Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Coniferen

Coniferen zijn bekende haagplanten die in iedere straat wel te vinden zijn. Ze zijn groenblijvend en hebben een compacte groei, waardoor ze perfect zijn voor zowel hagen als solitaire beplanting. De Conifeer staat bekend om zijn lage onderhoudsbehoefte en is geschikt voor diverse tuinomgevingen, van zonnige tot schaduwrijke tuinen, van grote tot kleine tuinen. De zachte uitstraling van coniferen, die geen prikkende naalden hebben, maakt ze kindvriendelijk en zorgt voor een volle en blikdichte haag.

Naast dat de Conifeer een populaire haagplant is, is het ook belangrijk om deze goed te onderhouden! Maar hoe doe je dit? Kom er achter in deze blog!

 

Welke soorten Coniferen zijn er?

In ons Coniferen assortiment bieden wij diverse soorten Coniferen aan, die elk een specifieke wens vervullen in het creëren van een mooie erfafscheiding. Zo hebben wij de bekende soorten zoals de ThujaLeylandii en de Taxus. Voor een strakke Coniferenhaag kan je kiezen voor de Thuja of Taxus. Liever een kleurrijke Coniferenhaag? Dan zijn de Gele en Blauw Californische Cipres een goede keus!

 • Taxus: De Taxus is zonder twijfel de meest geliefde conifeer. In veel Nederlandse tuinen staat er dan ook wel een Taxushaag. Wat de Taxus onderscheidt van andere coniferen is onder andere het feit dat hij mooi strak gesnoeid kan worden, wat zorgt voor een nette en verzorgde uitstraling. Daarnaast valt de Taxus op vanwege zijn naalden in plaats van bladeren, wat hem een uniek uiterlijk geeft in vergelijking met andere haagplanten.
 • Thuja: De Thuja, ook wel bekend als de levensboom, is een prachtige haagconifeer. Deze schubconifeer is een populaire keuze voor haagbeplanting vanwege zijn veelzijdigheid en sierlijke uitstraling. Met verschillende soorten, zoals de Thuja occidentalis ‘Brabant’ en de Thuja occidentalis ‘Smaragd’, biedt de Thuja volop mogelijkheden voor diverse tuinen, zowel groot als klein.
 • Californische Cipres: De Californische Cipres is prachtige haagplant. Met hun strakke, dichte groei passen ze perfect in formele tuinen, waar een nette haag tot zijn recht komt. De Californische cipres staat bekend om zijn aanpassingsvermogen en kan gedijen in verschillende klimaatzones. Deze coniferen zijn over het algemeen bestand tegen lichte vorst, wat ze geschikt maakt voor ons klimaat. De Californische Cipres biedt privacy en beschutting tegen de wind, waardoor ze een ideale keuze zijn voor tuinen die bescherming nodig hebben. Cipres voegt een vleugje groene pracht toe die het hele jaar door blijft schitteren.
 • Leylandii: Wil je coniferen die razendsnel groeien? Deze Haagconiferen groeien wel een meter per jaar. Ze zijn stevige groeiers en ideaal voor middelgrote en grote tuinen. De Leylandii is niet veeleisend in onderhoud, maar heeft wel regelmatig een snoeibeurt nodig. Gelukkig blijven Leylandii coniferen het hele jaar door groen, dus je geniet altijd van privacy in je tuin.

 

Bruine takken in Conifeer

Het kan voorkomen dat Coniferen last krijgen van ziekten of plagen. Het is belangrijk om deze problemen snel te herkennen, zodat je snel kunt ingrijpen om verdere schade te voorkomen. Let daarom goed op wanneer je in de tuin bent en zoek naar eventuele afwijkingen bij de planten, zoals bruine plekken in je Conifeer.

Taksterfte door schimmels is een veelvoorkomend probleem bij coniferen zoals Chamaecyparis, Cupressocyparis, Thuja en Taxus. Deze taksterfte kan veroorzaakt worden door verschillende soorten schimmels, waaronder Didymascella thujina, Fusarium latiricum, Kabatina juniperi en Phomopsis juniperova. Het is belangrijk om de symptomen van deze schimmels te herkennen, zoals bruine vlekjes op twijgen, donkere vlekken op de bast en verkleuring van scheuten. Door aangetaste delen zo snel mogelijk weg te snoeien en besmet snoeigereedschap te ontsmetten, kun je verdere verspreiding voorkomen.

