen bieden direct privacy, in tegenstelling tot traditionele hagen die tijdje nodig hebben om te groeien.
 3. Weinig onderhoud: Hedera hagen vereisen weinig onderhoud. Een jaarlijkse snoeibeurt is vaak voldoende.
 4. Duurzaam: Hedera is een winterharde plant die zowel koude winters als warme zomers kan doorstaan.

 

Hedera Kant-en-klare hagen DIY

 

Project 1: Een Groene Muur Maken

Een van de meest populaire toepassingen van Hedera kant-en-klare hagen is het creëren van een groene muur. Dit is een geweldige manier om een saaie muur of schutting op te fleuren en een natuurlijke uitstraling aan je tuin te geven.

Benodigdheden:

 • Hedera kant-en-klare hagen
 • Schroeven of kabelbinders
 • Boor of schroevendraaier
 • Meetlint
 • Waterpas

 

Stappen:

 1. Meet de muur: Meet de hoogte en breedte van de muur waar je de hagen wilt plaatsen. Noteer de afmetingen om ervoor te zorgen dat je voldoende hagen hebt.
 2. Voorbereiden van de muur: Zorg ervoor dat de muur schoon en droog is. Eventuele losse verf of vuil verwijderen.
 3. Plaats de hagen: Zet de hagen tegen de muur en gebruik de waterpas om te zorgen dat ze recht staan. Bevestig de hagen met schroeven of kabelbinders. Plaats de bevestigingen gelijkmatig verdeeld om ervoor te zorgen dat de hagen stevig vastzitten.
 4. Water geven: Geef de hagen na installatie goed water om ze te helpen zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Controleer regelmatig of de hagen voldoende water krijgen, vooral in de eerste paar weken na installatie.

Een groene muur kan een prachtig achtergronddecor zijn voor je tuinmeubilair of een rustige plek om te ontspannen. Het kan ook dienen als een geluidsbarrière en je huis helpen isoleren tegen warmte en kou.

 

Project 2: Een Groene Schutting Creëren

Een groene schutting is een mooie manier om je tuin af te bakenen en privacy te creëren. Hedera kant-en-klare hagen zijn perfect voor dit project vanwege hun dichte bladeren en snelle groei.

Benodigdheden:

 • Hedera kant-en-klare hagen
 • Houten palen
 • Schroeven
 • Boor
 • Meetlint
 • Waterpas
 • Grondboor (optioneel)

 

Stappen:

 1. Plaats de palen: Zet de houten palen in de grond op de gewenste plekken voor je schutting. Gebruik een grondboor om gaten te maken als de grond hard is. Zorg ervoor dat de palen stevig staan en gebruik een waterpas om te controleren of ze recht zijn.
 2. Bevestig de hagen: Plaats de hagen tussen de palen en bevestig ze met schroeven. Zorg ervoor dat de hagen stevig vastzitten en gelijkmatig verdeeld zijn. Als je een langere schutting maakt, herhaal je dit proces voor elke sectie.
 3. Water geven: Geef de hagen na installatie goed water. Controleer regelmatig of de hagen voldoende water krijgen, vooral tijdens droge periodes.

Een groene schutting biedt niet alleen privacy, maar kan ook helpen bij het dempen van geluiden van buitenaf. Bovendien voegt het een natuurlijke en uitnodigende uitstraling toe aan je tuin.

 

Project 3: Een Groene Boog Maken

Een groene boog is een prachtige toevoeging aan elke tuin. Het kan dienen als ingang naar een ander deel van de tuin of gewoon als decoratief element.

Benodigdheden:

 • Hedera kant-en-klare hagen
 • Boogframe (metaal of hout)
 • Kabelbinders
 • Meetlint
 • Tuinhandschoenen

 

Stappen:

 1. Plaats de boog: Zet het boogframe op de gewenste plek in je tuin. Zorg ervoor dat het stevig staat. Je kunt het frame eventueel extra verankeren met haringen of beton als het een grotere boog betreft.
 2. Bevestig de hagen: Draag tuinhandschoenen om je handen te beschermen. Plaats de hagen rond het boogframe en gebruik kabelbinders om ze vast te maken. Begin onderaan en werk naar boven toe, zodat de hagen gelijkmatig verdeeld zijn over de boog.
 3. Water geven: Geef de hagen na installatie goed water. Controleer regelmatig of de hagen voldoende water krijgen, vooral tijdens warme periodes.

