Gratis aanplant advies
Zoek

minuten

Beukenhaag (Fagus Sylvatica)

De Beukenhaag is in Nederland een populaire keuze voor haagplanten, geschikt voor zowel lage als hoge hagen. Een opvallend kenmerk van de Beuk is dat de verdorde bladeren gedurende de winter aan de plant blijven hangen, wat zorgt voor een mooie haag en voorkomt dat je tijdens de koudere maanden door kale takken kijkt. Vlak voordat in de lente nieuw blad ontstaat, verliest de Beukenhaag zijn blad, waardoor deze plant tot de categorie bladverliezende haagplanten behoort.

Binnen ons assortiment bieden wij twee soorten Beukenhaag aan, evenals de Haagbeuk. Maar wat zijn de verschillen tussen deze varianten? De Beukenhaag (Fagus sylvatica) behoudt gedurende de winter het bruine blad, dat blijft hangen tot de haag in het voorjaar weer groen uitloopt. Aan de andere kant is de Haagbeuk (Carpinus betulus) een bladverliezende variant van de Beukenhaag, waarvan het blad al in het najaar, rond november, valt.

Naast dat dit een populaire haagplant is, is het ook belangrijk om deze goed te onderhouden! Maar hoe doe je dit? Kom er achter in deze blog!

 

Waarom moet je kiezen voor de Beukenhaag?

De Beukenhaag (Fagus sylvatica) is dé keuze voor wie op zoek is naar een haagplant die zowel visueel aantrekkelijk als functioneel is. Met zijn mooie bladeren, voorzien van golvende randen, biedt de Beukenhaag niet alleen een esthetisch aantrekkelijke haag, maar fungeert ook als schuilplaats en nest locatie voor vogels en kleine dieren. De bladeren van de Beuk kleuren in het voorjaar frisgroen en ontwikkelen een prachtige bruine tint in de herfst. Een bijkomend voordeel van de Fagus sylvatica is dat het een goede windbreker is. Door zijn dichte bladerdek helpt het de wind tegen te houden, waardoor het een ideale keuze is voor tuinen die blootstaan aan winderige omstandigheden. Bovendien is de Groene Beuk goed te combineren met andere tuinplanten, waardoor het een veelzijdige aanvulling is op diverse tuinontwerpen.

Een ander voordeel van de Beuk is het beperkte onderhoud dat het vereist. Door regelmatig te snoeien om de gewenste vorm te behouden en enkele basisverzorgingspraktijken toe te passen, blijft de Beukenhaag over het algemeen gezond en mooi!

 

Wanneer een haag planten

 

Hoe plant je een Beukenhaag?

Optimale periode voor het planten van een Beukenhaag (zowel met kluit als blote wortel) is van eind september tot begin mei, vermijd daarbij vorst. Weersomstandigheden bepalen de aanplantperiode, die jaarlijks kan variëren. Als weersomstandigheden het planten met kluit of blote wortel niet toelaten, zijn deze haagplanten niet beschikbaar in onze webshop. Beukenhaag in pot kunnen het hele jaar worden geplant, behalve tijdens vorstperiodes.

Volg dit stappenplan voor het planten van een Beukenhaag:

 1. Voordat je begint met het planten van Beuk, zorg ervoor dat je de grond goed voorbereidt. Fagus gedijt het beste in goed doorlatende grond die licht zuur tot neutraal is. Verbeter de grond met organisch materiaal zoals compost om de vochtretentie te verbeteren en voedingsstoffen toe te voegen.
 2. Graaf een sleuf van minimaal 1,5 keer de breedte van de kluit en één tot twee centimeter dieper dan de kluit of pot, met behulp van een spade of schop. Gebruik een lint om de Beukenhaag recht te houden.
 3. Meng DCM Vivimus Universeel goed door de bestaande grond in de sleuf.
 4. Plaats de Beuk in de sleuf, laat de jute zak (indien met kluit geleverd) zitten. Bij potplanten verwijder de plastic pot. Controleer Beukenplanten mooi rechtstaan en besproei de kluiten met water, zodat ze vochtig de grond ingaan.
 5. Vul de sleuf met aarde en druk de grond stevig aan om uitdroging te voorkomen. Zorg dat de Beuk op de juiste hoogte staan (de bovenzijde van de kluit net onder het grondoppervlak).
 6. Werk de grond rondom de planten bij met een hark. Strooi mestkorrels in maart/april en juni/juli, herhaal jaarlijks.
 7. Geef de haagplanten goed water, waardoor de bodem inklinkt en de wortels beter contact maken met de aarde. Vooral in de eerste periode na het planten is regelmatig water geven belangrijk.
 8. Na volledige worteling van de Beuken is minder water nodig. Bij aanhoudende droogte, geef goed water in plaats van dagelijks.

