Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Diervriendelijke haagplanten

Wanneer je huisdieren hebt of je wil bijvoorbeeld meer vogels of vlinders in je tuin, dan is het goed om diervriendelijke haagplanten aan te planten. Diervriendelijke haagplanten dragen niet alleen bij aan de privacy van je tuin, maar bieden ook een veilige plek voor diverse dieren, zoals vogels, bijen en vlinders. In deze blog ontdek je waarom diervriendelijke haagplanten een goed idee is en welke soorten perfect zijn voor dieren.

 

De meest diervriendelijke haagplanten

Diervriendelijke hagen voegen niet alleen schoonheid toe aan je tuin, maar brengen ook diverse voordelen met zich mee. In tegenstelling tot een schutting zijn groene hagen niet alleen aantrekkelijk maar ook gunstig voor vogels en bestuivende insecten. Hagen dienen niet alleen als erfafscheiding; ze bieden tevens privacy, beschutting en structuur aan je (voor)tuin. Gedurende het hele jaar zorgen ze voor een georganiseerde indeling, verdelen ze de ruimte in verschillende zones en omlijnen ze borders en paden. Met de volgende 4 haagplanten doe je de dieren hoe dan ook een groot plezier.

Glansmispel

De Glansmispel, ook bekend als de Photinia fraseri ‘Red Robin’, is een zeer geliefde Groenblijvende haag met opvallende eigenschappen. In het voorjaar onderscheidt deze plant zich door het uitlopen van prachtig felrood blad. Met de glansmispel bied je de bijen echt een steuntje in de rug, want het is een uitstekende drachtplant voor bijen. Vogels smullen vervolgens van de bessen.

Taxus

De Taxus is een groenblijvende haagplant. De Taxus groeit niet snel en is daarom makkelijk te onderhouden. Hij kan in veel verschillende vormen gesnoeid worden en kan daarom ook als solitair worden geplant. Als de Taxus besjes krijgt zullen er veel vogels van eten!

Laurierhaag

De Laurier is een prachtige heester die verschillende kenmerken heeft. Met zijn mooie witte bloemen in de maand mei en zijn hoogte variërend van 100 tot 600 cm, voegt deze plant een prachtige uitstraling toe aan elke tuin. Met de bloemen maak je bijen en vlinders erg blij en met de besjes de vogels!

Haagliguster

Wanneer de Ligustrum Ovalifolium niet wordt gesnoeid, geeft hij in de zomer witte bloemen die vlinders aantrekken, gevolgd door zwarte bessen in het najaar.

 

Diervriendelijke haagplanten

 

Met een bloeiende haag maak je vlinders en bijen blij

Bloeiende haagplanten zijn niet alleen heel mooi, je tuin wordt er door opgefleurd, maar ook doe je er vlinders en bijen een plezier meer! Vlinders, bijen en andere insecten zijn bovendien blij met een bloeiende haag omdat ze zich dan kunnen voeden met de nectar in de bloemen. Als je een prachtig bloeiende haag in je tuin plant zullen de bloemen ook een heerlijke geur verspreiden, waardoor het aangenaam is om in de tuin te zitten. Een goede keuze voor een bloeiende haag is de Laurier of de Haagliguster, deze krijgt in het voorjaar prachtig mooie witte bloemen die de vlinders en bijen erg aantrekkelijk vinden.

 

Meer vogelnestjes in je tuin met deze hagen

Met een haag in je tuin zal je gegarandeerd meer vogels in je tuin krijgen! Vogels hebben meer nodig dan alleen eten, ze willen ook graag ergens kunnen nestelen. Een haag is daar de perfecte locatie voor, maar om een nest te bouwen kiezen veel vogels voor planten die goede beschutting bieden. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan een dichte groeivorm of doorns die zorgen voor bescherming. Zo heeft de hulst stekelige bladeren waar katten en andere roofdieren zich liever niet aan prikken. Kleine vogels zijn behendig genoeg om de scherpe stekels te vermijden wanneer ze naar hun nest vliegen en weten zo zeker dat hun eieren en kleintjes veilig zitten.

Planten met een dichte groeivorm zijn misschien wat minder agressief in hun verdediging, maar daarmee niet minder populair als plaats om te nestelen. De Groene Beuk, Rode Beuk, Haagbeuk en Taxus zijn bijvoorbeeld planten waarvan de takken dicht op elkaar groeien en vaak vertakken. Voor de allerkleinste vogels is ook een klimplant als Klimop een goede plaats om te nestelen. Winterkoninkjes vestigen zich bijvoorbeeld graag in zo’n platte plant. Veel meer ruimte hebben ze ook niet nodig voor hun nest. Eigenlijk zijn heel veel haagplanten wel geschikt voor vogels om nesten in te bouwen. Zolang de structuur dicht is en de planten stevig genoeg (wat met haagplanten altijd wel aan de hand is), zullen vogels zich maar wat graag in jouw tuin nestelen!

 

Diervriendelijke haagplanten

 

Haagplanten met voedsel voor vogels

Vogels zijn natuurlijk altijd opzoek naar voedsel, een makkelijke manier om meer vogels naar je tuin te lokken is dus om een haag te kiezen die voedsel draagt voor vogels. Er zijn verschillende soorten haagplanten die een lekkere traktatie zijn voor vogels en ze zijn ook nog eens heel mooi. Een van die haagplanten is de Liguster, deze haag krijgt in de zomer besjes die de vogels erg lekker vinden. Als je de Liguster strak snoeit zullen er geen besjes aankomen, laat daarom de haag wat verwilderen, zodat de bloemen bevrucht kunnen worden.

Een andere soort haag is de Taxus. Taxus is een giftige plant waarvoor kinderen vaak gewaarschuwd worden. Vogels zijn echter gek op de bessen van de Taxus. Om een Taxus met besjes in de tuin te hebben, moet je twee soorten Taxus door elkaar heen planten: de Taxus media ‘Hicksii’ en de Taxus media ‘Hillii’. Door per tien vrouwelijke ‘Hicksii’-planten af te wisselen met een mannelijke ‘Hillii’, kunnen de planten bevrucht worden en groeien er rode bessen aan de vrouwelijke planten.

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search