Daarnaast kunnen insecten ook taksterfte veroorzaken, zoals de coniferenspintmijt en de coniferenluis. Deze kunnen schimmels overbrengen naar de plant of direct schade veroorzaken door te voeden op de plantensappen. Bestrijding kan variëren van het wegsnoeien van aangetaste delen tot het gebruik van biologische of chemische middelen.

Bruine, kale plekken kunnen ook ontstaan door snoeischade of aanhoudende droogte. In het geval van snoeischade is het belangrijk om de kale plekken te vullen met groene twijgen en de haag goed te bemesten. Bij droogte is regelmatig water geven essentieel, vooral bij soorten zoals Thuja en Taxus die gevoelig zijn voor droge omstandigheden.

 

Bruine takken in conifeer

 

Conifeer snoeien

Om de plant in goede conditie te houden en zijn vorm te behouden, is het van belang om op het juiste moment te snoeien.

De meest geschikte tijd om de Conifeer te snoeien is in het voorjaar, vóórdat de nieuwe groei begint. Hierdoor heeft de plant voldoende tijd om te herstellen en weer gezond te worden voordat het groeiseizoen aanvangt. Als de plant snel heeft gegroeid in de zomer dan is het goed om de haag in september nog een keer te snoeien. Let wel op dat je dit niet te laat doet, want de Conifeer heeft tijd nodig om zich te herstellen.

Bij het aanplanten van een jonge plant is het belangrijk om deze gedurende de eerste paar jaar regelmatig te snoeien om de gewenste vorm te krijgen. Het is ook van belang om de planten na het planten terug te snoeien. Zo worden de planten namelijk gestimuleerd om wat meer te gaan vertakken en dat levert uiteindelijk makkelijker een dichte haag op.

 

Hoe plant je een Conifeer?

Optimale periode voor het planten van een Coniferenhaag (zowel met kluit als blote wortel) is van eind september tot begin mei, vermijd daarbij vorst. Weersomstandigheden bepalen de aanplantperiode, die jaarlijks kan variëren. Als weersomstandigheden het planten met kluit of blote wortel niet toelaten, zijn deze haagplanten niet beschikbaar in onze webshop. Coniferen in pot kunnen het hele jaar worden geplant, behalve tijdens vorstperiodes.

Volg dit stappenplan voor het planten van een Coniferenhaag:

 1. Voordat je begint met het planten van Conifeer, zorg ervoor dat je de grond goed voorbereidt. Coniferen houden van de zon; het liefst staan ze op een plek in de volle zon of in halfschaduw. Verbeter de grond met organisch materiaal zoals compost om de vochtretentie te verbeteren en voedingsstoffen toe te voegen.
 2. Graaf een sleuf van minimaal 1,5 keer de breedte van de kluit en één tot twee centimeter dieper dan de kluit of pot, met behulp van een spade of schop. Gebruik een lint om de Coniferenhaag recht te houden.
 3. Meng DCM Vivimus Universeel goed door de bestaande grond in de sleuf.
 4. Plaats de plant in de sleuf, laat de jute zak (indien met kluit geleverd) zitten. Bij potplanten verwijder de plastic pot. Controleer Coniferenplanten mooi rechtstaan en besproei de kluiten met water, zodat ze vochtig de grond ingaan.
 5. Vul de sleuf met aarde en druk de grond stevig aan om uitdroging te voorkomen. Zorg dat de Conifeer op de juiste hoogte staan (de bovenzijde van de kluit net onder het grondoppervlak).
 6. Werk de grond rondom de planten bij met een hark. Strooi mestkorrels in maart/april en juni/juli, herhaal jaarlijks.
 7. Geef de haagplanten goed water, waardoor de bodem inklinkt en de wortels beter contact maken met de aarde. Vooral in de eerste periode na het planten is regelmatig water geven belangrijk.
 8. Na volledige worteling van de Coniferen is minder water nodig. Bij aanhoudende droogte, geef goed water in plaats van dagelijks.

 

Coniferen bemesten

Bemesting voorziet de plant van voedingsstoffen om te groeien en gezond te blijven. Het is belangrijk om de plant op de juiste manier te bemesten om een slechte groei en verzwakte plant te voorkomen. Het beste moment om de coniferen te bemesten is in het voorjaar, voordat de plant begint te groeien. Het gebruik van organische meststoffen die speciaal zijn samengesteld voor haagplanten wordt aanbevolen voor de beste resultaten. DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen is een ideale bemesting voor de Conifeer.