 

Beukenhaag bemesten

Bemesting voorziet de plant van voedingsstoffen om te groeien en gezond te blijven. Het is belangrijk om de plant op de juiste manier te bemesten om een slechte groei en verzwakte plant te voorkomen. Het beste moment om de Beuk te bemesten is in het voorjaar, voordat de plant begint te groeien. Het gebruik van organische meststoffen die speciaal zijn samengesteld voor haagplanten wordt aanbevolen voor de beste resultaten. DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen is een ideale bemesting voor de Beukenhaag.

Bij het bemesten, moet je beginnen met het verwijderen van alle dode bladeren en takken van de plant. De meststof moet gelijkmatig over de grond rond de plant worden verdeeld en lichtjes in de grond worden gewerkt met behulp van een hark. Geef de plant vervolgens water om de meststof in de grond te laten doordringen. Het is aan te raden om de Fagus Sylvatica twee keer per jaar te bemesten, in het voorjaar en tijdens de zomer, om een mooie, gezonde plant te behouden.

 

Beukenhaag snoeien

 

Wanneer moet ik de Beukenhaag snoeien?

De Beukenhaag is een geliefde plant voor haag vanwege zijn dichte bladerdek en mooie uitstraling. Maar wanneer is het nu het beste moment om de Beuk te snoeien? Om de plant in goede conditie te houden en zijn vorm te behouden, is het van belang om op het juiste moment te snoeien.

De meest geschikte tijd om de Beukenhaag te snoeien is in het voorjaar, vóórdat de nieuwe groei begint. Hierdoor heeft de plant voldoende tijd om te herstellen en weer gezond te worden voordat het groeiseizoen aanvangt. Als de Fagus snel heeft gegroeid in de zomer dan is het goed om de haag in september nog een keer te snoeien. Let wel op dat je dit niet te laat doet, want de Beuk heeft tijd nodig om zich te herstellen.

Bij het aanplanten van een jonge Beuk is het belangrijk om deze gedurende de eerste paar jaar regelmatig te snoeien om de gewenste vorm te krijgen. Het is ook van belang om de planten na het planten terug te snoeien. Zo worden de planten namelijk gestimuleerd om wat meer te gaan vertakken en dat levert uiteindelijk makkelijker een dichte haag op.

 

Beukenhaag bewateren

De grond waarin de Beuk groeit, moet vochtig en goed doorlatend zijn, maar niet te nat, want anders kan er wortelrot ontstaan. Het toevoegen van DCM Vivimus Universeel compost of DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen kan de kwaliteit van de grond verbeteren. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Het is het beste om de plant ‘s ochtends vroeg of laat in de avond water te geven om verdamping te verminderen en om de bladeren niet nat te maken, omdat dit ziekten kan veroorzaken. Bij het planten is het belangrijk om de plant gedurende enkele weken van voldoende water te voorzien.

 

Veelvoorkomende ziektes bij de Beukenhaag

De Fagus en Carpinus zijn over het algemeen een sterke en resistente plant, maar zoals bij alle planten kunnen er toch bepaalde ziektes optreden. Hier zijn enkele veelvoorkomende ziektes van de Beukenhaag:

 1. Beukenbladluis: Deze kleine insecten voeden zich met de sappen van de Beukenbladeren en kunnen de groei van de plant belemmeren.
 2. Witte vlieg (Whitefly): Net als bladluizen voeden witte vliegen zich met plantensappen en kunnen ze de bladeren van de Beuk aantasten.
 3. Schimmels: Schimmels zoals meeldauw kunnen voorkomen, vooral als de haag niet voldoende luchtcirculatie krijgt.
 4. Spintmijten: Spintmijten zijn microscopisch kleine beestjes die voornamelijk onderaan het blad bij de hoofdnerf zitten
 5. Wortelrot: Te veel vocht rond de wortels kan leiden tot wortelrot, wat de gezondheid van de Beukenplant kan aantasten.

