Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Bloeiende haagplanten

Haagplanten zijn een prachtige manier om je tuin te verfraaien. Ze bieden privacy, verminderen geluidsoverlast en fungeren als windschermen. Maar wist je dat sommige haagplanten ook mooie bloemen krijgen? In dit artikel bespreken we de mooiste bloeiende haagplanten, waaronder de Laurier, Haagliguster, Japanse Hulst en Portugese Laurier.

 

Waarom kiezen voor een bloeiende haag

Een bloeiende haag heeft veel voordelen ten opzichte van een gewone groene haag. Ze voegen esthetische waarde toe aan je tuin door kleur en schoonheid te bieden. Dit zorgt voor een prachtig uitzicht en kan een saaie tuin direct opvrolijken. Net als gewone hagen bieden bloeiende hagen privacy en bescherming tegen wind en geluid, en kunnen ze ook dieren uit je tuin houden. Bovendien trekken bloeiende hagen bijen, vlinders en andere bestuivers aan, wat goed is voor de biodiversiteit in je tuin en helpt bij de bestuiving van andere planten. Veel bloeiende haagplanten, zoals de Laurier en Haagliguster, verspreiden een heerlijke geur tijdens de bloei, wat je tuin nog aangenamer maakt om in te verblijven. Bloeiende hagen veranderen met de seizoenen, wat zorgt voor een dynamisch en interessant tuinlandschap. In de lente en zomer geniet je van de bloemen, terwijl je in de herfst en winter kunt genieten van de groene bladeren.

 

Laurier (Prunus laurocerasus)

De Laurier is een populaire haagplant vanwege zijn dichte, groene bladeren die het hele jaar door blijven zitten. Deze plant is zeer geschikt voor hoge hagen en kan goed tegen snoeien. Maar wist je dat de Laurier ook prachtige bloemen heeft? In het voorjaar bloeit de Laurier met witte, geurige bloemen die bijen en vlinders aantrekken. De bloemen zijn klein en gegroepeerd in mooie trossen.

De Laurier is ook een snelle groeier, wat betekent dat je snel een volle haag hebt. Hij doet het goed op de meeste grondsoorten en kan zowel in de zon als in de schaduw staan. Dit maakt de Laurier een veelzijdige keuze voor elke tuin.

 

Laurier bloei

 

Japanse Hulst (Ilex crenata)

De Japanse Hulst is een elegante haagplant met kleine, donkergroene blaadjes die het hele jaar door mooi blijven. Deze plant lijkt qua uiterlijk veel op de Buxus, maar is minder vatbaar voor ziektes en plagen. In het voorjaar bloeit de Japanse Hulst met kleine, witte bloemen die subtiel maar prachtig zijn.

Een groot voordeel van de Japanse Hulst is dat hij zeer goed tegen snoeien kan. Je kunt hem makkelijk in verschillende vormen snoeien, wat hem ideaal maakt voor een formele tuin. Daarnaast groeit hij langzaam, waardoor je minder vaak hoeft te snoeien.

 

Haagliguster (Ligustrum vulgare)

De Haagliguster is een andere populaire keuze voor een bloeiende haag. Deze plant heeft kleine, glanzende bladeren die in de winter vaak groen blijven. In de zomer bloeit de Haagliguster met kleine, witte bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Deze bloemen trekken veel bijen en andere bestuivers aan.

De Haagliguster is een zeer sterke plant die goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. Hij groeit snel en dicht, waardoor hij ideaal is voor een privacyhaag. Bovendien is de Haagliguster gemakkelijk te snoeien en te onderhouden. Of je nu een formele of informele haag wilt, de Haagliguster is een uitstekende keuze.

 

Haagliguster

 

Portugese Laurier (Prunus l. ‘Angustifolia’)

De Portugese Laurier is een prachtige haagplant met donkergroene, glanzende bladeren en roodbruine takken. Deze plant bloeit in de vroege zomer met witte, geurige bloemen die in lange trossen hangen. De bloemen trekken veel bijen en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin.

De Portugese Laurier groeit iets langzamer dan de gewone Laurier, maar is daardoor makkelijker te onderhouden. Hij kan goed tegen droogte en verschillende grondsoorten, wat hem een veelzijdige keuze maakt. Bovendien is de Portugese Laurier winterhard, wat betekent dat hij het hele jaar door zijn bladeren behoudt.

 

Tips voor het planten en onderhouden van haagplanten

Om het meeste uit je bloeiende haagplanten te halen, zijn hier enkele tips voor het planten en onderhouden:

  1. Kies de juiste locatie: Zorg ervoor dat je haagplanten voldoende zonlicht krijgen, tenzij je kiest voor soorten die goed in de schaduw groeien. Controleer ook de grondsoort en zorg voor goede drainage.
  2. Plant in de juiste periode: De beste tijd om haagplanten te planten is in de herfst of het vroege voorjaar. Dit geeft de planten voldoende tijd om te wortelen voordat het groeiseizoen begint.
  3. Geef voldoende water: Vooral in de eerste jaren na het planten is het belangrijk om je haagplanten regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.
  4. Snoei regelmatig: Door regelmatig te snoeien, houd je je haagplanten in vorm en stimuleer je een dichte groei. Snoei bij voorkeur na de bloei om te voorkomen dat je de bloemen verwijdert.
  5. Bemest je planten: Geef je haagplanten in het voorjaar een meststof die rijk is aan stikstof om de groei te bevorderen. Vermijd overbemesting, omdat dit de planten kan beschadigen.

 

Conclusie

Bloeiende haagplanten zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin. Ze bieden niet alleen privacy en bescherming, maar voegen ook kleur en geur toe aan je buitenruimte. Of je nu kiest voor de dichte, glanzende bladeren van de Laurier, de geurige bloemen van de Haagliguster, de compacte groei van de Japanse Hulst, of de elegante uitstraling van de Portugese Laurier, je zult zeker genieten van de schoonheid en voordelen die deze planten bieden. Met de juiste zorg en aandacht kunnen deze haagplanten jarenlang een lust voor het oog zijn.

Inhoudsopgave

Tuintips

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search