Gratis aanplant advies
Search

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

In verband met onze vakantie zijn we telefonisch van 12-7 t/m 21-7 niet bereikbaar. Bestellingen en mailberichten worden wel in behandeling genomen. 

minuten

Beukenhaag snoeien

De Beukenhaag is één van de populairste hagen in Nederland, in bijna elke straat van Nederland is er wel een Beukenhaag te vinden! Een opvallend kenmerk van de Beuk is dat de verdorde bladeren gedurende de winter aan de plant blijven hangen, wat zorgt voor een mooie haag en voorkomt dat je tijdens de koudere maanden door kale takken kijkt. Vlak voordat in de lente nieuw blad ontstaat, verliest de Beukenhaag zijn blad, waardoor deze plant tot de categorie bladverliezende haagplanten behoort. Maar hoe snoei je een Beukenhaag en zorg je ervoor dat de haag mooi strak blijft? Bekijk hier het stappenplan!

 

Beukenhaag snoeien

 

Wanneer kan ik de Beukenhaag snoeien?

De meest geschikte tijd om de Beukenhaag te snoeien is in het voorjaar (in de periode eind mei tot half juni), vóórdat de nieuwe groei begint. Hierdoor heeft de plant voldoende tijd om te herstellen en weer gezond te worden voordat het groeiseizoen aanvangt. Je kan de Beukenhaag eventueel ook nog een tweede keer snoeien in de late zomer. Let wel op dat je dit niet te laat doet, want de Beuk heeft tijd nodig om zich te herstellen.

Bij het aanplanten van een nieuwe Beuken is het belangrijk om deze gedurende de eerste paar jaar regelmatig te snoeien om de gewenste vorm te krijgen. Het is ook van belang om de planten na het planten terug te snoeien. Zo worden de planten namelijk gestimuleerd om wat meer te gaan vertakken en dat levert uiteindelijk sneller een dichte haag op.

Snoei de Beukenhaag niet als het vriest omdat dit de plant kan beschadigen. Wanneer de temperaturen onder het vriespunt liggen, kunnen de cellen in de plant bevriezen en barsten wanneer er druk op wordt uitgeoefend, zoals bij het snoeien. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de haag, zoals bruine plekken of zelfs het afsterven van delen van de plant.

 

Hoe snoei ik een Beukenhaag?

Het is belangrijk dat de Beukenhaag goed wordt gesnoeid, omdat het het blad van de Beukenhaag vrij groot is, kan je de haag het beste snoeien met een snoeischaar. Gebruik altijd een scherpe snoeischaar/ heggenschaar en knip vlak boven een blad of een jonge scheut. Zo worden de bladeren niet beschadigd en blijft de hele haag er mooi uitzien. Het is ideaal als de Beuk aan de onderzijde ongeveer 10 cm breder is dan aan de bovenkant. Zo vangen alle bladeren goed het licht.

TIP: Om te voorkomen dat mogelijke ziektes zich verspreiden, is het raadzaam om na elke snoeibeurt de snoeischaar goed schoon te maken. Dit verkleint het risico op infectie en zorgt ervoor dat je Beuk gezond blijft. Een simpele reiniging met een desinfecterend middel of een mengsel van water en alcohol volstaat om je snoeigereedschap in optimale conditie te houden.

 

Beukenhaag snoeien

 

Kan ik een Beukenhaag terugsnoeien?

Is jouw beukenhaag te hoog of te breed geworden en wil deze weer strak snoeien? Dan kan je de Beukenhaag terug snoeien. Beukenhagen kunnen zowel in de hoogte als in de breedte worden gesnoeid om de gewenste afmetingen en dichtheid te krijgen. De beste tijd om dit te doen is het voorjaar, dan zullen er al weer snel nieuwe scheutjes verschijnen op de kale takken. Gebruik voor de dikkere takken een zaagje.

 

Stappenplan Beukenhaag snoeien

Het snoeien van een Beukenhaag is een belangrijk onderdeel van het onderhoud om ervoor te zorgen dat de haag gezond en mooi gevormd blijft. Hier is een stappenplan voor het snoeien van een Beuk:

  1. Kies het juiste moment: Het beste moment om een Beukenhaag te snoeien is in het voorjaar of late zomer. Vermijd het snoeien tijdens vorstperiodes.
  2. Benodigde gereedschappen: Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar, heggenschaar en eventueel een elektrische snoeier hebt.
  3. Verwijder dode en beschadigde takken: Begin met het inspecteren van de haag op dode of beschadigde takken. Knip deze takken helemaal terug tot aan de basis.
  4. Bepaal de gewenste hoogte: Markeer de gewenste hoogte voor je haag. Gebruik eventueel een touw of een lat als leidraad om een strakke lijn te trekken.
  5. Snoei de bovenkant van de haag: Snoei de bovenkant van de haag volgens de gemarkeerde hoogte. Probeer een licht taps toelopende vorm te behouden, waarbij de bovenkant iets smaller is dan de onderkant.
  6. Snoei de zijkanten: Werk van boven naar beneden en snoei de zijkanten van de haag. Gebruik een heggenschaar voor een strakke afwerking. Probeer een lichte helling van boven naar onderen te behouden voor een betere zonlichtverdeling.
  7. Voorkom kaalheid aan de onderkant: Zorg ervoor dat de onderkant van de haag niet kaal wordt. Snoei lichtjes aan de onderkant om een goede dichtheid te behouden.
  8. Ruim op: Verwijder alle snoeiafval en zorg ervoor dat de basis van de haag vrij is van takken en bladeren.
  9. Geef water en voeding: Na het snoeien is het belangrijk om de haag goed water te geven. Je kunt ook een meststof toedienen om de groei te stimuleren.
  10. Herhaal regelmatig: Herhaal dit snoeiproces jaarlijks of halfjaarlijks, afhankelijk van de groeisnelheid van de Beukenhaag.

 

Onthoud dat het belangrijk is om regelmatig te snoeien om de gezondheid en vorm van de haag te behouden. Pas op voor overmatig snoeien, omdat dit de groei kan belemmeren.

Veel gestelde vragen over het snoeien van een Beukenhaag

Om te voorkomen dat je Beukenhaag kaal wordt aan de onderkant, is het belangrijk om regelmatig lichtjes aan de onderkant te snoeien. Door dit te doen, stimuleer je de groei van nieuwe scheuten en takken aan de basis van de haag, waardoor een dichte en gezonde onderkant ontstaat. Zorg ervoor dat de onderkant van de haag niet te breed wordt in vergelijking met de bovenkant, omdat dit kan leiden tot een gebrek aan licht en luchtcirculatie, wat op zijn beurt kan resulteren in kaalheid.

Voor het snoeien van een Beukenhaag zijn enkele specifieke gereedschappen nodig om een nette en effectieve snoeibeurt te garanderen. Hier zijn de benodigde gereedschappen:

Scherpe snoeischaar: Een scherpe snoeischaar is belangrijk voor het nauwkeurig knippen van kleine takken en het verwijderen van dode of zieke delen van de haag.

Heggenschaar: Een heggenschaar is handig voor het snel en goed knippen van langere takken en voor het in vorm brengen van de haag.

Takkenschaar: Een takkenschaar is nuttig voor het knippen van dikkere takken die niet met een gewone snoeischaar kunnen worden afgeknipt.

Tuinhandschoenen: Bescherm je handen met tuinhandschoenen om snijwonden en blaren te voorkomen, vooral bij het werken met takken.

Desinfectiemiddel: Desinfecteer je snoeigereedschap tussen het snoeien van verschillende takken om verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen.

Zorg ervoor dat al je gereedschappen scherp en in goede staat zijn. Het gebruik van botte gereedschappen kan leiden tot ongelijke snedes en schade aan de plant. Met de juiste gereedschappen kun je de Beukenhaag goed en netjes snoeien.

Het wordt aanbevolen om je Beukenhaag jaarlijks of halfjaarlijks te snoeien, afhankelijk van de groeisnelheid van de haag en je gewenste vorm. Regulier snoeien helpt om de gezondheid van de haag te behouden en een mooie vorm te handhaven. Als de groei van je Beukenhaag snel is, kan het nodig zijn om vaker te snoeien om de gewenste vorm en dichtheid te behouden. Overmatig snoeien moet echter worden vermeden, omdat dit de groei van de haag kan belemmeren. Het is belangrijk om de snoeifrequentie aan te passen aan de behoeften van jouw specifieke Beukenhaag.

Snoeien tijdens vorstperiodes kan leiden tot schade aan de plant, omdat de cellen in de plant kunnen bevriezen en barsten wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Dit kan leiden tot blijvende schade, zoals bruine plekken of zelfs het afsterven van delen van de haag.

De hoogte van de Beukenhaag bepaal je zelf! Als je meer privacy wilt, zorg er dan voor dat je de haag wat hoger laat groeien. Wil je meer structuur in je tuin, dan kun je ervoor kiezen om de Beuk wat lager te laten.

Inhoudsopgave

De waardering van grasenhaag.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 138 reviews.
Search