 

Om de Beukenhaag gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig de bladeren te inspecteren op tekenen van plagen of ziektes. Zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de plant en vermijd overmatig water geven. In geval van een ernstige infectie is het mogelijk dat chemische of biologische bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Twijfel je of dat jouw haag ziek is? Neem dan contact met ons op!

 

Conclusie Beukenhaag onderhouden en verzorgen

Na het lezen van deze blog ben je er achter gekomen hoe je Beukenhaag goed onderhoud en verzorgd! Hier nog een kleine samenvatting: De Beukenhaag is populair in Nederland vanwege zijn winterhardheid en behoud van verdorde bladeren. Het verliest zijn blad in het voorjaar en wordt beschouwd als bladverliezende plant. Ons assortiment omvat twee soorten Beukenhaag en de Haagbeuk. Het belangrijkste verschil is dat de Beukenhaag zijn blad behoudt tot het voorjaar, terwijl de Haagbeuk zijn blad al in het najaar verliest.

Het planten van de Beukenhaag gebeurt idealiter van eind september tot begin mei. Grondvoorbereiding met goed doorlatende, licht zure tot neutrale grond en het gebruik van organisch materiaal zoals DCM Vivimus zijn belangrijk.

Snoeien in het voorjaar, vóór de nieuwe groei, is belangrijk voor het behoud van de vorm en gezondheid van de Fagus. Jonge planten moeten regelmatig worden gesnoeid om de gewenste vorm te bereiken, en snoeien na het planten stimuleert vertakking voor een dichte haag.

Bemesting, bij voorkeur met organische meststoffen zoals DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen in het voorjaar, draagt bij aan gezonde groei. Water geven moet regelmatig gebeuren, vooral tijdens droge periodes, met aandacht voor vermijding van wortelrot door goede doorlatendheid van de grond.

Veel gestelde vragen over het onderhouden en verzorgen van de Beukenhaag

Om de groei van je Beukenhaag te stimuleren, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen:

 1. Regelmatig snoeien: Door je Beukenhaag regelmatig te snoeien, stimuleer je vertakking en groei. Snoei in het voorjaar vóórdat de nieuwe groei begint, en eventueel nogmaals in september als de haag sterk gegroeid is tijdens de zomer.
 2. Goede bemesting: Geef je Beukenhaag in het voorjaar een goede dosis meststoffen die speciaal samengesteld zijn voor haagplanten. Dit voorziet de plant van de nodige voedingsstoffen om gezond te groeien.
 3. Water geven: Zorg voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Een goed bewateringsschema, vooral in de eerste periode na het planten, kan de groei van de Beukenhaag bevorderen.
 4. Optimale plant locatie: Kies een locatie met voldoende zonlicht en zorg voor een goede bodemstructuur. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voedzaam genoeg voor de Beukenhaag.
 5. Goede bodemvoorbereiding: Bereid de grond goed voor voordat je de Beukenhaag plant. Zorg voor voldoende organisch materiaal in de grond en zorg ervoor dat de pH-waarde geschikt is voor de Beukenhaag.

Om je Beukenhaag in goede conditie te houden en zijn vorm te behouden, is het belangrijk om op het juiste moment te snoeien. Over het algemeen is de meest geschikte tijd om je Beukenhaag te snoeien in het voorjaar, vóórdat de nieuwe groei begint. Op deze manier heeft de plant voldoende tijd om te herstellen en weer gezond te worden voordat het groeiseizoen aanvangt.

Het snoeien van je Beukenhaag in het voorjaar helpt ook om de haag compact en dicht te houden, wat zorgt voor een mooie en nette uitstraling. Als je Beukenhaag tijdens de zomer sterk is gegroeid, kan het ook nuttig zijn om een tweede snoei uit te voeren in september. Het is echter belangrijk om dit niet te laat in het jaar te doen, omdat de Beukenhaag tijd nodig heeft om zich te herstellen voordat het kouder wordt.