Bij het bemesten, moet je beginnen met het verwijderen van alle dode bladeren en takken van de plant. De meststof moet gelijkmatig over de grond rond de plant worden verdeeld en lichtjes in de grond worden gewerkt met behulp van een hark. Geef de plant vervolgens water om de meststof in de grond te laten doordringen. Het is aan te raden om de haagplant twee keer per jaar te bemesten, in het voorjaar en tijdens de zomer, om een mooie, gezonde plant te behouden.

 

Coniferen onderhoud

 

Conifeer water geven

De grond waarin de Conifeer groeit, moet vochtig en goed doorlatend zijn, maar niet te nat, want anders kan er wortelrot ontstaan. Het toevoegen van DCM Vivimus Universeel compost of DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen kan de kwaliteit van de grond verbeteren. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Het is het beste om de plant ‘s ochtends vroeg of laat in de avond water te geven om verdamping te verminderen en om de bladeren niet nat te maken, omdat dit ziekten kan veroorzaken. Bij het planten is het belangrijk om de plant gedurende enkele weken van voldoende water te voorzien.

 

Conclusie Conifeer onderhouden en verzorgen

Na het lezen van deze blog ben je er achter gekomen hoe je conifeer verzorgd! Hier nog een kleine samenvatting: Coniferen zijn bekende haagplanten die in iedere straat wel te vinden zijn. Ze zijn groenblijvend en hebben een compacte groei, waardoor ze perfect zijn voor zowel hagen als solitaire beplanting. De Conifeer staat bekend om zijn lage onderhoudsbehoefte en is geschikt voor diverse tuinomgevingen, van zonnige tot schaduwrijke tuinen, van grote tot kleine tuinen. De zachte uitstraling van coniferen, die geen prikkende naalden hebben, maakt ze kindvriendelijk en zorgt voor een volle en blikdichte haag

Het planten van de Conifeer gebeurt idealiter van eind september tot begin mei. Grondvoorbereiding met goed doorlatende, licht zure tot neutrale grond en het gebruik van organisch materiaal zoals compost zijn belangrijk.

Snoeien in het voorjaar, vóór de nieuwe groei, is belangrijk voor het behoud van de vorm en gezondheid van de Coniferen. Jonge planten moeten regelmatig worden gesnoeid om de gewenste vorm te bereiken, en snoeien na het planten stimuleert vertakking voor een dichte haag.

Bemesting, bij voorkeur met organische meststoffen zoals DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen in het voorjaar, draagt bij aan gezonde groei. Water geven moet regelmatig gebeuren, vooral tijdens droge periodes, met aandacht voor vermijding van wortelrot door goede doorlatendheid van de grond.

Veel gestelde vragen over het onderhouden en verzorgen van de Conifeer

Ja, een bruine conifeer kan vaak weer groen worden, afhankelijk van de oorzaak van de bruining en de mate van schade aan de boom. Enkele mogelijke redenen voor bruine coniferen zijn:

 1. Droogte: Als de conifeer uitgedroogd is, kan regelmatig water geven helpen om de gezondheid te herstellen en nieuwe groei te bevorderen.
 2. Te veel zonlicht: Als de conifeer te veel direct zonlicht krijgt, kan dit leiden tot verbranding van de naalden. Het verplaatsen van de boom naar een plek met meer schaduw kan helpen om verdere schade te voorkomen en herstel mogelijk te maken.
 3. Onjuiste bodemomstandigheden: Slechte bodemomstandigheden, zoals een te hoge zuurgraad of een gebrek aan voedingsstoffen, kunnen de gezondheid van de conifeer aantasten. Het verbeteren van de bodemkwaliteit door middel van bemesting en bodemverbeteraars kan helpen om de groei te stimuleren.
 4. Ziekten en plagen: Coniferen kunnen worden aangetast door verschillende ziekten en plagen, zoals schimmelinfecties of insectenplagen. Het identificeren en behandelen van de specifieke ziekte of plaag kan helpen om de boom te redden en de gezondheid te herstellen.

Over het algemeen hebben Coniferen niet extreem veel water nodig, maar ze hebben wel regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. De waterbehoefte van een conifeer kan variëren afhankelijk van factoren zoals het klimaat, de bodemgesteldheid en de specifieke soort conifeer.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het water geven aan coniferen:

 1. Regelmatig water geven: Vooral in de eerste paar jaar na het planten is regelmatig water geven belangrijk om de conifeer goed te laten vestigen. Water de boom diep, maar niet te vaak, om de ontwikkeling van diepe wortels te bevorderen.
 2. Diepe irrigatie: Het is belangrijk om de bodem rond de conifeer diep te laten doordringen met water, zodat het vocht de wortels bereikt. Dit kan betekenen dat je langzaam water geeft zodat het diep kan doordringen, in plaats van oppervlakkig water geven.
 3. Vermijd wateroverlast: Hoewel coniferen water nodig hebben, is het belangrijk om wateroverlast te voorkomen, omdat dit kan leiden tot wortelrot en andere problemen. Zorg ervoor dat de bodem goed draineert en vermijd het creëren van plassen water rond de boom.
 4. Aanpassen aan het seizoen: Pas de frequentie van het water geven aan op basis van het weer en de seizoensgebonden behoeften van de conifeer. Tijdens hete, droge periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven, terwijl in koelere, regenachtige periodes minder water nodig is.