Een groene boog kan een romantische uitstraling geven aan je tuin en een uitnodigende toegangspoort vormen naar andere delen van je buitenruimte. Je kunt ook bloemen zoals rozen of clematis langs de boog laten groeien voor extra kleur en geur.

 

Project 4: Een Groene Balkonafscheiding

Voor mensen die in een appartement wonen, kunnen Hedera kant-en-klare hagen gebruikt worden om een groene afscheiding op het balkon te creëren. Dit biedt niet alleen privacy, maar ook een groene touch aan je buitenruimte.

Benodigdheden:

 • Hedera kant-en-klare hagen
 • Balkonrails
 • Kabelbinders
 • Meetlint

 

Stappen:

 1. Meet het balkon: Meet de lengte van de balkonrails. Noteer de afmetingen om ervoor te zorgen dat je voldoende hagen hebt.
 2. Bevestig de hagen: Plaats de hagen langs de balkonrails en gebruik kabelbinders om ze vast te maken. Zorg ervoor dat de hagen stevig vastzitten en gelijkmatig verdeeld zijn.
 3. Water geven: Geef de hagen na installatie goed water. Controleer regelmatig of de hagen voldoende water krijgen, vooral tijdens warme periodes.

Een groene balkonafscheiding biedt een natuurlijke en rustige sfeer, ideaal voor het creëren van een groene oase in de stad. Het kan ook helpen om geluiden van buitenaf te dempen en een gevoel van privacy te bieden.

 

Hedera hibernica

 

Onderhoud van Hedera Kant-en-klare Hagen

De Kant-en-klaar haag Hedera Hibernica is een plant die weinig verzorging nodig heeft. Om de Hedera haag in goede conditie te houden is enig onderhoud wel belangrijk.

Water geven

De Hedera Hibernica gedijt het beste in goed doorlatende bodems en heeft een voorkeur voor niet al te vochtige grond. Het is echter belangrijk om de planten tijdens droge periodes, vooral in het voorjaar en de zomer, voldoende water te geven. Bij het aanplanten is het van belang om de plant gedurende enkele weken goed te bewateren.

Snoeien

Voor het behoud van een nette en verzorgde Hedera Hibernica is regelmatig snoeien essentieel. Meestal is één snoeibeurt in het midden van het voorjaar en één aan het einde van september voldoende. Als je een strakker resultaat wilt bereiken of een lagere haag verkiest, kan het noodzakelijk zijn om meerdere keren per jaar te snoeien. De Hedera Hibernica reageert goed op snoei en kan indien nodig aanzienlijk worden teruggesnoeid, omdat de takken opnieuw zullen uitlopen.

Voeding

Over het algemeen haalt de Hedera ‘Hibernica’ voldoende voedingsstoffen uit de bodem waarin hij groeit. Als je echter de groei van de Hedera plant wilt stimuleren, overweeg dan om de plant in het voorjaar te bemesten. Op deze manier kan de plant profiteren van opgeslagen energie tijdens de groeifase. Gras & Haag biedt organische mest aan die specifiek geschikt is voor hagen zoals de Hedera Hibernica.

 

Conclusie

Hedera kant-en-klare hagen zijn een fantastische keuze voor verschillende DIY-projecten in je tuin. Ze zijn eenvoudig te installeren, bieden direct privacy en vereisen weinig onderhoud. Of je nu een groene muur, schutting, boog of balkonafscheiding wilt maken, deze hagen kunnen je helpen je tuin om te toveren in een groene oase. Met een beetje planning en inspanning kun je met deze hagen je buitenruimte verfraaien en er een prachtige, natuurlijke plek van maken om van te genieten.

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 125 reviews.
Zoek