Bij het aanplanten van een jonge Beukenhaag is het ook belangrijk om deze gedurende de eerste paar jaar regelmatig te snoeien om de gewenste vorm te krijgen. Snoeien na het planten kan de plant stimuleren om meer te vertakken, wat uiteindelijk resulteert in een dichtere haag.

Om je Beukenhaag te beschermen tegen plagen en ongedierte, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen:

 1. Inspectie en monitoring: Houd je Beukenhaag regelmatig in de gaten en inspecteer de bladeren op tekenen van plagen of ziekten. Hoe eerder je plagen opmerkt, hoe gemakkelijker het is om in te grijpen.
 2. Goede hygiëne: Houd de omgeving rond je Beukenhaag schoon door gevallen bladeren en ander organisch materiaal op te ruimen. Dit kan voorkomen dat plagen zich verstoppen en zich verspreiden.
 3. Gebruik van natuurlijke vijanden: Moedig natuurlijke vijanden van plagen aan, zoals vogels, lieveheersbeestjes en sluipwespen. Deze natuurlijke vijanden kunnen helpen bij het bestrijden van plagen zoals bladluizen en witte vlieg.
 4. Biologische bestrijdingsmiddelen: Als je last hebt van plagen die niet effectief worden bestreden door natuurlijke vijanden, overweeg dan het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn minder schadelijk voor het milieu en kunnen specifiek gericht zijn op de plaag zonder andere organismen te schaden.

Tijdens extreem warme of koude periodes heeft een Beukenhaag specifieke verzorging nodig om gezond te blijven:

 1. Extreem warme periodes:
  • Water geven: Tijdens hittegolven is het belangrijk om je Beukenhaag voldoende water te geven, vooral als de grond uitdroogt. Geef diep water zodat de wortels goed bereikt worden.
  • Bescherming tegen direct zonlicht: Als je Beukenhaag wordt blootgesteld aan direct zonlicht tijdens hete dagen, kan het helpen om een tijdelijke schaduw te creëren met een parasol of lichte doeken.
  • Mulchen: Leg een laag mulch rond de basis van je Beukenhaag om vocht vast te houden en de grond koel te houden.
 2. Extreem koude periodes:
  • Bescherming tegen vorst: Tijdens periodes van vorst kunnen jonge Beukenhagen kwetsbaar zijn. Bescherm ze met een laagje stro, jute of speciale vorstbeschermingsdoeken.
  • Vermijd snoeien: Vermijd snoeien tijdens koude periodes, omdat dit de groei kan stimuleren en de plant kwetsbaarder kan maken voor vorstschade.
  • Beperk water geven: Vermijd overmatig water geven tijdens koude periodes om te voorkomen dat de grond bevriest en de wortels beschadigd raken.

Voordat je je Beukenhaag gaat planten, zijn er enkele belangrijke voorbereidingen die je moet treffen:

 1. Grondvoorbereiding: Zorg voor een goede grondvoorbereiding door de grond goed los te maken en te beluchten. Verwijder eventuele onkruiden en zorg ervoor dat de grond vrij is van puin en grote kluiten.
 2. Bodemtest: Voer indien mogelijk een bodemtest uit om de pH-waarde en de voedingsstoffen van de grond te controleren. Beukenhagen gedijen het beste in goed doorlatende grond die licht zuur tot neutraal is.
 3. Verbeter de grond: Indien nodig, verbeter de grond door organisch materiaal zoals compost toe te voegen. Dit zal de bodemstructuur verbeteren, de vochtretentie verhogen en de voedingsstoffen aanvullen die nodig zijn voor de groei van je Beukenhaag.
 4. Kies de juiste locatie: Selecteer een geschikte locatie voor je Beukenhaag waar voldoende zonlicht is en waar de haag voldoende ruimte heeft om te groeien. Zorg er ook voor dat de locatie beschermd is tegen harde winden, indien mogelijk.
 5. Meet de afstand: Meet de juiste afstand voor het planten van je Beukenhaag. Dit hangt af van de specifieke variëteit en het gewenste eindresultaat. Over het algemeen wordt aanbevolen om Beukenhagen op een afstand van 20-40 centimeter van elkaar te planten.

Inhoudsopgave

Zoek