Over het algemeen hebben coniferen geen specifieke behoefte aan kalkrijke bodems. In feite geven de meeste coniferen de voorkeur aan zure tot neutrale bodems. Kalkrijke bodems kunnen de pH-waarde verhogen, wat mogelijk niet ideaal is voor de groei en gezondheid van coniferen.

Als de bodem van nature al kalkrijk is, kan dit invloed hebben op de gezondheid van coniferen. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om maatregelen te nemen om de pH-waarde van de bodem te verlagen en deze meer geschikt te maken voor de groei van coniferen. Dit kan onder andere worden bereikt door het toevoegen van bodemverbeteraars die de zuurgraad verhogen, zoals veenmos of zure meststoffen.

Als je coniferen niet snoeit, kunnen er verschillende problemen ontstaan die van invloed zijn op de gezondheid en het uiterlijk van de plant. Enkele van deze mogelijke gevolgen zijn:

 1. Verlies van vorm en esthetiek: Coniferen die niet regelmatig worden gesnoeid, kunnen hun gewenste vorm verliezen en er onverzorgd uitzien. Takken kunnen zich ongecontroleerd uitstrekken en uitsteken, waardoor de esthetiek van de plant wordt aangetast.
 2. Overmatige groei: Zonder snoei kunnen coniferen overmatig groeien, waardoor ze te groot worden voor de beschikbare ruimte in de tuin. Dit kan leiden tot problemen zoals overbevolking van andere planten, verstoring van landschapsontwerpen en het belemmeren van het uitzicht.
 3. Dichtheid en luchtcirculatie: Het niet snoeien van coniferen kan leiden tot een te dichte groei, waardoor er weinig luchtcirculatie is binnenin de plant. Dit kan op zijn beurt vochtigheid bevorderen en de ontwikkeling van schimmelziekten bevorderen.
 4. Verlies van ondersteuning: Oude takken aan de onderkant van de conifeer kunnen afsterven en hun ondersteunende functie verliezen. Dit kan resulteren in een zwakkere structuur en een grotere kans op schade door wind of sneeuw.
 5. Gezondheidsproblemen: Onvoldoende snoeien kan leiden tot de ontwikkeling van zwakke of dode takken, die een broedplaats kunnen worden voor ziekten en plagen. Dit kan de algehele gezondheid van de conifeer aantasten en de levensduur ervan verkorten.

Als je coniferen sneller wilt laten groeien, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de groei te stimuleren. Hier zijn enkele tips:

 1. Bemesting: Geef je coniferen regelmatig de juiste meststoffen om gezonde groei te bevorderen.
 2. Water geven: Zorg ervoor dat je coniferen voldoende water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Diepe irrigatie, waarbij de bodem rondom de wortelzone grondig wordt bevochtigd, kan de groei stimuleren door de wortels aan te moedigen zich dieper in de grond te verspreiden.
 3. Zonlicht: Zorg ervoor dat je coniferen voldoende zonlicht krijgen. Coniferen gedijen over het algemeen goed in volle zon, hoewel sommige soorten ook goed groeien in gedeeltelijke schaduw. Zorg voor voldoende licht voor gezonde groei.
 4. Snoeien: Regelmatig snoeien kan de groei van coniferen stimuleren door de ontwikkeling van nieuwe scheuten te bevorderen. Wees echter voorzichtig om niet te veel te snoeien, omdat dit de planten kan verzwakken.
 5. Bodemkwaliteit: Zorg voor een goede bodemkwaliteit door te zorgen voor voldoende drainage en het toevoegen van organisch materiaal zoals compost. Een gezonde bodemomgeving kan de groei van coniferen bevorderen.
 6. Regelmatig onderhoud: Controleer regelmatig op ziekten, plagen en andere problemen die de groei van coniferen kunnen belemmeren. Snelle detectie en behandeling van problemen kunnen de groei van de planten bevorderen.

Inhoudsopgave

Zoek